Людмила Елкова пое длъжността на член на управителния съвет на

...
Людмила Елкова пое длъжността на член на управителния съвет на
Коментари Харесай

Людмила Елкова влезе в управата на БНБ

Людмила Елкова пое длъжността на член на управителния съвет на Българска национална банка (БНБ). Това се случи в четвъртък (29 ноември) с публична гала.

"БНБ е потвърдила, че е главен дирек на стабилността и поръчител за националния интерес. Позицията е доста виновна, огромна част от моя професионален опит е в отбрана на държавните финанси ", уточни при встъпването си в служба Людмила Елкова. Тя добави, че за нея е огромно предизвикателство да се причисли към ръководещия екип на националната банка в един забавен и за страната, и за Българска народна банка миг - поръчката за присъединение на България към еврозоната и към финансовия механизъм ERM II.

"Това допуска нови провокации за банката и за целия финансов бранш, като се има предвид на това, че цифровите услуги навлизат доста бързо, трансформират се надзорните и регулаторни разпореждания, както и глобализацията на финансовите услуги ", добави новият член на управителния съвет на Централната банка.

На церемонията участва и президентът Румен Радев, който означи, че като потвърден експерт и честен човек Елкова ще даде своя принос в работата на високоуважаваната институция.

"През годините на преход и промени Българската национална банка мина през съществени разтърсвания. Ще припомня единствено всеобщите банкрути на банки през 2006 година и рецесията с КТБ. Казвам го, тъй като тези рецесии ни припомнят, че Българска народна банка е призвана да бъде един от стожерите на страната ", съобщи президентът.

Преди два месеца стана ясно, че Людмила Елкова ще размени в управителното тяло Боряна Пенчева, чийто шестгодишен мандат изтича. Както "БАНКЕРЪ " към този момент писа на 1 октомври, Президентът на България Румен Радев подписа Указ за назначението на Елкова за член на УС на Българска народна банка. В известието на президентството по този случай написа: "Людмила Елкова е потвърден експерт в областта на финансите и стопанската система с дълготраен стаж в Министерството на финансите. В интервала 2000-2002 година е основен юрист в Дирекция "Данъчна политика " на Министерството на финансите, а от 2003 до 2009 година е шеф на същата дирекция. Отговаря за прогнозирането на бюджетните доходи и взе участие в създаването на консолидирания държавен бюджет и ръководството на процеса по прогнозиране, анализиране и отчитане на осъществяването на бюджетните доходи, в частност на приходите от налози и осигуровки, събирани от Национална агенция за приходите и Агенция "Митници ", както и по отношение на работата на интернационалните финансови институции - МВФ и Световната банка. В интервала 2003-2010 година е член и заместник-председател на съвета на шефовете на Българската фондова борса. Назначена е за заместник-министър на финансите през 2013-2014 година и дава отговор за държавния бюджет, държавните разноски, финансирането на общините, държавното богатство и Дирекция "Национален фонд ". В същия интервал е заместник-председател на съвета на шефовете на Печатницата на Българска народна банка, различен шеф на МВФ за България, началник на българската делегация в Международната банка за икономическо развиване - Москва, член на управителния съвет на Държавен фонд "Земеделие ", член на управителния съвет на Националния поверителен екофонд. "

Промяната в УС на Централната банка е планувана от законовите процедури и в нея няма нищо извънредно. Според Закона за Българска народна банка тримата членове на на УС на Българска народна банка се назначават от президента на България, до момента в който шефът на Българска народна банка се избира от Народното събрание. Тримата подуправители, които той предлага, също се гласоподават от Народното събрание.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР