Любов Собол полага усилие да постави ръцете си на бюрото

...
Любов Собол полага усилие да постави ръцете си на бюрото
Коментари Харесай

Любов - наследницата на Навални, която стана лидер на московските протести

Любов Собол поставя изпитание да сложи ръцете си на бюрото за фотография. Всяко придвижване е мъчно за изтощената и нежна 31-годишна политическа активистка, която неотдавна постави завършек на траяла един месец гладна стачка.

Вълната от демонстрации против държавното управление в Москва това лято я подреди измежду водачите на съветското опозиционно придвижване. Името й бе скандирано по улиците на столицата, изпълнени с стачкуващи, недоволни от отхвърли на изборните управляващи да разрешат на самостоятелни претенденти като Собол да вземат участие в изборите за Московската градска дума.

Собол бе главната цел за прокремълските медии и чиновниците от изборната администрация. " Отношението към мен е друго, тъй като работя по-здраво от останалите и не разрешавам хората да приказват неистини и да се измъкват. Не се опасявам да споделям в очите на хората какво мисля за тях ", сподели Собол пред " Асошиейтед прес ".

В Москва седмичните митинги не престават към този момент повече от месец поради близо двете дузини претенденти от всички елементи на политическия набор, на които не бе разрешено да вземат участие на изборите на 8 септември.

Броят на стачкуващите продължава да пораства: демонстрацията на 10 август бе най-голямата в Русия от осем години и тактиката на твърдата ръка, която полицията употребява против мирните стачкуващи илюстрира какъв брой нервозен е Кремъл във връзка придвижването. Над 2000 души бяха арестувани, като необятна известност добиха видеоклиповете по какъв начин полицията бие стачкуващи.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков наруши един месец на безмълвие предишния понеделник, като похвали полицията и съобщи, че президентът Владимир Путин не е коментирал тематиката, защото съгласно него демонстрациите са прекомерно маловажни, че да се тревожи поради тях.

Собол, която носи очила и е вързала на опашка платиненорусата си коса, изпъкна на фона на относителната липса на водачи на придвижването, което бе предизвикано от пренебрежението на управляващите във връзка с правата на гласоподавателите. Демонстрантите скандират името й по време на протестните прояви, а също по този начин и игрословици с неговото значение.

Собол е възпитаничка на най-престижния юридически факултет в Русия

и стои зад едни от най-забележителните антикорупционни следствия, провеждани от безспорния водач на съветската съпротива Алексей Навални. Тя разкри връзките сред съветското държавно управление и олигарха от Санкт Петербург Евгений Пригожин, години преди американският специфичен прокурор Робърт Мюлър да повдигне обвинявания против него поради това, че хипотетично е финансирал интернет троловете, намесили се в американските президентски избори през 2016 година

Тя поведе акция тази година против фирмите за кетъринг на Пригожин, свързани с взрива на дизентерия в московските учебни заведения. Пригожин отхвърли да е отговорен по обвиняванията за фермата за тролове, а фирмите му отхвърлят да са виновни за взрива на дезинтерия.

Собол също по този начин е един от създателите на извънредно известния канал на Навални в " Ютюб ", който в този момент се хвали с публика, съперничеща си с тази на следените от Кремъл малките екрани.

 Любов Собол след месец гладна стачка.
© Associated Press

Любов Собол след месец гладна стачка.

Леонид Волков, топ стратегът на Навални, който познава Собол от близо десетилетие, я разказва като непоколебима, " мощна и забележителна лидерка ", която " постоянно отстоява позицията си ".

Собол е един от първите почитатели на Навални и е работила с него по разнообразни политически и антикорупционни планове от 2011 година насетне. В обява в блога си от петък от пандиза, където излежава присъда за образуване на неразрешена проява, Навални сподели, че е " благополучен поради това, че се е родил нов и приключен политически водач ".

Тя отхвърля предложенията за самостоятелна кариера и споделя, че е фокусирана повече върху общите цели на протестното придвижване, а не върху персоналните си упоритости. " Това, което е значимо за мен, е да осъществявам концепциите, за които пристигнах да се боря тук ", сподели тя от офиса на Навални в Москва. " Искам да пребивавам в страна, където се съблюдават правата и свободите и където съдилищата и медиите са самостоятелни ".

При скорошните демонстрации Собол наподобява засенчи останалите опозиционни фигури,

като разгласи гладна стачка, взе участие в седяща стачка пред постройката на съветската изборна комисия и влизайки в развълнуван спор с ръководителя на комисията.

Собол, която има дете на пет години, притегли и отрицателни отзиви. Контролираните от Пригожин медии я разказват като неприятен родител. Един чиновник на изборната администрация я съпостави с дървеница.

Към сегашния миг Кремъл не е изразил ненаситност за компромис за самостоятелните претенденти и решителният, в случай че не и коренен, метод на Собол е натурален отговор на това, твърди Татяна Становая, нещатен академик в московския център " Карнеги " и началник на компанията за политически разбор " Р.Политик ". " От сходна увереност има потребност. Собол обаче може да отблъсне някои демократични гласоподаватели поради прочувствено заредения си и отрицателен жанр ", отбелязва Становая.

 Любов - наследницата на Навални, която стана водач на московските митинги
© Associated Press

Волков показва несъгласието си с това изказване и отбелязва, че реториката на Собол е в благозвучие с протестното въодушевление: " Това е вярното нещо и от това имаме потребност в този момент ".

Демонстрациите в Москва последваха огромните протестни прояви в четвъртия максимален съветски град Екатеринбург, които принудиха държавното управление да се откаже от строителството на катедрален храм в известен парк. Хиляди хора в градовете и селата на Северозападна Русия излязоха на демонстрации от зимата против проект на държавното управление да извозва боклуци от Москва в чистите им гори. Жителите на Сибир стачкуваха против метода, по който държавното управление се оправя с вилнеещите в района горски пожари.

Московските демонстрации наподобяват много по-необуздани от тези против изборните измами през 2011-12 година,

които заглъхнаха след преизбирането на Путин и завеждането на наказателни каузи против група стачкуващи.

След скорошните демонстрации по-сериозни обвинявания за нарушение на публичния ред са повдигнати на 13 души, макар че те самите не са прибегнали до принуждение и не са били нанесени съвсем никакви материални вреди. Демонстранти оповестиха, че са влезнали в полезрението на армията по отношение на това дали са служили в казармата, а също по този начин и на службите по приходите, откакто са били арестувани.

" Виждам, че хората са недоволни. Те са на ръба, подготвени са да отстояват правата си и да продължат битката ", сподели Собол. Тя се разграничи от сравненията с демонстрациите в Хонконг, които са белязани от възходящ брой случаи на принуждение на стачкуващи.

Собол предвижда, че е допустима даже още по-сурова реакция на Кремъл, която може да включва прекъсване на достъпа до обществените мрежи, които оказват помощ за организирането на протестните прояви. Тя не изключва повече принуждение на до момента мирните демонстрации, защото все по-безкомпромисните дейности на полицията разколебават доверието към властта.

" Невъзможно е да се планува какво ще стане в Русия. Обществото е изтощено. Може да избухне. " / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР