Лют скандал се завихри между Министерството на културата в Гърция

...
Лют скандал се завихри между Министерството на културата в Гърция
Коментари Харесай

Гърция продава древни паметници от Минойската цивилизация

Лют скандал се завихри сред Министерството на културата в Гърция и Асоциацията на гръцките археолози след изтекла информация, че над 10 119 археолотически обекти са трансферирани в гаранционния фонд на организацията по приватизация, против който страната получава кредитиране от Европа. За прехвърлянето данъчните служби са се уведомили от пресата и са ревизирали в „Държавен вестник“, с цел да се уверят, че прехвърлянето фактически е станал.

Сред трансферираните обекти са редица от паметниците в град Ханя на остров Крит от окопа на венецианското барикада на града, изкопа на византийската стена, здания, които съдържат значими минойски архитектурни находки, крепостта Фирка и елементи от венецианския пристан. Включени са също: новият Археологически музей на региона, Националният музей Елефтериос Венизелос и Историческият списък на Крит. Постъпило е недоволство и за Античния спектакъл в Лариса.

В недоволството подадено от гръцките археолози е разказано конституционното отклоняване, защото монументи на просвета и археологически обекти имат специфичен юридически статут и не могат да се приватизират.

„Този ход е невиждан в историята на ръководството на гръцкото културно завещание, което не може да бъде търгувано“, безапелационни са археолозите и предизвестяват, че това ще провокира мощни реакции както в страната, по този начин и в чужбина. „Археологическите обекти и музеи на страната ни не принадлежат нито на господин Ципрас, нито на господин Цакалотос. Правителството би трябвало да осведоми жителите директно и публично какви археологически обекти и друго недвижимо имущество в цяла Гърция се крият зад 10,119 кода, които са били трансферирани във фонда“, безапелационни са археолозите.

От своя страна гръцкото министерство на културата отхвърли обвиняванията, че готви приватизация на археологически обекти, а от финансовото министерство излязоха със особено известие, в което признават, че са позволени неточности, които ще бъдат поправени. От изказването в последна сметка не излиза наяве кой способен орган ще направи този надзор и кой ще отбрани собствеността на гръцкото завещание.

Според информация на в. „Труд“ прехвърлянето на археологическите обекти е реалност и сега се търси законова процедура за делене на държавните гаранционни парцели, които могат и които не могат да бъдат приватизирани.

Зам.-председателят на опозиционната „ Нова народна власт “ Андонис Георгиадис внесе предложение в Народното събрание, като изиска от министерството на културата да даде документа, в който се твърди, че не съдържа археологически обекти, предопределени за трансфер в приватизационния фонд.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР