Люис Хамилтън завърши по блестящ начин шестия си шампионски сезон

...
Люис Хамилтън завърши по блестящ начин шестия си шампионски сезон
Коментари Харесай

Шампионът Хамилтън завърши сезона в F1 с победа №84

Люис Хамилтън приключи по ослепителен метод шестия си шампионски сезон във Формула 1, като завоюва безапелационно последното съревнование - за Гран при на Абу Даби. На трасето " Яс Марина " англичанинът бе най-бърз още в квалификациите, започва от първа позиция и не я изпусна до края на конкуренцията, с което записа своята 11-а поредна и общо 84-та победа.

Това приближи аса на " Мерцедес " единствено на 7 триумфа от абсолютния рекордьор Михаел Шумахер, който има 91. При темпото, с което Хамилтън печели, най-логично е да се чака той да стане още идващия сезон едноличен лидер в класацията по първи места в F1. А и да реализира главната си афиширана цел - да стане за 7-и път международен първенец, което е правил още веднъж единствено Шуми.

Още след старта Хамилтън поведе безапелационно, следван от Макс Верстапен ( " Ред Бул " ) и двамата водачи на " Ферари " - Шарл Льоклер и Себастиан Фетел. Льоклер обаче още на третия завой изпревари Верстапен, единствено че в последна сметка приключи след него - трети. Основна роля за това изигра бавният питстоп, изработен от " скудерията " в 13-ата обиколка и за двата болида. Особено доста бе занимателен Фетел, който се появи на трасето пети и това си остана крайната му позиция.

До края разбърквания имаше най-вече в задната част на колоната. Така Хамилтън пресече финалната линия пръв, следван от Верстапен и Льоклер, само че последният не е напълно сигурен за мястото си на подиума, въпреки да бе награден. Причината е, че стюардите оповестиха следствие против него поради противоречие в количеството гориво. Според техническия пратеник на FIA Джо Бауер имало е забележителна разлика сред количеството гориво, заявено от отбора за кола с №16, и откритото в резервоара преди старта.

" Честно казано, не чакахме такова преимущество и като движение, и при работата с гумите - съобщи първенецът Люис Хамилтън. - Това обаче бе най-хубавият метод да приключим сезона като отбор. Отново благодаря за големите старания на всички ".

По-важното, което обаче сподели британецът, беше, че наистина оглежда и други варианти за своето бъдеще, плюс тези, които му предлага шефът на " Мерцедес " Тото Волф за 2021 година

" Намирам се в подобен интервал от живота си, че би трябвало всичко да се преценя доста деликатно ", добави англичанинът, за който се появиха информации, че е ухажван от " Ферари ".

С второто си място в Абу Даби пък Макс Верстапен подпечата третото си място при водачите. Той събра 278 т., следван от Шарл Льоклер (засега с 264) и Себастиан Фетел (240). Хамилтън победи с 413, а съотборникът му Валтери Ботас е втори с 326.

 

A fitting goodbye to the @MercedesAMGF1 W10, from @LewisHamilton
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР