Людмила Петкова, директор на дирекция Данъчна политика в Министерството на

...
Людмила Петкова, директор на дирекция Данъчна политика в Министерството на
Коментари Харесай

Българка оглави групата в ЕС, която наблюдава офшорките

Людмила Петкова, шеф на дирекция " Данъчна политика " в Министерството на финансите, от 5 февруари 2019 година е назначена за ръководител на работната група " Кодекс за държание " (Данъчно облагане на предприятия) към Съвета на Европейски Съюз. Тя получи този пост по време на съвещанието на Групата на 30 януари 2019 година, като размени на него Фабриция Лапекорела (Италия), която председателстваше Групата от 2017 година.

Групата " Кодекс за държание " е формирана от представители на високо ниво на страните членки и на Европейската комисия. Председателства се от представител на страна членка в продължение на мандат от две години, който се подкрепя от Генералния секретариат на Съвета (ГСС).

В пресъобщението на Съвета на Европейски Съюз във връзка заемането на длъжността от Людмила Петкова е посочен и фактът, че през 2018 година, по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, тя е била ръководител на работната група на високо ниво по данъчните въпроси и първи заместник-председател на Групата " Кодекс за държание ".

Кодексът за държание при данъчното облагане на предприятията дефинира критерии за оценка на данъчните ограничения, които биха могли да насърчат нездравословната конкуренция в региона на данъчното облагане. Кодексът се ползва посредством ангажимент на страните членки да се въздържат от въвеждането или да отстранен към този момент въведени нездравословни данъчни политики и практики, в случай че такива бъдат открити след партньорска инспекция. Групата се занимава и с оценка и подредба на офшорното данъчно законодателствяо по света и въздействието му върху стопанските системи, където такова няма.

Напоследък работата на Групата обгръща нови области, измежду които ограничения за битка със злоупотребите; бистрота и продан на информация в региона на трансферното ценообразуване; административни практики и връзки с трети страни.

В тези области бяха контрактувани няколко начинания с незадължителна юридическа мощ (т.е. правила, които не са нито строго обвързващи, нито са лишени от правно значение), в това число описът на Европейски Съюз на юрисдикциите, неоказващи подпомагане за данъчни цели през декември 2017 година

Групата " Кодекс за държание ", основана през 1998 година, дава отговор за използването на Кодекса и е фиктивен предварителен орган на Съвета. Тя се подкрепя от няколко подгрупи, управлявани от ротационното председателство.

Една от главните задания на групата в близко бъдеще ще бъде приключването на работата по преразглеждането на листата на Европейски Съюз на юрисдикциите, неоказващи подпомагане по данъчни въпроси.

Председателят на групата, подпомаган от Генералния секретариат на Съвета и с техническото подпомагане на службите на Комисията, дава отговор за взаимоотношението и провеждането на разговора с юрисдикции на трети страни по процедурни и/или политически аспекти на процеса на включване в листата на Европейски Съюз. За момента юрисдикциите, които не оказват подпомагане по данъчни въпроси са Американска Самоа, Гуам, Самоа, Тринидад и Тобаго и Американски Вирджински острови. Всички останали страни, познати у нас като офшори или като убежища на банковата загадка под една или друга форма, са поели пред Европейски Съюз удовлетворителни задължения за подпомагане по данъчни въпроси или под формата на шерване на информация, или посредством смяна на данъчните режими и практики. Заради поети задължения от този черен лист на Европейски Съюз през 2018 година са извадени Бахамите, Сейнт Китс и Невис, Палау и Намибия. В листата на Групата на страните, оказващи съдейстие по данъчни въпроси, също има разнообразни равнища на оказваното подпомагане като сред тях непрекъснато се движат добре познатите ни офшорни зони, само че и страни като Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Турция.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР