Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън за 70-и път в

...
Люис Хамилтън ще стартира от полпозишън за 70-и път в
Коментари Харесай

Хамилтън спечели драматичен полпозишън в Малайзия, Фетел ще стартира последен

Люис Хамилтън ще започва от полпозишън за 70-и път в кариерата си, откакто завоюва квалификацията за Гран при на Малайзия. Британецът превъзмогна всички проблеми дотук през уикенда и съумя да се показа ослепително в борбата за стартовата решетка. Той изправари единствено с 45 стотни Кими Райконен.

Втора редица окупираха водачите на " Ред Бул " Макс Верстапен и Даниел Рикардо, а след тях ще започва Валтери Ботас.

BREAKING: Lewis Hamilton takes pole at the #MalaysiaGP, with title rival Sebastian Vettel forced to withdraw in Q1 pic.twitter.com/Onhd6lBuBP
— Formula 1 (@F1) September 30, 2017

Себастиан Фетел претърпя нов сериозен удар по шампионските си упоритости след отпадането в Сингапур преди две седмици. Той ще започва финален, откакто получи проблем в мотора. Задвижващата система в неговото " Ферари " беше заменена като защитна мярка след третата свободна подготовка, поради електрически проблем.

" Случилото се е част от моторспорта, само че е доста мъчно да го приемеш. Не е идеалната обстановка, изключително в ден, когато се чувстваш добре и знаеш, че можеш да победиш ", сподели Фетел след отпадането си.

Той добави, че е можел да остане със остарелия мотор, само че от отбора са решили да го сменят. " Момчетата работеха като луди и свършиха всичко в точния момент, тъпо за тях ".

В първата част на квалификацията водещите водачи взеха решение да употребяват по-твърдите гуми софт, с цел да запазят още един комплект от суперсофт за идната фаза на квалификацията.

Двамата водачи на " Мерцедес " още веднъж демонстрираха, че са доста бързи с по-твърдите гуми и оглавиха класирането в първата фаза.

#Seb5 going to #Kimi7's team to thank them for helping on his car #MalaysiaGP#Qualipic.twitter.com/Ryy8nSZL5D
— Scuderia Ferrari (@ScuderiaFerrari) September 30, 2017

Екипът на " Ферари " се оправи в точния момент със промяната на мотора на Себастиан Фетел, който имаше електрически проблем в края на третата свободна подготовка.

Германецът излезе на пистата 12 минути преди края, само че бързо беше заставен да се прибере назад в гаража.

" Изглежда, че изгубих ръководството. Кажете ми какво да върша, мога да се върна в бокса ", сподели Фетел по радиото и получи указания да опита да презареди батерията. " Става още по-зле, мисля че нямам турбо ", добави водачът на " Ферари " и се прибра назад в гаража.

 Фетел остана в гаража поради проблеми с мотора.
© Associated Press

Фетел остана в гаража поради проблеми с мотора.

Две минути преди края на първата част на квалификацията от " Ферари " пробваха да изведат Фетел още веднъж на трасето, само че моторът му още веднъж не звучеше добре и той отпадна без да е завъртял и една бърза обиколка.

" На този стадий нямаме пояснение какво се случи, само че екипът ще направи следствие. Колата отхвърли при подготвителната обиколка. В момента нямаме какво да губим и ще сменим всички детайли, които е нужно, тъй като по този начин или другояче стартираме последни. Себастиан благодари на целия екип за работата ", сподели представителят на " Ферари " Алберто Антонини.

Освен Фетел първоначално отпаднаха двамата водачи на " Хаас " Ромен Грожан и Кевин Магнусен, и тези на " Заубер " Паскал Верлайн и Маркус Ериксон.

Във втората част на квалификацията всички водачи, даже в челото сложиха гуми суперсофт, с които ще започват в утрешното съревнование. Райконен даде най-хубавото време с 1:30.926 и шест минути преди края се прибра в гаража, като резултатът му разреши да не излиза още веднъж на трасето.

Много близо финландеца се приближи Макс Верстапен, който беше единствено на пет стотни, а Даниeл Рикардо изостана на две десети. Единствено водачите на " Мерцедес " взеха решение да излязат още веднъж и да създадат втори бързи обиколки.

Ботас усъвършенства фрапантно достижението си и даде резултат 1:30.803, с което оглави класирането. Хамилтън също имаше лек напредък, само че остана на четвъртата позиция, изоставайки на съвсем две десети от съотборника си.

 Верстапен, който навършва 20 години през днешния ден беше най-близо до първите двама.
© Reuters

Верстапен, който навършва 20 години през днешния ден беше най-близо до първите двама.

За финалната част на квалификацията се класираха двамата водачи на " Макларън ", които заеха деветото и десетото място, а с изключение на Алонсо и Вандорн, измежду най-бързите се подредиха още Перес и Окон от " Форс Индия ", и Нико Хюлкенберг с " Рено ".

В последните 12 минути борбата беше доста оспорвана, само че при първото прекосяване Хамилтън записва блестяща обиколка – 1:30.076. Британецът съумя да запише и нов връх на " Сепанг ".

Той беше по-бърз с две десети от Райконен, а изненадващо Валтери Ботас изостана от двата болида на " Ред Бул " и беше на повече от осем десети след съотборника си.

INITIAL CLASSIFICATION (END OF QUALIFYING): Confirmation of an incredible turnaround by @LewisHamilton#MalaysiaGP
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР