Люлякът (Syringa) е чудесно цветно растение, което събужда сетивата с

...
Люлякът (Syringa) е чудесно цветно растение, което събужда сетивата с
Коментари Харесай

Люлякът: ароматът и красотата на пролетта

Люлякът (Syringa) е отлично цветно растение, което разсънва сетивата с аромата и изискаността на своите цветове. Прекрасният и устойчив люляк се трансформира в същинско украшение в градината напролет и ранното лято. Люлякът предлага необятна гама от типове и сортове, които се разграничават по височина, форма на цветовете и мирис. Сред известните типове са синият люляк (Syringa vulgaris), японският люляк (Syringa reticulata) и доста други.

 Люлякът: ароматът и хубостта на пролетта

 Люлякът: ароматът и хубостта на пролетта

 Люлякът: ароматът и хубостта на пролетта Люлякът: ароматът и хубостта на пролетта

Ето някои препоръки за развъждането на люляк:

Люлякът обича слънчеви места, където да получава най-малко 6 часа дневна светлина. Предпочита добре дренирана почва с лека киселинност. Засаждайте растенията на уместно разстояние, с цел да осигурите добра циркулация на въздуха и избегнете преплитането на клоните. Люлякът предлага необятна палитра от цветове, в това число бяло, розово, лилаво и синьо. Най-примамливото качество на люляка е ароматът му. Сладък и натоварен, ароматът на люляк обогатява въздуха и притегля пчелите и пеперудите. Подрязвайте люляка след края на цъфтежа, с цел да стимулирате нов напредък и да поддържате формата на растението. Люлякът нормално не се смята за инвазивен тип, само че е значимо да се означи, че в някои условия може да прояви избрана настъпателност. Люлякът може да се популяризира посредством коренови издънки, които могат да доведат до образуването на нови растения наоколо до главното. В някои случаи, от паднали семена от цветовете могат да доведат до саморазсаждане, изключително в случай че почвата е подобаваща. За да се предотврати евентуалната инвазивност, следва деликатно да се следи разпространяването на кореновите издънки и постоянно да се отстраняват.
 Люлякът: ароматът и хубостта на пролетта Люлякът: ароматът и хубостта на пролетта

Люлякът е постоянно употребен като главен акцент в градинските композиции. Поставете го в центъра на вниманието за оптимален резултат. Засаждайте люляците като жива ограда или в групови насаждения, с цел да създадете естествена граница.

 Люлякът: ароматът и хубостта на пролетта Люлякът: ароматът и хубостта на пролетта

Люлякът, със своите извънредно красиви цветове и мирис, е същинско богатство в градината. Отглеждането му не изисква огромни грижи, а премията ще бъде обилие от цветя и мирис напролет и ранното лято. С обич и внимание, люлякът може да стане образен и благоуханен фокус във вашата градина.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР