Мъдрият крал винаги считал, че трябва да съди за хората

...
Мъдрият крал винаги считал, че трябва да съди за хората
Коментари Харесай

Притча: Съпругата на краля

Мъдрият крал постоянно смятал, че би трябвало да съди за хората не по думите, а по делата им. Той доста обичал своето кралство и когато пристигнало време да се ожени, не желал да търси принцеси в непознатите страни, а бил твърдо решен да избере някое момиче от своето кралство.

За тази цел кралят пуснал публикация, в която кани да се запишат за невести всички девойки и вдовици от шестнадесет до двадесет и пет години. В царството настанало всеобщо неспокойствие. Дебелани се опитвали да отслабнат, кльощавите – да надебелеят и даже тези, които били надалеч над четиридесет, слагали зъби, с цел да наподобяват млади и привлекателни в деня на огледа.

Кралят решил авансово да предложения тези, които няма да се запишат в този лист, тъй като тези девойки са скромни и не се блазнят от концепцията да станат кралици.

Тези девойки се оказали едвам шест: една вдовица - Женевиев и пет девойки - Арманда, Катерина, Жана, Сузан и Никол. Те не били нито гърбави, нито сакати, а отговаряли на всички условия. А и всички те се харесали на краля, само че той решил да ги попита за какво всяка от тях е отказала да се запише в листата за невести.

Женевиев споделила, че към този момент е била омъжена няколко пъти. И колкото и разнообразни да били мъжете, след къс интервал на приятност настъпвали досада, приучване и отбиване.

- Аз съм доста изтощена и към този момент не мога нищо да усещам, тъй че позволете ми да се отдръпва в манастир.

Кралят я пуснал.

Арманда пренебрежително споделила, че в действителност татко ѝ трябвало да стане крал и съвсем не заколила краля с дълъг кинжал. Нея отпратили у дома.

Катерина обяснила, че тя към този момент има избраник и доста го обича. Кралят заповядал да им подарят за сватбата нов дом.

Жана била като глупавичко дете и споделила, че доста се опасява от краля. Нея изпратили в подслон за небогати.

Сузан нищо не споделила, а единствено драскала и хапела. Нея изпратили да се лекува.

Влязла Никол. И споделила, че счита да се омъжи за цялостен живот. А да се омъжи на инцидентен принцип за човек, който в никакъв случай не е виждала, не желала.

На кралят се харесали тези думи. Той й предложил да поживее в двореца и по-добре да го опознае. Така те се опознали между тях, а опознавайки се – се влюбили и несъмнено, се оженили.

И тогава кралят споделил:

– Винаги съм вярвал, че би трябвало да се съдят хората по техните действия, а се оказва, че това е погрешно, тъй като едни и същи действия могат да бъдат провокирани от напълно разнообразни аргументи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР