Любопитно Учени разкриват древните тайни на кучешките впрягове Едно археологическо

...
Любопитно Учени разкриват древните тайни на кучешките впрягове Едно археологическо
Коментари Харесай

Учени разкриват древните тайни на кучешките впрягове

Любопитно Учени разкриват античните секрети на кучешките впрягове Едно археологическо и генетично изследване открехва завесата зад най-вълнуващата история за другарството сред хора и кучета  Ванеса Николова 16 декември 2019, 11:39  Учени разкриват античните секрети на кучешките впрягове
Учени разкриват античните секрети на кучешките впрягове
 Какво да си извиним преди 2020 съгласно зодията
Какво да си извиним преди 2020 съгласно зодията
 Продадоха именити очила на Джон Ленън за 183 000 $
Продадоха именити очила на Джон Ленън за 183 000 $
 Само за фенове на сладко-солени комбинации
Само за фенове на сладко-солени комбинации
 Първото издание на „ Евгений Онегин ” бе продадено за 4,6 млн. рубли
Първото издание на „ Евгений Онегин ” бе продадено за 4,6 млн. рубли
 Кои излъчвания са потребни за децата ни
Кои излъчвания са потребни за децата ни
 Кои са най-скъпоплатените певици за 2019
Кои са най-скъпоплатените певици за 2019
 На кои острови почиват богатите и известните
На кои острови почиват богатите и известните

Аляска съществува едно място на име Нуналек, което е една същинска капсула на времето.

Тук земята е замръзнала от епохи и това, което археолозите откриват под безконечните ледове и извънредно добре непокътнато.

Археологът Рик Кнехт е откривал там какво ли не, в това число и въжета от плява, направени преди към 400 година

Или както самият Кнехт споделя: когато Шекспир към момента е ходил по земята.

Точно тези въжета са част от един от най-непознатите и тежки интервали в историята на човешката миграция из планетата.

Преди към 2 хилядолетия ескимосите – група номадски племена от Сибир, стартират да мигрират и първо доближават Аляска, малко по-късно се придвижват към най-източните елементи на Канада, а най-после стъпват в Гренландия, преди към 800 година

Най-изненадващото е, че ескимосите оцеляват потомство след потомство, и до през днешния ден остават единствената човешка цялост, която е съумяла в това начинание.

Това не би било допустимо обаче без кучешките впрягове, с които ескимосите се придвижвали.

Въжетата, открити в Нуналек, в действителност са били въжета употребявани за впряг на шейна и по тях даже имало непокътнати кучешки въшки.

В Нуналек археолозите откриват и остатъци от малко кученце, което най-вероятно е било премазано, откакто покривът на къщата се е срутил.

В момента екип от археолози и генетици проучва черепите на 391 кучета, открити в човешки селища, от преди 4500 година до през днешния ден, с цел да схванат историята и произхода на кучешките впрягове, без които инуитите нямаше да оцелеят.

„ Най-вероятно се намираме пред разкриването на най-важната част от дългогодишната история на съдействие сред кучета и хора”, споделя Татяна Фойерборн, откривател в Центъра за палеогенетика към Университета в Стокхолм и шведския природонаучен музей, и съавтор на неотдавна оповестеното проучване.

„ Първите жители на Америка идват, пресичайки Северния ледовит океан преди повече от 15 000 година, само че не се откриват тук”, изяснява тя.

„ След тях идват палеоинуитските племена, преди към 4000 година Тези хора се задържат тук няколко стотин години, само че не са употребявали нито кучешки впрягове, нито плавателни съдове, след което изчезват от тук. Първите опити за потреблението на впрягове с кучета са направени от ескимосите. До този миг не се знаеше дали са достигнали до Аляска посредством впрягове, донасяйки свои кучета, или са разкрили кучетата тук и са ги опитомили”, добавя Фойерборн.

Проучването демонстрира, че ескимосите са развили своя лична порода кучета, с които са пристигнали в Америка. Те освен са били най-хубавите им другари, само че и техни „ живи оръжия”, споделя Фойерборн.

Тези кучета освен са влачели товара, само че и са ловували, охранявали са притежателите си и даже са служели и за храна в изключителни обстановки.

Кучетата, които ескимосите донасят със себе си, имат по-различна конструкция от животните на палеоинуитите. „ Живите инструменти” на ескимосите са много по-едри и с по-тесни глави.

Екипът от учени изследва и митохондриалната ДНК, която се предава по майчина линия на съвсем 1000 кучета и вълци.

Резултатите удостоверяват, че произходът на ескимоските кучета води началото си в Сибир. Изследването също така демонстрира, че ДНК-то на тези кучета продължава да участва в ДНК-то на кучетата, които през днешния ден употребяват за впрягове в Гренландия. Те наброяват към 15 000 индивида.

Тези животни са застрашени от изгубване заради редица фактори. Промяната в климата, заболявания като кучешкия паровирус и гана, както и все по-предпочитаните моторни шейни пред кучешки впрягове.

Когато европейците идват в Арктика през 19-ти век, те описват, че ескимосите съвкупявали кучетата си с вълци, с цел да ги вършат още по-силни.

Антрополозите, които век по-късно стартират да изследват културата на ескимосите, описват същите истории.

ДНК анализът, който настоящето изследване дава, не открива никакво съществуване на ДНК на вълк в това на ескимоските кучета. Това не значи, че тази процедура не е съществувала, само че несъмнено не е била постоянно срещана.

„ Историите за хибридизацията сред вълци и кучета и до през днешния ден са настоящи в Гренландия, само че истината е, че хибридните типове не са били положителни в тегленето на впряг. Затова животновъдите постоянно избягвали кучета с вълчи черти”, пишат създателите на изследването.

Крайни заключения ще се вършат, откакто излязат резултатите и на нуклеарния ДНК разбор, с който Фойерборн и екипът ѝ към този момент са се заели.

„ Това е едно извънредно забавно и доста добре направено изследване”, споделя Пат Шипман, пенсиониран антрополог от държавния университет в Пенсилвания.

„ В момента хората, които развъждат кучета за надпревари с впрягове в Аляска, се целят в две направления – експедитивност и устойчивост. Може би и инутитите са работили по този начин”.

Шипман въпреки всичко счита, че е леко пресилено да се счита, че това е „ най-важната част от дългогодишната история на съдействие сред кучета и хора”.

„ Аз подкрепям теорията, че хората са достигнали Европа и са оживели по време на ледниковите интервали за разлика от неандерталците, точно с помощта на опитомяването на кучето преди към 40 000 г.”, добавя Шипман.

„ Опитомяването на кучето е едно от най-вълнуващите, само че и непознати събития в човешката история”, споделя Елизабета Чили от Университета в Болоня, Италия.

По тематиката  Куче на 18 хиляди години слага доста въпроси пред учените Куче на 18 хиляди години слага доста въпроси пред учените  Нова формула пресмята възрастта на кучетата в човешки години Нова формула пресмята възрастта на кучетата в човешки години  10-те най-твърдоглави породи кучета 10-те най-твърдоглави породи кучета  Учени: Стопаните на кучета живеят по-дълго Учени: Стопаните на кучета живеят по-дълго

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ванеса Николова Източник: .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Хванаха шефa на Пътно управление-Перник да кара пийнал Хванаха шефa на Пътно управление-Перник да кара пийнал  <br> Гимнастичката, която пребори рака и стигна до златото <br>
Гимнастичката, която пребори рака и стигна до златото
 Кои са най-скъпоплатените певици за 2019 Кои са най-скъпоплатените певици за 2019  Три значими новости в актуализирания браузър Chrome Три значими новости в актуализирания браузър Chrome Последни  <p><strong>Учени </strong>разкриват <strong>древните тайни</strong>&nbsp;на кучешките впрягове</p> Учени разкриват античните секрети на кучешките...  Тайните от снимачната площадка на „ Пътят на достойнството “ Тайните от снимачната площадка на „ Пътят на достойнството “  ClearSpace Европа ще чисти космоса със специфичен робот  <p>Тези 6 <strong>лидери оформиха света</strong> през 2019 г.</p> Тези 6 водачи оформиха света през 2019 година  <p>Изчезна майката на отровеното дете от Кардам</p> Изчезна майката на отровеното дете от Кардам  <p>Бивш началник на НСО: С реформирането стартира деформацията</p> Бивш началник на НСО: С реформирането стартира деформацията  Как да не харчим доста пари за дарове Как да не харчим доста пари за дарове  Медици нощуваха пред Министерски съвет, желаят среща с Борисов Медици нощуваха пред Министерски съвет, желаят среща с...  <p>Днес <strong>имен ден</strong> имат&hellip;&nbsp;</p> Днес имен ден имат…  Кои са 10-те най-могъщи страни в света Кои са 10-те най-могъщи страни в света  Volkswagen e-Up Украйна желае да премине на електрически автомобили до 2030 година  <p>Какво да си извиним <strong>преди 2020</strong> съгласно зодията</p> Какво да си извиним преди 2020 съгласно зодията  <p>Продадоха именити <strong>очила на Джон Ленън</strong></p> Продадоха именити очила на Джон Ленън  <p>Лекар по случая &bdquo;Алекс&rdquo;: Има заболявания, които не се поддават на лечение</p> Лекар по случая „ Алекс”: Има заболявания, които...  Ердоган заплаши, че ще закрие военните бази на Съединени американски щати в Турция Ердоган заплаши, че ще закрие военните бази на Съединени американски щати в...  <p>&bdquo;Вулканичният&rdquo; туризъм &ndash; заплаха, която привлича</p> „ Вулканичният” туризъм – заплаха...  След три ракии зад кормилото, признал шефът на Пътното в Перник След три ракии зад кормилото, признал шефът на Пътното в...  Мальовишката покруса: 11 български алпинисти умират Мальовишката покруса: 11 български алпинисти умират  Пролетно време преди Коледа Пролетно време преди Коледа  <p>Как се трансформираха бандитите от <strong>&quot;Сам вкъщи&quot;</strong> (СНИМКИ)</p> Как се трансформираха бандитите от "Сам вкъщи"... Всичко от през днешния ден Виц на деня Превързвайки главата на мъжа си, който бе цапардосала с тигана, тя сподели: - Не знам, какво щеше да правиш без мен? Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Френско списание от 30-те: София съвсем не е балкански град  Маги Джанаварова за „ Маскираният артист “: Най-много ме разсмя съмнение, че съм Геро Най-много ме разсмя догатката...  Българката, която направи интериора на най-мъжкия Mercedes  Хиляди българи се сбогуваха с великите Deep Purple  Непризнатият, непокорният, неспокойният. Вапцаров  Стоянка Мутафова: Кралицата на българската комедия Водещи вести  Мальовишката покруса: 11 български алпинисти умират Мальовишката покруса: 11 български алпинисти умират  <p>Изчезна майката на отровеното дете от Кардам</p> Изчезна майката на отровеното дете от Кардам  Кои са 10-те най-могъщи страни в света Кои са 10-те най-могъщи страни в света  Медици нощуваха пред Министерски съвет, желаят среща с Борисов Медици нощуваха пред Министерски съвет, желаят среща с Борисов  <p>Лекар по случая &bdquo;Алекс&rdquo;: Има заболявания, които не се поддават на лечение</p> Лекар по случая „ Алекс ”: Има заболявания, които не се поддават на лечение
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР