Люксембург. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева

...
Люксембург. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева
Коментари Харесай

Вицепремиерът Екатерина Захариева взе участие в Съвет „Външни работи” в Люксембург

Люксембург. Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева взе присъединяване в Съвет „ Външни работи ” в Люксембург. Заседанието стартира с минута безмълвие в памет на жертвите на пожарите в Португалия и Лондон, както и жертвите на терористичните офанзиви във Англия и Мали. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
Върховният представител по външната политика на Европейски Съюз Федерика Могерини показа първия годишен отчет за осъществяването на Глобалната тактика на Европейски Съюз. Министрите приветстваха постигнатия прогрес и потвърдиха нуждата от по-нататъшно задълбочаване на съдействието в региона на сигурността и защитата в отговор на провокациите за мира и сигурността. Подчертана бе значимостта и на работата за създаване на устойчивостта на сътрудниците, битката с хибридните закани, морската сигурност и стратегическата връзка.
Първите дипломати на Европейски Съюз разискаха със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гьотемюлер осъществяването на признатите вследствие на Съвместната декларация от Варшава 42 ограничения за усилване на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО. Оценявайки позитивно постигнатия прогрес, бе посочена нуждата от задълбочаване на взаимоотношението, в това число във вероятни нови сфери на съдействие, като да вземем за пример битката с тероризма. Общо бе мнението, че задълбочаването на съдействието в сигурността и защитата в границите на Европейски Съюз ускорява европейския дирек в НАТО и ще способства за усилване на качествата на Северноатлантическия алианс.
Министър Захариева приветства постигнатия прогрес в съдействието сред Европейски Съюз и НАТО като изведе на напред във времето противодействието на хибридните и кибер закани, обмена на информация и ситуационната информираност, сигурността на границите, незаконната миграция и енергийната сигурност. Подчерта значимостта на разширение на взаимоотношението в нови сфери на съдействие, като да вземем за пример битката с тероризма.
Борбата с тероризма също бе измежду водещите тематики в дневния ред на Съвета. Министрите бяха единомислещи, че тероризмът е измежду водещите закани за международната сигурност. Основни цели остават унищожаването на “Даеш ”, битката против финансирането на тероризма, битката с радикализацията и насилствения екстремизъм, в това число в интернет. Подчертана бе значимостта на продължение на съдействието със страните от Близкия изток и Северна Африка, Западните Балкани и Турция, Сахел и Африканския рог за справяне с общите провокации на тероризма.
Министрите разискаха показания четвърти отчет за осъществяването на Рамката за партньорство в региона на миграцията. Вицепремиерът Захариева акцентира значимостта на солидарността и поддръжката за страните членки на първа линия. Приветства постигнатия прогрес в осъществяването на Рамката за партньорство, като акцентира нуждата от разширение на географския обсег на партньорствата с основни страни на генезис и пренос в Близкия изток и Азия. Изтъкна, че Европейски Съюз би трябвало да остане внимателен във връзка с Източносредиземноморския път.
Съветът оцени високо резултатите от военната интервенция на силите за сигурност на Ирак във военната акция за изтласкване на “Даеш ” от страната. Потвърдена бе твърдата поддръжка за единството, суверенитета и териториалната целокупност на Ирак, както и готовността на Европейски Съюз да окаже поддръжка за стабилизиране на освободените региони и осъществяване на промените в бранша на сигурността. Отправен бе апел към иракското федерално държавно управление и държавното управление на самостоятелния иракски район Кюрдистан за продължение на техните сполучливи взаимни старания в акцията за освобождението на Мосул, както и да се ангажират в градивен разговор по всички политически и стопански въпроси.
Министрите показаха угриженост от напрежението в връзките сред страни от Залива, като потвърдиха значимостта, която Европейски Съюз отдава на развиването на връзките с всички страни от района. Изразена бе поддръжка за посредническите старания на Кувейт за деескалация на напрежението и намиране на излаз от рецесията.
В рамките на Съвета се организира и Министерската среща на Източното партньорство. Обща бе констатацията, че 4-те области за развиване на съдействието остават настоящи – усилване на институциите и положително ръководство, подвижност и контакти сред хората, пазарни благоприятни условия и инфраструктурна съгласуваност. Потвърдена бе готовността за по-нататъшно политическо асоцииране и икономическа интеграция, отчитайки упоритостта и задачите на сътрудниците.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР