Люксембург има амбиции да легализира използвания за развлечения канабис и

...
Люксембург има амбиции да легализира използвания за развлечения канабис и
Коментари Харесай

Люксембург иска да стане херцогството на канабиса

Люксембург има упоритости да легализира потребления за развлечения канабис и да убеди другите европейски страни да създадат същото.
Разбира се, и сега можете да вземете малко „ трева “ в кафенетата на Амстердам или в декриминализираните обществени клубове за канабис в Каталуния. Няма да бъдете задържани за това, че носите няколко грама в страни като Белгия.
Люксембург обаче желае да стигне по-далеч и да стане първата страна в Европейския съюз, която прави канабиса изцяло законен. Министерството на здравеопазването следва да показа предложение за пускане на законодателния развой тази есен и задачата е той да стане закон в границите на две години.
Ако това се случи, Люксембург ще се причисли към дребен, само че възходящ лист от страни - Канада, Уругвай и 11 американски щата – отменящи работилите в продължения на десетилетия политики за опиати, които разглеждаха веществото като неразрешено и хората влизаха в пандиза за нарушавания.
Един от главните бранители е здравният министър Етиен Шнайдер, който показва здравословните аргументи като най-важния мотив. Той сподели, че младежите към този момент се доставят с „ трева “ на черния пазар, влизат в контакт с наркодилъри, които дават канабис с незнайно качество и получават достъп до евентуално по-опасни опиати.
„ Тази политика във връзка с опиатите, която провеждахме през последните 50 години, не работи “, съобщи Шнайдер пред „ Политико “. „ Забраняването на всичко го направи просто по-интересно за младежите. “
Съгласно законодателството, което ще бъде препоръчано от Шнайдер и министъра на правораздаването Феликс Браз, Люксембург ще легализира целия пазар на канабис, от издаване на лицензи за производството му до узаконяване на потреблението му в границите на мощно контролирана конструкция. Ще бъде неразрешено развъждането в домашни условия и евентуално би било наложено възрастово ограничаване - евентуално 18г. - за закупуване. Шнайдер също планува възбрана за покупки от неживеещи в херцогството, като метод да се избегне наркотуризъм.
Въпреки тези ограничения прилежащите страни са изнервени.
Малте Гьотц, юрист, профилиран върху пазара на медицински канабис в Германия, съобщи, че законът на Люксембург може да докара до резултата на домино.
„ Социалният напън ще бъде толкоз висок, че в случай че имате заверка в една от страните-членки на Европейски Съюз, скоро това ще бъде разисквано съществено в другите страни “, сподели той.
Страните от Европейски Съюз също са надълбоко разграничени във връзка с канабиса като цяло. Повечето към момента се борят с това по какъв начин да създадат медицинския канабис наличен за пациентите. Ирландия и Франция вкараха единствено пробни схеми за медицински канабис тази година - и когато направиха това, техните здравни министри дадоха да се разбере, че това няма да докара до легализиране на канабиса за наслаждение.
Отношение „ без предубеждения “
Люксембург разрешава медицинският канабис и декриминализира притежаването на дребни количества за развлекателна приложимост. Купуването, продажбата и развъждането остават противозаконни.
Но легализирането на канабиса изисква доста повече стъпки от самото обявление на веществото за законно. Има потребност от цялостен регулаторен пазар, в това число установяване на налози и инспекции на качеството.
Засега поддръжката за законопроекта наподобява мощна. Трите партии, които образуват ръководещата коалиция в Люксембург, всички включиха легализирането на канабиса за забавление в своя дневен ред, значително водени от млади членове.
Но Люксембург е притиснат от обстоятелството, че е дребна страна, в която всеки ден пътуват за работа към 200 000 души.
Шнайдер признава, че ще бъде мъчно да се реализира баланс сред запазването на границите отворени и регулирането на този нов пазар, изключително в случай че съседите на Люксембург се опасяват от нежелано разпространяване. Но той сподели, че желае присъединението и на други страни и приказва за това с сътрудниците си здравни министри.
Към днешна дата „ нашите политики за опиатите не бяха доста сполучливи “, сподели той. " Надявам се всички да имаме по-непредубедено отношение към опиатите. "
Уроци от Колорадо
Възможно управление за Люксембург е практиката в американският щат Колорадо, първият в страната, който легализира използването на канабис за забавление. Защитниците на легализацията споделят, че са избрали да уредят казуса, тъй че гласоподавателите да гледат на марихуаната по същия метод, по който виждат алкохола - вещество, което е необятно налично и обществено задоволително.
Брайън Висенте, един от главните създатели на законите за канабиса в Колорадо, сподели, че въпросът не е да се споделя, че алкохолът или канабисът са здравословни, а алкохолът е наличен по закон, макар вредата, която може да аргументи, до момента в който канабисът - постоянно показващ, че е по-безвреден - не е.
" Не споделяме, че канабисът е безопасен ", сподели Висенте. " Ние споделяме, че имаме нещо, което е разполагаем. И по тази причина има двуличие. Искаме ли да продължим да криминализираме хората за потребление на по-малко нездравословно вещество? "
Джордан Уелингтън, който също оказа помощ на Колорадо да напише законите си за марихуаната, сподели, че друга потребна тактика е да се отговори на съответните опасения, които гласоподавателите имат във връзка с резултата върху техните общности. Техните цели: Да се пазят опиатите отвън достъпа на децата, да се предотврати интензивността на черния пазар и да се отбрани публичното здраве.
Уелингтън съобщи, че счита, че всяка стъпка към преустановяване на криминализирането на канабиса " е стъпка в вярната посока ", само че предизвестява, че относително консервативният метод на Люксембург може да остави някои проблеми нерешени. Независимо къде се предлага дрогата, „ предлагането дава отговор на търсенето, без значение дали това е законно или нелегално “.
" Ще има търсене на канабис в Люксембург от % от тези човеци ", сподели той и добави, че възбраната за неживеещи в херцогството да купуват канабис към момента ще отвори черен пазар - да вземем за пример тези, които нямат карта за престояване, ще го купуват от поданици.
Освен това той вижда Люксембург да следва наклонност, в която законодателите стартират с по-консервативен метод и в последна сметка либерализират законите си. Той означи, че Илинойс да вземем за пример мина от рестриктивни закони за медицинския канабис до предложение на закон за използването на канабис за развлечение, който включва изтриването на досиетата на стотици хиляди, упрекнати в владеене на канабис.
" Законодателите се опасяват, че в случай че нещо се обърка, хората могат да се наранят и могат да бъдат упрекнати. Така че те подхващат доста консервативни подходи ", сподели той. " И с течение на времето, защото виждат, че проблемите не се развиват... те постепенно, с течение на времето, разхлабват рестриктивните мерки. "
Параноично чувство
Възможно е също по този начин Люксембург да има потребност от закостенял метод. Александра Кърли, началник в консултантската група за канабиса Prohibition Partners, съобщи, че Люксембург има право да опита да се учи от други страни, които са създали наличен канабиса и се сблъскват с проблеми с наркотрафика. Страните би трябвало да одобряват политика, която работи най-добре за тяхното неповторимо състояние, сподели тя.
„ Подобно на Съединените щати, всяка страна в Европа има собствен тип просвета и характерност, които ще повлияят на отношението към канабиса “, сподели тя.
" Люксембург е доста дребна страна, само че също по този начин е много мощна ", добави тя. " Всички просто чакат да се направи първата решителна крачка и да се види какво става. "
Междувременно съседи като Германия може да се откажат. Както изясни юристът Гьотц, Германия разшири достъпа до медицински канабис единствено след решение на висшия съд.
" В Германия има консенсус, че има причина медицинският канабис да е позволен и да има пациенти, които се възползват от него ", сподели Гьотц. " Така че няма причина да се не разрешава това. Но несъмнено към момента няма консенсус за легализирането му за развлекателна приложимост. "
Според Уелингтън обаче Люксембург не трябва да разрешава на нежеланието измежду съседите си и по-голямата неустановеност да спре напредването си към легализацията. Съветът му е: " Продължавайте. "
………..
Джилиан Дойч, „ Политико “, превод БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР