Любопитно Здравословните навици ни застраховат от болести За целта обаче

...
Любопитно Здравословните навици ни застраховат от болести За целта обаче
Коментари Харесай

Здравословните навици ни "застраховат" от болести

Любопитно Здравословните привички ни " застраховат " от заболявания За задачата обаче е належащо да спортуваме постоянно, да понижим използването на алкохол и да откажем цигарите  Василена Василева 9 януари 2020, 13:02  Здравословните привички ни
Създавайки си здравпсловни привички, дамите могат да си завоюват 10, а мъжете седем години живот без рак, сърдечни проблеми и диабет вид 2, сочи изследване в BMJ.

Healthy habits 'deliver extra disease-free decade' https://t.co/xE3h2IsAgV
— BBC Health News (@bbchealth) January 9, 2020
За задачата обаче е належащо да спортувате постоянно, да употребявате алкохол в умерени количества, да не пушите, да поддържате здравословно тегло и уравновесена диета.
 Снимкa: iStock
Изследването в Съединени американски щати се базира на 111 000 души, проследявани повече от 20 години.

Водещият създател доктор Франк Ху от учебното заведение за публично здраве в Харвард, в Бостън, съобщи, че проучването има "положително обръщение за обществото " , написа BBC.

"Чрез основаването на сходни привички, хората печелят освен повече години живот, само че и по-добри такива ", отбелязва той.

Даваме ли си сметка обаче какво е здравословен метод на живот?

Участници на 50-годишна възраст са били запитани дават отговор ли на повече от четири от пет критерия:
в никакъв случай да не са пушили да съблюдават здравословна, уравновесена диета да имат по най-малко 30 минути умерена или интензивна физическа интензивност всеки ден показателят им на телесна маса (ИТМ) да е сред 18,5 и 24,9 да не използват по-голямо количество алкохол от дребна чаша вино дневно за дами и халба бира за мъже  Снимка: iStock
Жените, които отговаряли на посочените критерии живели приблизително по още 34 години без рак, сърдечно-съдови болести (като инфаркт и инсулт) и диабет вид 2. Повече от 10 години по-дълго от тези, които не отговаряли.

7 специалисти за свалянето на мазнини в корема: Точните препоръки

Защо обаче се следи разлика сред дамите и мъжете?

От една страна това може да бъде обвързвано с обстоятелството, че приблизително дамите живеят по-дълго от мъжете.

More proof - if it were needed - that walking is good for you https://t.co/JDKbNZQE7M
— LoveLondonWalkLondon (@Ramblers_London) January 9, 2020
Хората, които пушат повече от 15 цигари дневно, както и тези, при които се следи затлъстяване (с ИТМ по-висок от 30), без да имат открити други заболявания, са с най-ниската дълготрайност на живот, сочи изследването.

Нещата, които да спрем да вършим след 35г.

Защо се фокусирамен точно върху тези болести?

Ракът, сърдечно-съдовите болести и диабетът вид 2 са три от най-често срещаните болести в преклонна възраст. И са тясно свързани с метода на живот на хората, написа BBC.
 Снимка: iStock
Смята се, че затлъстяването или наднорменото тегло са свързани с 13 разнообразни типове рак, в това число на гърдата, червата, бъбреците, черния дроб и хранопровода.

Cancer Research UK пресмята, при смяната на метода на живот, 4 от 10 рака могат да бъдат предотвратени. За задачата е нужно да се понижи потреблението на обработено месо, да се усили приема на фибри, както и безусловно кожата да бъде предпазена от нездравословните слънчеви лъчи.

Играят ли роля и други фактори?

Поради своята огромна мащабност изследването не може изрично да заключи, че тези фактори са директно виновни за удължаването на живота и предотвратяването на болести.

Съществуват и други такива, като да вземем за пример фамилната здравна история, етническия генезис и възраст, които биха могли да окажат въздействие върху резултатите.

Най-добрите и най-лошите хранителни режими за 2020 година

*Повечето от участниците в изследването, включващо над 73 000 дами и 38 000 мъже, са били здравни експерти.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР