Люксембург. Външните министри от ЕС обсъдиха миграцията, Либия, референдума в

...
Люксембург. Външните министри от ЕС обсъдиха миграцията, Либия, референдума в
Коментари Харесай

МВнР: Външните министри от ЕС обсъдиха референдума в Македония и изборите в Босна и Херцеговина, и приеха нови санкции за използване на химическо оръжие

Люксембург. Външните министри от Европейски Съюз разискаха миграцията, Либия, референдума в Република Македония, изборите в Босна и Херцеговина. Те одобриха нови наказания за потребление на химическо оръжие. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на външните работи . Участие в постоянното съвещание на Съвета „ Външни работи “, което се организира през днешния ден в Люксембург, взе и заместник-министър ръководителят и министър на външните работи Екатерина Захариева. Външните аспекти на миграцията, Либия, Централноафриканската република и Венецуела бяха главните тематики в дневния ред. Министрите разискаха още обстановката в Република Македония след референдума, резултатите от изборите в Босна и Херцеговина, изгубването на журналиста Джамал Хашоги. Те одобриха нови наказания против използването на химическо оръжие.
Министрите изслушаха Върховния комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди и генералния шеф на Международната организация по миграция Антониу Виторину. Беше изразена поддръжка за усилване на партньорствата със страните на генезис и пренос и доказан задължението на Европейски Съюз за оправянето с аргументите за миграцията. Бе подложен специфичен фокус на съдействието с Африка и осъществяването на Съвместния проект за деяние от Валета. Миграцията е и измежду тематиките от дневния ред на Европейския съвет на 18 октомври.
В полемиката си по Либия министрите на външните работи приканиха за постигането на трайно помирение сред враждуващите фракции и потвърдиха поддръжката си за напъните на специфичния представител на Организация на обединените нации Гасан Саламе за прогрес в политическия развой и основаването на нужните условия за провеждането на президентски и парламентарни избори.
„ По отношение на Либия ние освен би трябвало да приказваме в един глас, само че и да действаме по този начин. През последните два месеца посрещнах в София външните министри на Либия, Тунис и Мароко, разговарях с либийския сътрудник в Ню Йорк - и получих едно и също обръщение: дано да оставим повече поле за деяние на самите либийци в търсене на решение, дано процесът бъде воден от тях ”, съобщи Екатерина Захариева.
Съветът разиска и обстановката в Централноафриканската република. В удостоверение на уговорката на Европейски Съюз към стабилизирането на страната, подготвителната задача на Европейски Съюз в ЦАР ще бъде засилена с спомагателен съставен елемент в поддръжка на силите за сигурност.
Министрите показаха терзание от дълбоката рецесия във Венецуела, която от ден на ден заплашва районната непоклатимост. Обсъдиха опциите на Европейски Съюз за помощ по филантропичната рецесия, както и вероятностите за благонадежден политически развой в страната. В края на полемиката бе признато взаимно изказване.
В допълнение, министрите в резюме засегнаха тематиките за Мианмар, рисковете от политическа дестабилизация след извършените в Босна и Херцеговина избори и кибер-атаката против Организацията за възбрана на химическите оръжия. В деня на основния избор в Народното събрание на Република Македония, Съветът насочи апел за зрялост, като напомни високия залог за страната и нейните жители.
Съветът одобри нов режим на ограничаващи ограничения против потреблението и разпространяването на химическо оръжие. Така Европейски Съюз към този момент ще може да постанова наказания на лица и организации, които вземат участие в създаването и потреблението на химическо оръжие в която и да е част на света, без значение от тяхната народност и местонахождение.
Ограничителните ограничения са ориентирани и към лицата и организациите, които дават финансова, техническа или материална поддръжка за създаване на химическо оръжие.
Санкциите се показват в възбрана за пътешестване до страни от Европейски Съюз и заледяване на активи за лица и формирания. В допълнение, на лица и формирания от Европейски Съюз е неразрешено да дават средства на посочените лица и формирания в листата за наказания.
Върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини повдигна и въпроса с изгубването на журналиста Джамал Хашоги в Турция и изрази вяра този въпрос да бъде обяснен до дъно със съдействието, което към този момент оказват саудитските управляващи.
След Съвета се организира също Годишната среща на министрите на външните работи от Европейски Съюз и страните от Източното партньорство. Беше изработен обзор на осъществяването на 20-те цели за 2020 година, признати на Срещата на върха през ноември 2017 година Захариева акцентира стратегическия интерес на Европейски Съюз от построяването на демократично, устойчиво и проспериращо пространство на Източното партньорство. Тя отдаде и особено значение на разширението на Европейската транспортна мрежа към шестте колегата и укрепването на енергийната съгласуваност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР