Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа. Защото и да дрънкаш

...
Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа. Защото и да дрънкаш
Коментари Харесай

Разни хора, разни идеали: От Али Баба до Капитан Америка

" Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа. Защото и да дрънкаш — все едно, няма да оправиш света. Не е ли така?... Е за какво тогава да дразниш и да се смразяваш със мощните хора? Аз се чудя по какъв начин ти до момента не си схванал тази философия! Ти видял ли си до момента някого да прокопса с съпротива, а? И по какъв начин не ти омръзна бре, синко, що знамение си изхабил... и защо! За вятър... "
Така приключва фейлетон, открит сред ръкописите на Алеко Константинов и оповестен след гибелта му. Дълбочината на разбирането на публичните връзки и процеси на Щастливеца е изумителна. Не по този начин стоят нещата с болшинството негови, а и наши съвременници.
Блаженият сън на умишлено равнище пък ни води от " Политическа зима " на Ботев до актуалната начин на живот публицистика и входът в българския Алма Матер единствено с матура. От известно време насам клиентът на прокуратурата Васил Божков стартира графа #БъдетеЗдрави в обществените мрежи, в която драговолно изважда на показ всякакви публични секрети.
С очевидно неспокойствие българският интелектуален хайлайф разсъждава върху метода на поднасянето им. Махва с ръка и споделя: " Ние тия неща си ги знаем ". Явно и не пречат. Такъв е " енджинът " на системата.
В приказката следва продължение, тъй като се написа сега. Четящите към този момент са си избрали позитивен воин и чакат неприятните да бъдат осъдени. И като в приказката чакат да се появи Моргиана и да промуши неприятният бандит. И в български вид - Крали Марко, в приказната му и непобедима версия.
И до момента в който в България чакаме митологичната фигура, която да пристигна и сходно на Хари Потър да махне с магическа пръчка, да убие Волдемор и всички да си заживеем щастливо, продължаваме да си живеем корумпирано и мизерно. Али Баба ни споделя приказки от Дубай, а в националният воин от Банкя - такива от 1001 нощ. Докато си фантазираме друга цивилизация, чрез литературата и изкуството.
Съвременните благоприятни условия ни оказват помощ да се пренесем и в страната на неограничените благоприятни условия, както ни я представяха, а точно Съединени американски щати. Страната се тресе от следващ расистки скандал. Причината за него е убийството на тъмнокожия Джордж Флойд. Либералните медии незабавно подчертаваха точно на цвета на кожата му, като съществена причина за полицейския произвол. Това провокира всеобщи митинги и вълнения в страната.
Дали в действителност става въпрос за расизъм? През предходната година в Далас също след полицейски произвол беше погубен Тони Тимпа. Тогава обаче митинги не последваха, нито имаше расистки скандал. Причината наподобява беше белият цвят на кожата на Симпа.

Tony Timpa was suffocated by police during an arrest. He screamed “you’re going to kill me. ” And they did. As he lay dead, they cracked jokes. There were no riots. Little coverage. You’ve never heard his name because he’s white.

pic.twitter.com/Ue4do3YBcT
— Matt Walsh (@MattWalshBlog) May 30, 2020
В сегашният скандал беше намесен и американският президент Доналд Тръмп. Twitter разгласи, че е скрил туит на американския президент Доналд Тръмп за безредиците в Минесота, обяснявайки, че " предизвиква насилието " и по този метод нарушава разпоредбите на обществената мрежа. " Тези бандити опетняват паметта на Джордж Флойд и аз няма да позволи това. Разговарях с губернатора Тим Уолц, който сподели, че армията ще бъде с него в това. Ще се опитаме да направляваме всички вълнения, само че когато стартират грабежите, ще стартира и стрелбата. Благодаря ви ", написа Тръмп.
Дали това е предизвестие, опасност или апел към принуждение, можете да прецените сами. Фактите обаче демонстрират, че митингите против гибелта на Флойд минават в принуждение и грабежи. Но още по-важният въпрос е - за какво има двоен стандарт при идентични закононарушения, осъществени от полицейски чиновници? Също по този начин и за какво вместо да се занимават с проблемите на елементарните американци, медиите в действителност основават двойни стандарти и разделяне?
Този проблем минава надалеч отвън границите на Съединени американски щати. Следва да си зададем и значимия въпрос - дали това основава предпоставки за все по-сериозно следене на жителите, обосновано като предварителна защита против закононарушения? Изкуственото основаване на напрежение сред хората, което изхожда от остарелия принцип " разделяй и владей ", наподобява доста по-опасно даже от естествените инстинкти на хората.
Автор: Тодор Беленски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР