Люксембургски съд реши, че авиокомпания Луфтханза“ трябва да изплати обезщетение

...
Люксембургски съд реши, че авиокомпания Луфтханза“ трябва да изплати обезщетение
Коментари Харесай

Авиокомпания осъдена да плати 250 евро обезщетение заради стачка

Люксембургски съд реши, че самолетна компания „ Луфтханза “ би трябвало да изплати обезщетение от по 250 евро на двама пасажера, чиито полет е бил анулиран поради стачка през октомври 2016 година, оповестяват от Европейския потребителски център /ЕПЦ/. Според съда авиопревозвачът не може да претендира, че става дума за изключителни условия. Това е второ сходно решение за последните месеци. Досега стачките на личния състав на авиопревозвачите се смятаха за " изключителна обстановка ", което съгласно Регламент 261, освобождава търговеца да изплаща обезщетение.

През октомври 2016 година водачите на „ Луфтханза “ стачкуват. Това води до анулация на полет от Люксембург към Осло. Пътниците са пренасочени към различен полет, който по-късно закъснява повече от три часа.

Двама консуматори се оплакват първо на самолетната компания, а по-късно и на ЕПЦ Люксембург. Мрежата на Европейските потребителски центрове не съумява да реализира непринудено извънсъдебно решение на разногласието с самолетната компания. Поради това жалбоподателите се оплакват в съда, като употребяват Европейската процедура за искове с дребен веществен интерес.

Люксембургският съд смята, че оповестената стачка, за която работодателят-авиокомпания е известен, не е изключително събитие съгласно Регламент EC/261/2004 (отказан достъп до борда на самолета, анулирани полети и огромни закъснения). Поради това самолетната компания е задължена да изплати обезщетение на ищците, които са били наранени от анулацията на полета, надлежно закъснението на другия полет. Решението на съда в Люксембург се основава на решението на Европейския съд от април 2018 година, който се произнесе, че спонтанната стачка на самолетната компания TUIfly също не може да се квалифицира като изключително събитие.

Дебатът по този проблем обаче остава отворен и юристите в Европа се питат дали самолетните компании би трябвало да заплащат отплата или не. С това решение имаме отговор за Люксембург и се надяваме, че то ще има знаков резултат и върху други европейски юрисдикции, разяснява Карин Базенах, шеф на ЕПЦ Люксембург.

Дали стачката съставлява изключително събитие или не, е обект на дълготраен юридически спор. Двете правосъдни решения обаче дават спомагателен коз в ръцете на пасажерите, добави Игнат Арсенов, шеф на ЕПЦ България.

Ако имате проблеми със просрочен или анулиран полет, в това число и при стачка, може да се обърнете към ЕПЦ България за безвъзмездна помощ и препоръки на www.ecc.bg.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР