МААЕ увери, че няма пряка опасност за АЕЦ-аРуският посланик отхвърли

...
МААЕ увери, че няма пряка опасност за АЕЦ-аРуският посланик отхвърли
Коментари Харесай

Демилитаризирана зона в Запорожие поиска ООН

МААЕ увери, че няма директна заплаха за АЕЦ-а
Руският дипломат отхвърли концепцията

Москва: Централата е цивилен обект и го охраняваме

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш прикани за основаването на демилитаризирана зона в Запорожие поради опасенията от нуклеарна злополука заради продължаващите обстрели на Запорожката АЕЦ, съобщи Ройтерс.

Апела си Гутериш насочи на изключително съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, свикано по искане на Русия.

Москва завзе контрола над Запорожката АЕЦ - най-голямата в Европа, още през март, директно след нашествието в Украйна на 24 февруари. През последните седмици зачестяват известията за обстрели наоколо до централата, които основават риск от повреда. Русия вини украинските сили за офанзивите, до момента в който Киев твърди, че те се правят от силите на Москва, която трансформирала АЕЦ-а във военна база, откъдето прави набези, и че я употребява, с цел да упражнява нуклеарен шантаж по отношение на целия свят.

Гутериш настоя за изтеглянето на военните и военната техника от региона към централата и за гаранции, че те повече няма да бъдат разполагани там. Той прикани Русия и Украйна да не вземат на прицел уреди в обекта или околния регион.

“Обектът не би трябвало да бъде употребен като част от каквато и да било военна интервенция. Точно противоположното, налага се постигането на незабавно съглашение на техническо ниво за основаването на безвреден демилитаризиран периметър за гарантиране на сигурността на района”, сподели още Гутериш.

Съединени американски щати поддържаха апелите за демилитаризирана зона, само че Русия изрази противоречие. Руският дипломат в Организация на обединените нации Василий Небензя съобщи на изключителното съвещание, че това не е алтернатива, защото централата ще стане по-уязвима на провокации и терористични офанзиви.

“Призоваваме страните, подкрепящи режима в Киев, да го принудят един път вечно да постави завършек на нападенията против Запорожката централа, а Организация на обединените нации и МААЕ - да заявят на украинските управляващи, че дейностите им са недопустими”, съобщи Небензя.

“Трудно е да си представим същинския мащаб на възможна нуклеарна злополука в централата. Цялата отговорност за това ще носят западните поддръжници на Киев”, уточни съветският дипломат, като назова “сюрреалистични, цинични и абсурдни” обвиняванията против Москва.

“Евентуална демилитаризация на Запорожката централа би я направила уязвима за всички, поискали да идат там с незнайни цели. Не можем да изключим провокации и терористични офанзиви против централата. Трябва да опазим централата”, безапелационен бе Небензя.

И добави: “Атомната електроцентрала е цивилен обект. По тази причина Русия охранява този обект, с цел да не допусне да му бъдат нанесени вреди, тъй като знаем последствията и сме предупреждавали за вероятните последствия, ако удари по централата един ден провокират приключване на радиоактивни материали”.



Парите са за военна помощ
€1,5 милиарда за Украйна събрани на конференция


Украински войски на фронтовата линия в региона на Николаев.

Донори на интернационална конференция в Копенхаген се ангажираха да дават повече от 1,5 милиарда евро в поддръжка на Украйна, заяви ДПА.

Според датския министър на защитата Мортен Бьодсков, който огласи цифрата след края на срещата, тази сума може и да нарасне.

Парите са планувани за потребление през тази и идната година, сподели той. Те са предопределени за доставки на налични оръжия, ракети и муниции, за увеличение на оръжейното произвеждане в Украйна, за образование на украински бойци и за разминиране в Украйна.

Полша, Словакия и Чехия също по този начин се договориха да разширят производството на артилерийски системи, муниции и друго съоръжение, добави министърът на конференцията.

В взаимно изказване страните участнички дадоха обещание непрекъсната и устойчива военна поддръжка за Украйна и се договориха да проведат последваща виртуална среща през септември.

Двадесет и шест страни изпратиха делегации на форума в Копенхаген, извършен, с цел да добави съдействието в границите на Контактната група за Украйна, която координира доставките на оръжие за украинските въоръжени сили.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР