Люис Хамилтън си върна титлата във Формула 1. След много

...
Люис Хамилтън си върна титлата във Формула 1. След много
Коментари Харесай

Титла №4 за Люис Хамилтън - последната или поредната

Люис Хамилтън си върна купата във Формула 1. След доста мощна 2017 година британецът добави четвърта корона и влезе в доста елитна компания, което несъмнено дава отговор на големия му гений. Специалисти, почитатели и даже противници, всички се сплотиха към мнението, че купата на Хамилтън е изцяло заслужена, просто след лятната пауза водачът на " Мерцедес " се състезаваше самичък със себе си.

Сезон 2017 ще се запомни с това, че не беше тотално доминиран от " Мерцедес ", а за първи път от много години насам имаше същинска борба за купата. Очаквано или не, " Ферари " оказа по-сериозен отпор и в първата половина от годината беше водещият тим. Точно поради конкуренцията, която имаше обаче, Хамилтън съумя да покаже най-хубавото от себе си.

Мотивиран от миналогодишния триумф, когато загуби купата от съотборника си Нико Розберг с пет точки, както и от ръкавицата, която Себастиан Фетел " хвърли " към него, Хамилтън потвърди, че за момента той е водачът, с който всички би трябвало да се преценяват.

Девет победи, 11 полпозишъна и седем най-бързи обиколки - това е статистиката на британеца в миналите 18 от общо 20 старта за сезона, с опция броя да се усили. През тази година Хамилтън потвърди, че миналогодишната загуба единствено го е направила по-добър.

Начинът, по който британецът стартира да печели, поразително наподобява на превъзходството, която Михаел Шумахер имаше при започване на новия век. Хамилтън към момента няма сходна поредна серия като тази на великия немец, само че показва същата скорост, влизайки в най-хубавите години от кариерата си. Специалистите незабавно пресметнаха, че на 32 години британецът има същия брой трофеи като Шумахер на същата възраст, а германецът потвърди, че може да продължи да печели и след 30-те.

Факторите, които стоят зад купата

С фрапантната смяна на техническите правила за сезон 2017 годината беше скок в незнайното за всички тимове. Нови по-широки гуми, радикално разнообразни болиди и по-строги условия към издръжливостта на елементите, всичко това предвещаваше забавна борба.

Очаквано " Мерцедес " съумя за поредна година да извади най-надеждния и мощен мотор . От въвеждането на турбохибридните мотори през 2014 година немската марка господства. " Мерцедес " завоюва 62 от общо 77 старта за този интервал, само че с изключение на мощността от Щутгарт демонстрираха и огромна надеждност, която разреши на Хамилтън да бъде доста непрекъснат.

Неслучайно постоянството е главният фактор за триумфа на британеца с изключение на големия му гений. Хамилтън е едвам един от двамата водачи, дружно с Естебан Окон от " Форс Индия " (болид, задвижван от мотор на " Мерцедес " - бел. авт.), които нямат отпадане през сезона.

Прословутият квалификационен режим , който използваха от " Мерцедес ", също оказа помощ доста на Хамилтън. Натурално бърз водач като него взе огромно преимущество в един от най-важните детайли в актуалната Формула 1. Хамилтън взе 11 полпозишъна през годината и единствено три пъти (Австралия, Азербайджан и Малайзия) не завоюва, тръгвайки от първата позиция. В същото време единствено един от триумфите на британеца е, когато той започва по-назад в колоната - това се случи в Сингапур, когато потегли едвам шести.

Фотогалерия: Мексико приветства четирикратния първенец във Формула 1 Люис Хамилтън >

След сложното начало на сезона и изоставането с 25 точки от Фетел след шестия кръг, Гран при на Монако ", " Мерцедес " и Хамилтън направиха сериозна стъпка напред през лятото. Първо германците развиха най-добре болида си и също така взеха решение казуса с гумите, който беляза началото на годината.

Силният рейд след лятната пауза се оказа решителен – пет победи, едно второ място и единствено едно оставане отвън подиума (9-о място в Мексико) доведоха до сериозната разлика с Фетел. Британецът завоюва 145 от вероятни 175 точки против едвам 75 за германеца в същия интервал.

Последният фактор, който съгласно Хамилтън се е оказал и най-съществен за купата му, е прекосяването към веган диета . Преди надпреварата в Сингапур британецът разгласи, че стопира да яде скотски артикули и е подобрил фрапантно физическата си форма.

" Чувствам се в най-хубавата си форма физически и душевен. През цялата година бях доста мощен и мисля, че взех най-правилното решение в живота си ", сподели Хамилтън.

Къде е мястото му измежду великите

С четири трофеи досега и три в последните четири сезона ерата несъмнено принадлежи на Хамилтън. Той смъкна Себастиан Фетел от трона му, а в този момент съумя да се изравни с германеца по триумфи. Толкова има и Ален Прост, а с повече са единствено двама водачи – Хуан Мануел Фанджо (5) и Михаел Шумахер (7).

Хамилтън към този момент е най-великият английски водач в историята. Със спечелването на четвъртата си купа той изпревари легендата сър Джеки Стюърт, който има три.
THE GREATEST?

Read up on @LewisHamilton`s fellow four-time world champions... and vote for the best
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР