Ma France/Моята Франция е наречена изложбата, която Греди Асса открива

...
Ma France/Моята Франция е наречена изложбата, която Греди Асса открива
Коментари Харесай

Греди Асса показва над 70 картини за Франция

Ma France/Моята Франция " е наречена изложбата, която Греди Асса открива довечера в галерията на софийската улица " Оборище " 5. Художникът показва 70 картини, отдадени на страната, с която е обвързвана огромна част от живота му.

" Когато погледът на фена минава гладко от фокусиране върху нарисуваните обекти към картините в целостта им, художникът се усеща като екскурзовод или изкуствовед, който познава културните кодове и историческите събития на тази земя от Европа ", споделя Асса. По думите му без Франция, Европа не би била това, което е.

" Франция е цивилизационният план на Европа, в който вежливите връзки сред хората, моралът и изтънченият усет бележат стила, споделя художникът. Зрителят разграничава с удивителна лекост действителната от въображаемата визия. Тази среща на фен и художник е одухотворена от силата на въображението и изобретателността, която трансформира изложбата в неповторим лабиринт от мисли и прекарвания ".

С Франция е обвързвано цялото семейство на Греди Асса, брачната половинка му Жана и щерка му Ина, която съвсем 12 години живее в Париж. Самият той от 90-те години на предишния век, по разнообразни мотиви, съвсем всяка година пътува до там. За към 30 години има проведени над пет изложения в страната, за която по думите му би трябвало да имаш ключ " Добро държание ".

Греди Асса е роден на 29 януари 1954 година в Плевен. През 1981 година приключва стенна живопис във Великотърновския университет в класа на проф. Никола Гелов. Работата си като учител стартира в плевенската музикална гимназия, където негови възпитаници са Евгени Димитров-Маестрото и Слави Трифонов. В момента работи в Националната художествена академия, професор и началник е на катедра " Мода ", а сред 2000 и 2004 година е заместник-ректор. По същото време е и заместник-председател на фонд " Култура " при Министерството на културата. От 2010 до 2015 година е изпълнителен шеф на Националния дарителски фонд " 13 века България ".

Греди Асса има близо 100 независими изложения в Европа, Америка и Азия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР