Люксембург. За България обвързаната подкрепа е един от приоритетите в

...
Люксембург. За България обвързаната подкрепа е един от приоритетите в
Коментари Харесай

Министър Десислава Танева: За България обвързаната подкрепа е един от приоритетите в Реформата на ОСП

Люксембург. " За България обвързаната поддръжка е един от целите в Реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 година Тя е средство за обезпечаване на предвидимост в равнищата на приходите на земеделските производители, за предотвратяване от ценовите съмнения и пазарната неустановеност “. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на съвещанието на Съвета на Европейски Съюз по земеделие и риболовство в Люксембург. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на земеделието, храните и горите . По думите й, макар актуалното изменение на плана на регламента за Стратегическия проект за опазване на актуалните финансови равнища на обвързаната поддръжка (13%+2%), позицията на България е, че би трябвало да се прояви по-голяма упоритост за приемане на по-високи равнища на този тип подкрепяне. Това се постанова заради потреблението на по-голям финансов запас, който ще има позитивен резултат за развиването на селските региони, запазването и основаването на работни места.
Обвързаната поддръжка и преходната национална помощ са взаимно свързани. Това са схеми, които подсигуряват обществената и икономическа резистентност на земеделските стопани в секторите „ Животновъдство “ и „ Плодове и зеленчуци “. Съчетани с високата екологична упоритост, те водят до цялостното осъществяване на задачите на Общата селскостопанска политика (ОСП).
По отношение на екосхемите, позицията на България досега е била в интерес на доброволното им използване. Земеделският министър изясни, че бихме могли да проявим еластичност и да подкрепим задължителността на екосхемите за страните членки. Целта е постигането на екологична резистентност, само че настояваме и за постигане на по-амбициозен компромис по въпросите, които водят до икономическа и обществена резистентност на бранша.
Министър Танева е безапелационна, че е належащо е да продължим да обсъждаме изискванията за дребните стопани, отчитайки уязвимостта им. За политиката на България е значимо да се резервира съществуващият метод дребните ферми да бъдат изключени от контрола по условността.
По отношение на секторните интервенции, България прави оценка напъните в търсене на компромис по повод определянето на екологичния предел за организации на производителите (ОП) на плодове и зеленчуци. Този амбициозно екологизиран метод не е ефикасен за присъщите за България Оперативна програма с ниски обороти. Причината е, че ще докара до понижаване на интереса към сдружаване в страната и по тази причина би трябвало да бъде непокътнат актуалният предел от 10 %.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР