Лют спор между председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и

...
Лют спор между председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и
Коментари Харесай

И БЛС, и НЗОК са съгласни парламентът да е посредник между тях

Лют спор сред ръководителя на БЛС доктор Иван Маджаров и ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК доктор Александър Златанов се развихри в ефира на БНР през вчерашния ден.

Д-р Златанов изрично отхвърли да одобри обвиняванията на Лекарския съюз, че Надзорът взима еднолично решения за разпределение на икономиите по бюджета на Касата и де факто е изолирал съсловната организация от преговорния развой. Нещо повече, той съобщи, че още предходната седмица доктор Маджаров и Лекарският съюз са получили писмо от него, че тази седмица във вторник, на който ще бъде прегледана методиката за разпределението на тези пари и е помолил да дадат претекстове към нея.

„ И това е направено преди доктор Маджаров да предложения, както споделя, политическите партии. И той доста добре знае, тъй като ние говорихме с него по телефона преди и след надзора и му споделих, че методиката следва да се гледа на идващото съвещание. Той го знае отлично това “, сподели доктор Златанов.

„ Д-р Златанов, може ли да не си измисляте?! Покана за среща с Надзорния съвет получихме в петък в късния следобяд, едвам откакто ние реагирахме по този метод. Аз даже не знам за какво вземам участие в този диалог. Потресен съм “, отговори доктор Маджаров.

Той посочи, че решението да БЛС и да огласи пред обществото какво се случва е взето след последното съвещание на Надзорния съвет, на което беше решено цените на клиничните пътеки да бъдат увеличени с 8%.

„ Нека попитат сътрудниците дали са съгласни! Дали 8% го считат за нарастване, в случай, че вероятното нарастване, дружно с запаса, е 18%. Защото да казваш - хвърляме ти тоя залък, или го взимаш, или не получаваш нищо, не мисля, че за някои сътрудници е някакъв огромен бонус “, безапелационен беше доктор Маджаров и още веднъж акцентира, че няма по какъв начин това решение да бъде взето независимо от Надзорния съвет. По думите му не може да има и решение парите да бъдат употребявани, с цел да бъде заплатена предплатено активността за идната година.

„ Някой би ли бил склонен със средствата, които са му избрани като бюджет от неговия шеф или от организацията, която му заплаща за тази година, за 12 месеца тази година, внезапно да му каже – не, почти за един месец парите ще ги употребявам да ти заплащам труда в идната година, тази година каквото и да работиш, ще ти бъде платено със средствата за 11 месеца. Защото аз не съм чул някой да е предложил декември месец да вземем за пример, всички да спрем да работим. Ако някой ни оферираше нещо такова, имаше логичност да се каже – ще вземем парите, тъй като вие този месец няма да работите като цяло и ще ги използваме за идната година. Но в противоположен случай е меко казано непочтено към всички български лекари и медицински сестри “, безапелационен беше той.

В последна сметка и ръководителят на БЛС, и ръководителят на Надзора на НЗОК се съгласиха, че Народното събрание е органът, който може да позволи конфликтната обстановка.

„ Ние ще обсъдим с всички парламентарно показани групи решенията, които се вземат по отношение на осъществяване на решенията на самия парламент. Едно от тях е бюджетът на НЗОК. Ще ги срещнем по какъв начин и какво се случва, къде с деяние или безучастие, или изчакване се заобикалят законови правила. Ще обсъдим и казуса с фрагментите, както и с неприятното систематизиране въобще на здравните услуги на територията на страната “, сподели доктор Маджаров.

„ Няма вид парите от икономии да бъдат върнати в бюджета. Парите ще отидат единствено за изпълнителите на болнична помощ, единствено при хората, които оказват здравна услуга “, безапелационен беше доктор Златанов.

„ Аз съм доста признателен за това, че в здравна комисия в Народното събрание се появи концепцията да се изсветли този развой. Председателят й доцент Тонев предложи, по този начин, в тези договаряния за новото НРД. Ние всички се съгласихме и това е една гаранция, че фактически договарянията ще се водят на ярко. Между другото желая да кажа, за пръв път съгласно мен, тази здравна комисия реагира извънредно съответно и навременно. Защото фактически по този начин под нейния контрол, в случай че щете ще се водят тези договаряния и няма да остане нищо прикрито “, заключи още той.

Цялото изявление може да чуете

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР