МААЕ, която разполага с екип от експерти в централата, поиска

...
МААЕ, която разполага с екип от експерти в централата, поиска
Коментари Харесай

Продължава изпомпването на вода от Каховския язовир, за да се избегне ядрен инцидент

МААЕ, която разполага с екип от специалисти в централата, изиска достъп до мястото, където се мери равнището на водата в резервоара, с цел да може да извърши самостоятелни инспекции. 

Киев и Москва се упрекват взаимно за разрушаването на язовира. 

Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, е в центъра на спора - тя беше обстрелвана няколко пъти и седем пъти беше изключвана от електрическата мрежа, откогато беше завладяна от съветската войска на 4 март 2022 година, 10 дни след началото на нашествието в Украйна. 

Екологичната злополука визира както окупирания от Русия източен бряг на Днепър, по този начин и обитаемоте места от другата страна на реката, която остава под украински надзор. 

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски посети регионите , наранени от скъсването на язовирната стена. Той приветства това, което дефинира като " резултати " в тежките боеве, водени в Донецка област в Източна Украйна, съобщи Ройтерс. 

Російські терористи намагаються ще погіршити ситуацію, яку вони спричинили своїм екоцидом. Абсолютно свідомо.

Вони продовжують обстрілювати Херсон та громади області – вже затоплені терористами ж. Вони обстрілюють навіть точки евакуації, що є вже таким проявом зла, на яке,…
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)

" В Донецка област се водят доста тежки боеве ", сподели Зеленски в ежедневното си видеопослание, отправено във трен на връщане от засегнатите региони. " Но има резултати и аз съм признателен на тези, които реализираха тези резултати. Добре свършена работа в Бахмут. Стъпка по стъпка ", сподели той. 

Зеленски цитира и други региони, в които се водят боеве, само че сподели, че няма да даде детайлности. Снимки, оповестени в неговия акаунт в Телеграм, демонстрират, че той се е срещнал с някои от висшите генерали на терен. 

Заместник-началникът на съветската президентска канцелария Сергей Кириенко също посети окупираната Херсонска област в Южна Украйна , с цел да се запознае на място с вредите от голямото наводняване, провокирано от разрушаването на стената на язовир " Каховка ", съобщи ДПА. 

По последни данни на назначените от Русия управляващи в окупираната част от района са починали седем души. Двама от тях са били убити при украински обстрел по време на евакуация, заяви ТАСС. По данни на окупационните управляващи вредите надвишават 1,5 милиарда рубли (16,5 милиона евро). 

" Първият заместник-ръководител на канцеларията на съветския президент Сергей Кириенко през днешния ден работи в зоната на изключителните обстановки в Херсонска област. За да оценим обективно обстановката, обиколихме наводнените региони на Голая Пристан и Альошки, където ситуацията сега е най-напрегнато. Ръководителите на щабовете на Министерството на изключителните обстановки рапортуваха на място за хода на избавителната интервенция ", написа в " Телеграм " назначеният от Русия губернатор на Херсонска област Андрей Алексеенко, представен от ДПА. 

Съобщението е съпроводено от видеозаписи, на които се вижда по какъв начин Кириенко инспектира наводнените зони и беседва с локални поданици. 

Кириенко, който за малко оглави държавното управление в Москва през 1998 година в разгара на финансовата рецесия в Русия, е считан за отговорник за вътрешната политика в канцеларията на Владимир Путин, напомня ДПА. 

Полша е предложила на Украйна помощ след разрушаването на язовир " Каховка " , заяви за ПАП ръководителят на полската Правителствената организация за стратегически запаси. 

" Поддържаме контакт с украинската страна и ще отговорим на актуалните ѝ потребности ", съобщи ръководителят на организацията, като добави, че " евакуацията на потърпевшите от наводнените региони в този момент е главен приоритет за Украйна ". 

В сряда полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински съобщи, по отношение на трагичното състояние на локалните поданици в наводнените региони, че държавната противопожарна работа ще съобщи на Украйна особено съоръжение, в това число цистерни за вода и помпи. 

По данни на ПАП Полша е предложила също по този начин загради против наводнения, машини за добиване на водата от наводненията, както и друго съоръжение. Полският заместник-министър на вътрешните работи Бартош Гродецки осведоми европейския комисар за ръководство на рецесии Янез Ленарчич за актуалната обстановка в наводнения район и за помощта, която към този момент е била препоръчана от Полша, добавя Българска телеграфна агенция.

" Потвърдих, че украинската страна е подала молба за пускане на Механизма за гражданска отбрана на Европейски Съюз ", сподели Гродецки и добави, че е изискал от комисаря да ускори ограниченията за помощ и че е предложил поддръжка от логистичния център на Полша. 

Украйна и нейните съдружници в Организация на обединените нации, измежду които Съединени американски щати, Франция и Япония, осъждат офанзивите против интервенциите по помагане на жителите на Херсон и приканват Русия да разреши безпрепятствения достъп на помощ след разрушаването на язовирната стена край Нова Каховка, съобщи Франс прес. 

" Осъждаме твърдо обстрела по зоните на евакуация и призоваваме съветските управляващи да преустановят тези офанзиви и да разрешат на евакуационните екипи да оказват помощ гладко на засегнатото население ", съобщи пред медиите непрекъснатият представител на Украйна в Организация на обединените нации Сергий Кислица, заобиколен от сътрудниците си от няколко страни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Франция, Англия, Япония, Малта, Албания) и на страните членки на Европейски Съюз. 

Group of countries on shelling after explosion:
-We strongly condemn shellings of evacuation areas by

" Призоваваме също по този начин Руската федерация да разреши цялостен, сигурен и безконтролен достъп до засегнатите региони на левия бряг на Днепър, който е под надзор на нейната войска, с цел да може филантропичните представители, в частност Организация на обединените нации и Международният комитет на Червения кръст да оказват помощ на жителите ", добави той. 

В последните дни украинците упрекват съветската войска, че нанася удари по Херсон в миг, в който хиляди цивилни се изтеглят от наводнените зони. Според Киев един човек е бил погубен, а 18 ранени, измежду които и чиновници на Бърза помощ, при съветските удари по центъра на Херсон и покрайнините му. 

В същото време " Блумбърг нюз " и Ройтерс оповестиха, че Пентагонът приготвя нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда $ . Помощта ще включва главно муниции за противовъздушната защита и ще помогне на Украйна да закупи американски зенитно-ракетни комплекси " Хоук " и два вида от модерните системи за противовъздушна защита " Пейтриът ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР