Люти спорове и ожесточени реплики си размениха депутатите в Народното

...
Люти спорове и ожесточени реплики си размениха депутатите в Народното
Коментари Харесай

Люти спорове в НС за депутатските заплати, партийната субсидия и новия дълг

Люти разногласия и яростни реплики си размениха депутатите в Народното събрание по време на разглеждането на Закона за метода на робата по време на изключително състояние. Ябълката на раздора се оказа предлагането на ГЕРБ за замразяването на депутатските заплати и партийните дотации.

Заседанието стартира с кворум от 124 депутати, а председателката на Народното събрание Цвета Караянчева помоли в залата да остана единствено депутатите, които ще се изричат и да сядат пред човек.

Караниците в пленарна зала започнаха с изявление на социалиста Кристиян Вигенин , който упрекна Народното събрание, че се трансформира от висша институция на републиката в " институционален придатък на министър-председателя ". Той уточни, че и депутатите би трябвало да работят, до момента в който стотици хиляди българи в предприятията, касиерите в магазините, водачите в публичния превоз, служителите на реда, не престават да работят. 

„ Трупа се не просто ненавист, а гняв против всички нас. Макар че отговорността е на първо място ваша, ние не бихме желали да я носим, само че сме принудени. Наясно сме, че през днешния ден и в понеделник са последните ни съвещания за много дълъг интервал напред. Правителството желае и несъмнено ще получи цялостна независимост до 13 май за времето на удълженото изключително състояние и второ да взима и харчи 10 милиарда заеми, както откри за добре “

Народният представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев отговори на Българска социалистическа партия и скочи на председателката на партията. " Г-жа Нинова упрекна тук и сподели, че в този момент сме се сетили да се обръщаме към жителите. Някои се сещаме по-късно, по този начин е. Вие по-рано се сетихте. Тезата да не се покачват заплатите, да бъдат замразени е теза парите да останат в бюджета на националното заседание. Те там ще останат. В края на годината от бюджета на Народното събрание като остатък ще останат в бюджета на страната като излишък. Надявам се, че няма да опровергаете тази теза. Нашето решение като парламентарна група беше това нарастване и освен то, да го дарим там, където има потребност. В поддръжка на това ще кажа, че всички направиха някаква дарителска акция. Всички народни представители, всички партии ", съобщи Цонев.

От думите му стана ясно, че цялата група на Движение за права и свободи са създали подаяние малко по-голямо от най-голямата парламентарна група и два пъти по-голямо от втората по величина парламентарна група. " Това е дарението единствено в формалната сметка. Отделно от това нашата група и нашата партия направи дарения и в другите лечебни заведения и в другите райони ", акцентира той.

" Не сме говорили за това и не бихме си разрешили, тъй като считаме, че това е наш дълги съпричастност към сложното състояние, в което се намира целия ни народ. Тъй като отваряте думата за заплатите и най-големият донор в страната е народен представител от Движение за права и свободи. Г-н Делян Пеевски. Така че не ни говорете тук от тази естрада за заплати и за други неща. Ние сме поели уговорката и го изпълняваме без да подвигаме звук, тъй като по този начин разбираме съпричастността си към хората ", сподели още Цонев.

В изявление от трибуната Корнелия Нинова обаче, съобщи, че Българска социалистическа партия въпреки всичко ще внесат предлагането си от 2017 година за понижаване на депутатските заплати.

Изказването на Нинова провокира бурни реакции в пленарна зала и отприщи остри реплики от страна на депутатите от другите парламентарно показани групи.

Вие гласувахте ли Закона за изключителното състояние? Вие персонално гласувахте ли? Изпълнихте ли уговорката си към страната да върнете дотацията си?, попита Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Председателят на Воля и зам.- ръководител на Народното събрание Веселин Марешки пък посочи, че не е въпросът в заплатите, а в това какво са свършили депутатите. Той напомни, че Воля поддържа напълно отпадането на дотациите.

Александър Ненков от ГЕРБ пък съобщи, че разискването на заплатите на депутатите в никакъв случай не е носило позитив, а постоянно е било негатив. „ Благодарение на държавното управление и премиера България е в устойчиво състояние и може да понесе удара от епидемията от ковид. “, сподели той.

Нинова от своя страна пък съобщи, че това е харакири преди гледането на Закона за изключителните ограничения. „ И по-късно ще гледаме вдишване на 10 милиарда дълг “, иронично му върна тя, а това провокира експлоадирането на шефката на бюджетната комисия Медна Стоянова.

„ Разочарована съм от метода по който водите съвещанието и давате право да се приказват откровени неистини от парламентарната естрада, като това, че ГЕРБ е докарала страната до недостиг, ГЕРБ докара ковид и ГЕРБ пусна изключителното състояние, да затрие стопанската система “, обърна се Стоянова също с подигравка към председателката на Народното събрание Цвета Караянчева. „ Бюджетът има остатък от 1,25 милиарда към 31 март “, акцентира Менда Стоянова.

В отбрана на Нинова, на трибуната излезе Валери Жаблянов, който съобщи, че Караянчева не може да знае кой споделя истината. „ Съветвайте се и не прекъсвайте съвещанието с неуместни мнения “, прикани той Менда Стоянова.

Въпреки бурните диспути предлагането за заледяване на депутатските заплати и партийните дотации бе признато с 108 гласа „ За “, 5 „ срещу “ и 35 „ въздържали се “.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР