Мачът на България срещу Северна Македония от Европейското първенство за

...
Мачът на България срещу Северна Македония от Европейското първенство за
Коментари Харесай

Легенди на българския баскетбол вдъхновиха 16-годишните за разгром срещу Северна Македония

Мачът на България против Северна Македония от Европейското състезание за девойки до 16-годишна възраст ще бъде сигурно помнен от доста хора в зала " Универсиада " и изключително от дребните ни националки до 16-годишна възраст. Причината не е в безапелационния резултат и успеха.

Момичетата на отбора, воден от Лъчезар Коцев и Гергана Славчева получиха опция да се срещнат и снимат с някои от най-славните имена в историята на българския женски баскетбол.

Нашите минаха през Северна Македония с 95:43 и направиха нова сериозна крачка към класиране в осмицата. Най-резултатна от тях бе Илияна Георгиева с 19 точки. С 18 приключи Валентина Веселинова, а с 16 - Микаела Дамянова. 11 точки и 6 битки останаха против името на Гергана Минчева. Анатасия Калева бе покрай дабъл дабъл - 9 точки и 15 битки.

Начело в класирането в група D е Холандия с три победи от три мача, следвана от България с 2 победи и 1 загуба и Украйна 1 победа и 1 загуба. Днес е почивен ден за шампионата, а тимът ни няма мач в понеделник. Последната им среща от груповата фаза е на 20-и август (вторник) против Люксембург.

Поредната Среща на поколенията във връзка 100-годишнината на българския баскетбол събра медалистки от Олимпийски игри, Световни и Европейски шампионати за дами с девойките от националния тим и техните треньори в столичната зала " Универсиада ".

Сред присъстващите в залата някогашни баскетболистки бяха сребърните медалистки от Олимпийските игри в Москва Ваня Дерменджиева, Диана Дилова, Брайнова, Петкана Макавеева, Евладия Славчева, Пенка Методиева, Надка Голчева и Ангелина Михайлова, бронзовите девойки от Игрите в Монреал през 1976 година Тодорка Йорданова и Мария Стоянова, бронзовата медалистка от международното състезание в Лима през 1964 година Тинка Динева, сребърната медалистка от европейското във Варна през 1972 година Стойка Иванова, сребърната медалистка от Будапеща 1983 Радмила Василева, сребърната медалистка от европейското в Италия през 1985 година Нина Хаджиянкова, сребърните медалистки от Будапеща `83 и Италия `85 Мариана Костуркова и Мариана Иванова,сребърната медалистка от Будапеща 1964 година и бронзова от Мюлюз през 1962 година Амелия Писанова, участничките на европейски и международни шампионати, международни купи и Олимпийски игри Юлия Боянова, Тодорка Николова, Тодорка Дудева и Светла Несторова.

На церемонията бяха почетени и заслужилите треньори Иван Лепичев и Димитър Сахаников. Всички митове получиха юбилейни значки " 100 години баскетбол в България " и плакети от президента на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР