Люти спорове за крайбрежни терени във варненския квартал “Аспарухово” се

...
Люти спорове за крайбрежни терени във варненския квартал “Аспарухово” се
Коментари Харесай

Пясъкът плаж ли е: Вървят люти спорове за крайбрежни терени във Варна

Люти разногласия за крайбрежни терени във варненския квартал “Аспарухово” се разгоряха през последния месец. Според Камарата на геодезистите два плажа са “се изпарили” от публични документи и от кадастъра. За централната и локалната власт обаче проблем няма. Двата случая са сходни – става дума за линия пясък, примесена със скали, камъни и растителност, написа вестник " Сега ".
Според сдружението те са плажове, съгласно институциите - не са. Голяма част от крайбрежната зона на “Аспарухово” е обособена в парк, за който сега тече одобрение на Подробен организационен проект (ПУП) и се взема решение ориста му.
Първият скандал се разгоря при започване на август и е за терен, върху който министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков позволи строителство на рибарско пристанище. То ще е общинско.
Камарата на геодезистите съобщи тогава, че за повдигането на дребния порт ще се употребява земя, която в кадастралната карта е маркирана като плаж. А щом е плаж, тя би трябвало да е изключителна държавна благосъстоятелност и на нея няма по какъв начин да се строи. Според организацията всичко това може да е малка врата за осъществяване на съмнителни ползи.
Министерството отвърна, че парцелът не попада в плажа на “Аспарухово”, собствеността е обществена общинска, а статутът й подсигурява, че ще се употребява само за пристанище. Ведомството на Нанков се усъмни и в истинността на фотосите, публикувани от сдружението. Няколко дни по-късно министър председателят Борисов посети мястото и го дефинира като “змиярник”. А след още няколко теренът към този момент не фигурираше като плаж в електронния кадастър.
Вторият скандал се разгоря през последните дни и е във връзка имот наоколо. Според геодезистите той е плаж, само че в парковия Подробен устройствен план, изготвян под надзора на локалната власт, бил отразен като “мера и пасище”.
“Дневник” заяви по-рано, че организацията е пратила сигнал до кмета Иван Портних и ръководителя на общинския съвет Тодор Балабанов. Община Варна отвърна, че теренът в никакъв случай в нито един документ не е попадал като плаж. Той бил формиран от скали и зона за парково прилагане, като щял да се употребява точно като парк. “По данни от кадастралния указател на недвижимите парцели посоченият парцел е обществена държавна благосъстоятелност и съставлява Аспарухов парк, урбанизирана територия, част от обитаемо място Варна. В приложената схема няма конвенционален знак за пясъци”, съобщи общината. През 2012 година при изработването на профилираните крайбрежни карти била формирана междуведомствената комисия и съгласно нейните данни теренът даже не граничел с плажа в “Аспарухово”.
Камарата на геодезистите твърди още, че парковият Подробен устройствен план разчертава терен за публично обслужване върху дюни. Според Община Варна обаче Българска академия на науките, Министерство на околната среда и водите и организацията по геодезия не били открили дюни. На визирания имот щял да се строи детски морски учебен център, който пък бил очакван в плана за рибарското пристанище. Кметството в последна сметка люто се разгневи на неправителствената организация и заяви, че инж. Йоан Каратерзиян, който приказва от нейно име, е бил чиновник на Община Варна в отдел „ Кадастър и регулация “ през интервала на първите етапи от напредването на Подробен устройствен план.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР