m.fakti.bgТемповете на разпространение на новия коронавирус ще се ускорят през

...
m.fakti.bgТемповете на разпространение на новия коронавирус ще се ускорят през
Коментари Харесай

Коронавирус: Кои са най-застрашени и защо

m.fakti.bg

Темповете на разпространяване на новия ковид ще се ускорят през идващите седмици и месеци и той може да засегне до две трети от популацията. До 60% от популацията на Германия може да се болести, предизвести канцлерката Ангела Меркел на специфична конференция през днешния ден. По нейните думи, напъните в този момент би трябвало да бъдат ориентирани към забавянето на разпространяването на болестта и обезпечаването на условия, с цел да може медицинският личен състав да си прави работата. Меркел заяви, че немското държавно управление ще задели 1 милиард евро в битката против ковид. Отделно със 145 милиона евро Германия ще взе участие във финансирането на интернационалната самодейност Cepi за създаване на нови ваксини. Германската канцлерка обърна внимание на персоналната отговорност на всички жители да пазят себе си и другите хора.

Според вирусолога от водещата берлинска болница „ Шарите " Кристиан Дростен, краят на грипния сезон, който настава с покачването на температурите, няма да постави завършек на разпространяването на вируса. При множеството наранени болестта ще премине леко. До есента, когато се чака да настъпи идната вълна от настинки, множеството хора ще имат построени антитела против ковид.

Защо най-много възрастните хора са застрашени?

 

 

Смъртността при пациентите над 65 години нараства експоненциално. В Китай - страната с максимален брой жертви към този момент - тя е 0,2 на 100 при под 40-годишните и цели 8% при тези сред 70 и 79 години. При 14,8% от заболелите над 80 години заболяването е довела до летален край.

Затова в идните седмици и месеци отбраната на възрастните би трябвало да е главен приоритет, изключително на тези с предходни болести. Тази рискова група би трябвало да заобикаля събирането с огромни групи от хора.

В случай на карантина гледането на внуците не би трябвало да бъде поверявано на баба и дядо. Възрастните хора не би трябвало също по този начин и да пазарят - тази задача би трябвало да бъде поета от техните близки.

Кои други болести усилват риска?

Почти всички умряли дотук са страдали от друго заболяване преди да се заразят с ковид. Според Световната здравна организация (СЗО) застрашени са на първо място възрастни хора със сърдечно-съдови болести, диабет, високо кръвно налягане, хронични респираторни проблеми и онкологични болести.

Защо мъжете са уязвими от дамите?

Според СЗО мъжете умират по-често от ковид от дамите. В Китай смъртността при мъжете е 2,8%, а при дамите - 1,7%. Същата беше и картината при експлоадирането на Тежкия изострен респираторен синдром (ТОРС) през 2003 година. Сезонните грипове също засягат по-тежко мъжете от дамите.

Женската имунна система е по-издръжлива от мъжката. Основната причина е хормонът естроген, който подтиква имунната система и я прави по-ефективна против болести. Тестостеронът въпреки това потиска имунната система.

Молекулярният вирусолог Томас Пичман споделя пред „ Дойче Веле ", че има и генетични аргументи – „ някои свързани с имунитета гени, които спомагат за откриването на причинителя на болесттите, са кодирани в X-хромозомата ". Тъй като дамите имат две X-хромозоми, а мъжете единствено една, първите са по-добре предпазени.

Причините са свързани освен с генетиката, само че и с всекидневието. Мъжете живеят по-нездравословно от дамите. В Китай 52% от всички мъже и единствено 3% от дамите пушат. А белите дробове при пушачите са по-податливи на инфекции.

Защо децата не са толкоз застрашени?

Изненадващо децата не са измежду най-рисковите групи в обществото. Досега няма нито едно дете, което да е умряло в резултат на ковид. Децата също се заразяват, само че при тях това или не води до заболяване, или синдромите са доста леки. Все още не е изцяло ясно за какво. Експертите допускат, че вроденият неспецифичен имунитет оказва въздействие. За да обезпечи отбрана от причинителите на ранни болести, майката предава на ембриона и на новородените посредством кърмата нейния характерен имунитет. Той включва белите кръвни телца, които нападат всеки извършител на болести, попаднал в организма посредством лигавицата и кожата.

Тази „ пасивна имунизация " обезпечава нужната отбрана преди децата сами да изградят своя личен имунитет. До 10 годишна възраст децата развиват своята характерна имунна система. Но също и по-късно тяхната имунна система продължава да се учи и усъвършенства при появяването на нови причинители на заболявания.

Автор: Александър Фройнд

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрир
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР