Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) спечели Гран при на Франция от

...
Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) спечели Гран при на Франция от
Коментари Харесай

Люис Хамилтън спечели във Франция

Люис Хамилтън (Великобритания, Мерцедес) завоюва " Гран при " на Франция от " Формула 1 " и оглави генералното класиране в шампионата пред Себастиан Фетел (Германия, Ферари), който стигна единствено до пето място поради злополука на старта. Британецът, който завоюва пред Макс Ферстапен (Холандия, Ред Бул) и Кими Райконен (Финландия, Ферари), към този момент е с актив от 145 точки и води с 14 против Фетел.

Хамилтън поведе с разлика в първия завой, а зад него Фетел и Валтери Ботас (Финландия, Мерцедес) се сблъскаха, като финландецът пострада по-сериозно и се озова на опашката на колоната. Това обаче не беше единственият случай, тъй като локалните състезатели Естебан Окон (Франция, Форс Индия) и Пиер Гасли (Франция, Торо Росо) се оказаха първите отпаднали от надпреварата. Ботас беше със спукана гума и едвам стигна до питлейна след появяването на автомобила по сигурността, а Фетел го последва с повредено предно крило.

След подновяването на надпреварата Фетел изпревари Фернандо Алонсо (Испания, Макларън) за 14-о място, а испанецът не очакваше нападателната маневра и се завъртя в четвъртия завой. Германецът и Ботас пък изпреварваха един по един своите съперници, а в последна сметка до 24-та обиколка и двамата бяха в топ 10.

Хамилтън и Райконен бяха дълго време водачи в надпреварата с задатък пред Ферстапен, само че и двамата не бяха влизали в гаражите на своите тимове съвсем до преполовяването на дистанцията. Британецът се появи в питлейна в 34-та обиколка, а една след него това направи и финландецът. В последна сметка Хамилтън резервира първото си място с близо 5 секунди пред Ферстапен, а Райконен се върна на трасето на пета позиция. Пред него към този момент бе съотборникът му Фетел, който преследваше Даниел Рикардо (Австралия, Ред Бул)

При влизането си в бокса Райконен постави гумите със супермека примес и беше явно по-бърз от Фетел, който го пропусна пред себе си на четвърта позиция. Германецът направи същия ход обиколка по-късно, когато в гаража влезе и Ботас. В същото време пък Алонсо изрази разочарованието си от надпреварата с къса тирада към механиците: " Момчета, нямам гуми, нямам спирачки и съм отвън точките ".

Междувременно Райконен се приближи на две секунди от Даниел Рикардо в 43-та обиколка и четири по-късно го изпревари на правата за трето място. Хамилтън пък продължи да усилва задатъка си пред Ферстапен и стигна даже до седем секунди преднина, преди надпреварата да бъде забавено от автомобил по сигурността в 52-та обиколка. Причина бе удар на Ланс Строл (Канада, Уилямс) в бариерата.

В последна сметка надпреварата беше възобновено единствено за последната обиколка, в която Хамилтън резервира преднината си и завоюва Гран при на Франция със 7.090 секунди пред Ферстапен. Трети финишира Кими Райконен с пасив от 25.888 секунди, а Рикардо и Фетел приключиха надлежно четвърти и пети.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР