ма вероятност икономиката на Великобритания да е в риск от

...
ма вероятност икономиката на Великобритания да е в риск от
Коментари Харесай

Обещаният от Сунак ръст се отлага, Обединеното кралство пред риск от рецесия

ма възможност стопанската система на Англия да е в риск от криза, съобщи " Ройтерс ", реферирайки към данни, които демонстрират, че производството се е свило в интервала от юли до септември, написа. Непосредствено преди този момент министърът на финансите Джереми Хънт предложи Банката на Англия да понижи лихвените проценти, с цел да помогне за стимулиране на растежа.

По-рано беше изчислено, че стопанската система не демонстрира смяна спрямо предходните три месеца, само че през днешния ден Националната статистическа работа (НСС) заяви, че брутният вътрешен артикул се е свил с 0,1% през третото тримесечие, а икономическото произвеждане през второто тримесечие не е посочило напредък - проверка надолу от предходна оценка от 0,2% напредък.

Подобна беше прогнозата и за второто тримесечие на 2023 година (за растеж от 0,2%, само че действително регистрираният беше нулев). За да бъде изпълнена дефиницията за криза, стопанската система би трябвало да се свива за два поредни интервала от три месеца, осведоми Би Би Си.

Според НСС новите данъчни данни демонстрират, че по-малките предприятия са имали усложнения през второто тримесечие, изключително хотелиерството и осведомителните технологии, а по-широката картина за стопанската система е с дребна смяна през последната година.

Същевременно обособени данни демонстрират, че продажбите на дребно през ноември са скочили с доста повече от предстоящото, като са се нараснали с 1,3% по отношение на октомври, подтиквани от продажбите на понижени цени. След оповестяването им английската лира нарастна по отношение на $ и еврото.

Увеличаването на размера на продажбите на дребно отразява огромни отстъпки по време на промоциите за Черен петък, само че продажбите спаднаха през трите месеца до ноември и към момента бяха под равнищата си отпреди пандемията, се отбелязва в отчета на НСС.

НСС също сподели, че е преразгледала надолу данните си за трите месеца, откакто събраните данни са посочили, че бизнесът във филмовата продукция, инженеринга и дизайна, както и телекомуникациите се показват " малко по-зле, в сравнение с си мислехме ". По-слаби от предстоящите са били резултатите и от по-малките предприятия, изключително тези в хотелиерството и ИТ секторите.

Финансовият министър Хънт, чиято Консервативна партия изостава доста зад опозиционната Лейбъристка партия в изследванията на публичното мнение преди изборите през 2024 година, сподели, че вероятностите за стопанската система не са толкоз неприятни, колкото допускат обновените публични данни. По думите му средносрочната вероятност за стопанската система на Обединеното кралство е " доста по-оптимистична, в сравнение с допускат тези цифри ".

В изявление за " Файненшъл таймс ", оповестено късно в четвъртък, Хънт предприе рядката стъпка да разяснява решенията на Банката на Англия (BoE) по отношение на лихвените проценти.

Английската централна банка увеличи лихвените проценти 14 пъти подред до септември. Въпреки че повишението на лихвените проценти може да понижи инфлацията и да облагодетелства спестителите, то може също да повлияе на икономическия напредък, като направи по-скъпо за потребителите и бизнеса да заемат пари.

" Има рационален късмет - сподели Хънт - в случай че се придържаме към курса, по който сме, и успеем да понижим инфлацията, BoE да реши, че може да стартира да понижава лихвените проценти. "

Риши Сунак трансформира растежа на стопанската система в един от главните си цели и разясни, че обещанието (за ръст) ще бъде изпълнено, в случай че стопанската система означи растеж през тримесечния интервал от октомври до декември 2023 година, в сравнение с през предходните три месеца - нещо, което явно не е реализирано.

Икономистът на Capital Economics Ашли Уеб разяснява, че ревизираните данни " може да значат, че най-леката от леките рецесии е почнала " през третото тримесечие сред юли и септември, само че без значение дали рецесията е дребна или не, " огромната картина е, че чакаме растежът на действителния Брутният вътрешен продукт да остане слаб през 2024 година ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР