Люксембург. Сирия, ситуацията в Източното Средиземноморие и Украйна бяха водещите

...
Люксембург. Сирия, ситуацията в Източното Средиземноморие и Украйна бяха водещите
Коментари Харесай

Първите дипломати на ЕС обсъдиха Сирия, Източното Средиземноморие и Украйна

Люксембург. Сирия, обстановката в Източното Средиземноморие и Украйна бяха водещите тематики в дневния ред на Съвет „ Външни работи “, който се организира през днешния ден в Люксембург. Българската делегация бе ръководена от заместител министър-председателя и министър на външните работи Екатерина Захариева.Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи .
Първите дипломати на Европейски Съюз показаха угриженост от продължаващите сондажи от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър и потвърдиха нуждата от прецизно съблюдаване на интернационалното морско право, както и от ценене на суверенитета на Република Кипър. Отправиха неотстъпчив апел за деескалация на напрежението в Източното Средиземноморие и недопускане на подкопаване на напъните за обновяване на договарянията по кипърския въпрос. Министрите приканиха Върховния представител Федерика Могерини да показа оферти за основаване на рамков режим за ограничаващи ограничения, ориентирани по отношение на физически и юридически лица, виновни или взели участие в противозаконни сондажни действия в Източното Средиземноморие. Дискусията ще продължи на съвещанието на Европейския съвет по-късно тази седмица.
Външните министри организираха полемика по обстановката в Сирия взаимно със Специалния представител на Генералния секретар на Организация на обединените нации Гейр Педерсен. Потвърдиха изрично оценката, че единственото допустимо решение на сирийската рецесия е продължение на политическия развой под егидата на Организация на обединените нации. В тази връзка осъдиха турската военна интервенция в Североизточна Сирия и отражението й върху филантропичната обстановка, битката против Даеш и вероятностите за прогрес в Женевския развой след неотдавнашното съглашение за основаване на сирийски парламентарен комитет за започване на политически развой. Като припомниха, че Турция е основен сътрудник на Европейски Съюз, министрите приканиха Анкара да търси решения на опасенията за сигурността си посредством мирни средства.
Като представител на страна, която има над 300 км граница с Турция, Захариева акцентира пред сътрудниците си какъв брой е значимо каналите за връзка с Анкара да останат отворени. Според страната ни от основно значение е да продължи осъществяването както до момента на съглашението ЕС-Турция.
На работен обяд с новия си украински сътрудник Вадим Пристайко външните министри от Европейски Съюз приветстваха демонстрираната подготвеност на новото украинско държавно управление да работи предпочитано за по-нататъшния прогрес на страната по европейския път и потвърдиха поддръжката си за реализиране на предпочитаните политически и стопански промени. Министрите оцениха позитивно стъпките за нормализиране на връзките сред Украйна и Русия, измежду които са размяната на пандизчии и подхванатите ограничения за деескалация в зоната на спора, като показаха очакване за скорошно осъществяване на среща на върха на Нормандския формат. Същевременно потвърдиха, че безапелационната поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна и нуждата от цялостно използване на Минските съглашения остават водещи правила в позицията на Европейски Съюз.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР