Люксембург. Бъдещето на здравеопазването на ниво Европейски съюз беше централна

...
Люксембург. Бъдещето на здравеопазването на ниво Европейски съюз беше централна
Коментари Харесай

Министър Кирил Ананиев: Европа има причини да се гордее с това, че е еталон за качество на живот и добра регулаторна рамка

Люксембург. Бъдещето на опазването на здравето на равнище Европейски съюз беше централна тематика на Съвета по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, който се организира в Люксембург с ръководител българският здравен министър Кирил Ананиев. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването .
„ Европейски Съюз има потребност от повече видимост на политики, които работят в интерес на хората: здравната политика е измежду тях. Здравеопазването следва да обезпечава добър баланс сред здраве и търговия – присъща функционалност на регулаторна рамка на Европейски Съюз, която е в интерес на хората и подсигурява качеството на живот на нашия континент “, уточни министър Ананиев по време на конференцията след Съвета.
Министрите на опазването на здравето от Европейски Съюз се сплотиха към мнението, че е належащо повече съдействие сред държавите-членки. Това може да се реализира последователно посредством продан на положителни практики и действителни влияние и надзор върху процесите в бранша на европейско равнище.
На съвещанието си министрите одобриха и Заключения на Съвета за храненето при децата – един от целите на българското председателство. „ В този политически документ има доста повече от хранене и храни: има послания за потребността от съдействие при битката с хроничните незаразни заболявания, за значимия принос на опазването на здравето като бранш, инвестиращ в здравето на хората, за децата и младежите като уязвими консуматори, само че и като носители на новото, на капацитета, на бъдещето. Откроихме потребността от междусекторно съдействие – в тази ситуация Общата селскостопанска политика обезпечава принос към задачите на здравната политика “, съобщи Кирил Ананиев.
Акцент беше подложен и върху потребността от регулация на ориентирания към децата маркетинг на нездравословни храни. Българският здравен министър акцентира, че „ Европа има аргументи да се гордее с това, че е пример за качество на живот и добра регулаторна рамка, защитаваща ползите на потребителите “, като посланието на здравните министри е това да се резервира и в бъдеще в партньорство с Комисията.
По отношение на законодателните диспути, които се организираха в границите на Съвета на министрите, Кирил Ананиев заяви, че по предлагането за Регламент за Оценката на здравните технологии редица страни членки са индикирали съществени проблеми с планувания наложителен темперамент на съдействието. „ Много малко делегации обявиха безусловна поддръжка за препоръчаното наложително използване на оценките. Налице е предпочитание за продължение на градивните диалози в търсене на други възможности на оферти наложителен метод. Едно законодателно предложение на равнище Европейски Съюз не може да стъпи на поддръжка на малцинството: такива са разпоредбите, открити от Договорите “, разяснява българският здравен министър.
Кирил Ананиев уточни, че дебатът по отношение на оценката на здравните технологии е значим политически ориентир както за Европейската комисия, по този начин и за идващите Председателства.
Здравният министър заяви, че са завършили договарянията по Регламент 726/2004 (Регламентът за ЕМА), като част от Ветеринарния пакет, което беше и измежду целите на Българското председателство. Постигнато е единодушие по приемането на таксите за ЕМА със законодателен акт.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР