Любов пламнала във социалните мрежи завърши с насилие, счупени зъби,

Любов пламнала във социалните мрежи завърши с насилие, счупени зъби, ...

Любoв в нета завърши със счупени зъби и кости.Любов пламнала във социалните мрежи завърши с насилие, счупени зъби, кости и съд. За това разказа пред журналисти управителят на фондация „Джендър алтернативи“ адвокат Милена Кадиева, която защитава жертвите на домашно насилие.

Връзката на двамата започнала във Фейсбук. След няколко месеца в чата, те се срещнали в парка, където той ѝ подарил голям букет с рози. Всичко се развивало чудесно и малко по-късно момичето се преместило да живее у новото си либе. Тя не подозирала, че любовта ѝ ще се превърне в кошмар.

Новото й гажде започнало да я следи къде ходи, с кого говори, колко пари харчи. За няколко месеца отношенията им ескалирали и той ѝ посегнал – първоначално само със шамари и юмруци, но по-късно ѝ избил няколко зъба. Момичето било настанено в болница, но не разказала на семейството си за ужаса.

Едва когато насилникът я пребил жестоко, влачил я по земата за косата, душил я с възглавница и ѝ слупил ключицата, тя се обърнала към фондация „Джендър алтернативи“.

Било образувано досъдебно производство и издадена заповед за защита.

По данни на фондацията Пловдив е вторият град с най-много случаи на домашно насилие в България. За изминалата година за започнати 427 дела. 75% от пострадалите са жени, а 1500 от тях са пряко засегнати. Все по-чести са посегателствата и над възрастните хора. В някои от случаите децата им ги биели, взимали им пенсиите и дори заключвали хладилниците, за да не могат да се хранят.

В друг фрапантен случай, млада жена живеела в чужбина с приятеля си. След като родила се върнала в България, тъй като гаджето ѝ не се интересувало от нея и детето. След време той се върнал при нея и започнал да я бие и тормози. Отвлякъл детето и тогава младата дама се обрърнала към организацията за помощ. С тяхна помощ тя си върнала рожбата и осъдила насилника.

За да се намери решение, фондация „Джендър алтернативи“ започва нов проект, в който ще се работи не само с пострадалите, но и с насилниците. За целта в УМБАЛ „Свети Георги“ ще се открие и ново помещение, където претърпелите насилие ще могат да се консултират директно с психолог и адвокат. В проекта ще се включи и пловдивската полиция, като при пусната жалба, служителите на реда веднага ще уведомяват и организацията

Източник: marica.bg