Люксембург ще стане първата страна в Европейския съюз, изцяло забранила

...
Люксембург ще стане първата страна в Европейския съюз, изцяло забранила
Коментари Харесай

Люксембург ще стане първата страна в ЕС, забранила изцяло глифозата

Люксембург ще стане първата страна в Европейския съюз, напълно забранила потреблението на глифозат, написа изданието Lifegate. На 16 януари Министерството на земеделието разгласи решението си и дефинира 31 декември 2020 година като краен период за премахването му. До края на годината всички артикули, съдържащи глифозат, ще бъдат неразрешени, в това число Roundup, известния хербицид, създаван от " Монсанто " (сега притежател на немския фармацевтичен колос " Байер " ).

" Това е решителна стъпка в подтекста на програмата за резистентност, която цели да насърчи потреблението на съвременни фитосанитарни артикули, които са щадящи за околната среда ", сподели министърът на земеделието Ромен Шнайдер.

За да реализира тази цел, държавното управление е определило три стадия, които ще бъдат осъществени през годината.

Първият стартира на 1 февруари. От този ден нататък се приключват лицензите за продажба на артикули на основата на глифозата.

Вторият стадий е плануван за 30 юни, когато фермерите, притежаващи сходни хербициди се чака да са изчерпали запасите си. Може да има изключения в избрани случаи, само че не и след 31 декември.

Според данни на държавното управление в Люксембург 60% от фермерите към този момент са спрели да употребяват глифозат.

Според министър Шнайдер преходът е вероятен. Той добави, че задачата е " да бъдем водеща мощ в Европейския съюз, взимайки поради обстоятелството, че други страни - като Австрия - подхващат сходни начинания ".

Правителството във Виена предложи да се вкара възбрана за артикули на основата на глифозата, започвайки от началото на годината. Предложеното законодателство обаче беше блокирано от изпълнителната власт в последната минута.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР