Мадс Педерсен (Лидл-Трек) спечели осмия етап в - 200 км

...
Мадс Педерсен (Лидл-Трек) спечели осмия етап в - 200 км
Коментари Харесай

Осмият етап в Тура донесе датска победа и отпадане на Марк Кавендиш

Мадс Педерсен ( " Лидл-Трек " ) завоюва осмия стадий в - 200 км от Либурн до Лимож. Спринтьорът от Дания измина най-бързо дистанцията, финиширайки за 4:12.26 часа с впечатляващата междинна скорост от 47.704 км/ч.

Педерсен се наложи в спринт над Яспер Филипсен, който дотук има три етапни триумфа и носи зелената фланелка. Трети приключи любимецът в стадия Ваут ван Арт ( " Йъмбо Висма " ).

Победата е 31-ва в кариерата на Педерсен и втора в Тур дьо Франс след 13-тия стадий през 2022 година Освен това датчанинът печели стадий в четвърта поредна огромна обиколка (Тур дьо Франс 2022, Вуелта Испания 2022, Джиро д`Италия 2023), като това са правили шест други състезатели, а един го е реализирал в пет следващи.

Денят беше белязан от висока скорост и горещо време с температури над 32 градуса. Всичко това изтощи чистите спринтьори, като финалът беше на лек надолнище.

Голямата вест обаче беше обвързвана с отпадането от надпреварата на Марк Кавендиш. Британецът (38 г.) падна към 60 км преди финала и стана ясно, че има счупена ключица.

 Осмият стадий в Тура донесе датска победа и отпадане на Марк Кавендиш
© Reuters

Спринтьорът на " Астана " дойде в Тура за да завоюва най-малко един стадий и да усъвършенства върха по победи, който дели с именития Еди Меркс (по 34). Кавендиш завоюва стадий в Джиро д`Италия по-рано през годината, като разгласи, че сезонът ще е финален в кариерата му.

Лидер в генералното класиране остава Йонас Вингегор, който води с 25 секунди пред. Време загуби четвъртият, който беше замесен в рухване към 5 км преди финала. Британецът слезе с две позиции в класирането и към този момент е шести.

В неделя следва планински стадий в Централния масив, който приключва на височината Пюи дьо Дом, която прави завръщането си в Тура за пръв път от 1988 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР