Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив

...
Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен красив
Коментари Харесай

Св. мъченик Талалей лекар

Мъченик Талалей бил родом от Ливан. Той бил 18-годишен хубав момък, по занимание доктор. След като самоуверено изповядал своята религия в Господа Иисуса Христа, съдията заповядал на двама палачи – Александър и Астерий със свредел да продупчат коленете му и като проврат въже вътре през продупчените кости, да го обесят на дърво.
Невидима Божия мощ побъркала мозъка на палачите и те вместо Талалей продупчили една дъска и я окачили на дървото. Когато мъчителят разбрал това, помислил, че палачите съзнателно се подиграват с него, и незабавно заповядал да ги подложат на изтезания.
Тогава Александър и Астерий измежду мъченията извикали:
- Жив е християнският Господ! Отсега ние ставаме християни, имаме вяра в Христа и страдаме за Него!
Като чул това, мъчителят заповядал да ги посекат с меч, а самичък взел свредела и се помъчил да продупчи коленете на Талалей. Но внезапно ръцете му се схванали и той трябвало да моли Талалей да го избави, което незлобивият страдалец Христов и направил с молитвата си. По-късно Талалей бил хвърлен в морето, само че не се удавил.
Останал незасегнат, той бил хвърлен на зверовете в цирка, само че те добродушно ближели нозете му и се умилквали към него.
Най-после св. страдалец Талалей бил посечен с меч и се преселил във безконечния живот в 284 година.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР