Жалбите относно коментари на кампанията от страна на съдия от Върховния съд на Уисконсин се отхвърлят

...
МАДИСЪН, Уисконсин (AP) —Дисциплинарен състав на щатския съд отхвърли няколко
Коментари Харесай

МАДИСЪН, Уисконсин (AP) —

Дисциплинарен състав на щатския съд отхвърли няколко жалби, подадени срещу съдията от Върховния съд на Уисконсин Джанет Протасевич, че твърди, че е нарушила съдийския етичен кодекс за коментари, които е направила по време на кампанията. Това е пречка за републиканците, които твърдяха, че тези забележки биха могли да оправдаят импийчмънт.

Протасевич публикува във вторник писмо от съдебната комисия на Уисконсин, в което я информира, че „няколко оплаквания“ относно коментари, направени от нея по време на кампанията, са били отхвърлени без действие.

Действията на комисията са лични, освен ако не бъдат освободени от някоя от участващите страни. Протасевич получи разрешение от комисията да публикува писмото до нея от 31 май, което тя предостави на Асошиейтед прес.

Победата на Протасевич през април за първи път промени контрола на мнозинството във Върховния съд на Уисконсин от консервативен на либерален след 15 години. Демократите силно подкрепиха нейната кампания, по време на която Протасевич критикува изготвените от републиканците избирателни карти и се изказа в полза на правата на абортите.

През последните седмици републиканските законодатели изтъкнаха възможността за импийчмънт на Протасевич заради нейните коментари, призоваващи законодателния орган карти, които начертаха „несправедливи“ и „нагласени“.

Протасевич никога не е обещавал да се произнесе по един или друг начин по случаи на пренасочване или аборт.

Тя пое поста през август и в първия си седмица две съдебни дела, които искат да отменят изготвените от републиканците законодателни избирателни карти, бяха заведени от приятелски настроени към демократите групи. Върховният съд все още не е решил дали да разгледа делата, а Протасевич не е отговорила на искане от контролирания от републиканците Законодателен орган тя да се оттегли от делата.

Иск в окръжен съд, който иска да отмяна на забраната на абортите в Уисконсин от 1849 г. е подадена преди Протасевич да спечели изборите. Очаква се този случай в крайна сметка да стигне до Върховния съд на Уисконсин.

Републиканската партия на Уисконсин през февруари публикува една жалба, подадена срещу Протасевич от Рандал Кук, поддръжник на републиканците. В жалбата му се твърди, че Протасевич е декларирала как ще се произнесе по дела, свързани с аборт и пренасочване, в нарушение на разпоредбите на държавния съдебен кодекс.

В писмото до Протасевич изпълнителният директор на съдебната комисия Джеремая Ван Хеке се позовава на „няколко жалби“, които е получила и отхвърлила без действие. В писмото се казва, че жалбите се отнасят до коментари, които е направила на форум на кандидатите на 9 януари и няколко интервюта през декември и януари.

В жалбите се твърди също, че тя е направила неверни коментари за опонента си, подкрепян от републиканците Дан Кели, в две реклами на кампанията и в публикации в социалните медии, според писмото на комисията.

Комисията не даде причина защо е отхвърлила жалбите, но Ван Хеке каза, че е прегледала нейните коментари , съдийският етичен кодекс, правилата на Върховния съд на щата и съответните решения на върховния съд на щата и на САЩ.

В един от цитираните случаи федерален съд в Уисконсин постанови, че има разлика между кандидат изразяване на лични възгледи по време на кампания и поемане на обещание, обещание или ангажимент за управление по определен начин.

Протасевич отказа да коментира действията на комисията.

Деветчленната съдебна комисия е един от малкото пътища, чрез които хората могат да оспорват действията на съдиите от Върховния съд. Той има за задача да разследва съдии и съдебни комисари, които са обвинени в нарушаване на кодекса за поведение на съдебните служители на държавата. Неговите членове включват двама адвокати и двама съдии, назначени от Върховния съд, и петима неюристи, назначени от губернатора за тригодишен мандат. комисари по етиката за преназначаване относно това кога съдиите и съдиите трябва да се оттеглят от дела, особено ако нарекат дело „нагласено“, ясна алюзия към забележките на Протасевич от кампанията.

Републиканците, включително председателят на събранието Робин Вос, твърдят Protasiewicz предреши дела за пренасочване, висящи пред Върховния съд, поради коментари, които направи по време на кампанията си. Те също така казват, че тя не може справедливо да изслуша делата, защото е взела близо 10 милиона долара дарения за кампания от Демократическата партия на Уисконсин, която не е завела съдебните дела, но отдавна настоява за нови карти.

Законодателните избори Картите, начертани от контролираното от републиканците законодателно събрание през 2011 г., циментираха мнозинството на партията, което сега възлиза на 65-34 в Асамблеята и 22-11 супер мнозинство в Сената. Ще са необходими само 50 гласа за импийчмънт. Необходими са 22 гласа, за да бъде осъдена в Сената, точният брой места, които републиканците държат.

Ако Асамблеята я отстрани, Протасевич ще бъде лишена от каквито и да било задължения като правосъдие, докато Сенатът не действа. Това би могло ефективно да я спре да гласува за преразпределение, без да я отстрани от длъжност и да създаде празно място, което губернаторът на Демократическата партия Тони Евърс би запълнил.

___

Авторът на Associated Press Тод Ричмънд допринесе за това отчет.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР