Любопитно Сперматозоиди от мъже след смъртта им? Защо не! През

...
Любопитно Сперматозоиди от мъже след смъртта им? Защо не! През
Коментари Харесай

Сперматозоиди от мъже след смъртта им? Защо не!

Любопитно Сперматозоиди от мъже след гибелта им? Защо не! През 2017 година в Обединеното кралство, след даряване на сперма, са се родили 2345 бебета  Василена Василева 21 януари 2020, 12:51  Сперматозоиди от мъже след гибелта им? Защо не! Източник: iStock
аряването на сперматозоиди от мъже, след гибелта им, би трябвало да се позволи, сочи ново изследване. Анализът, оповестен в списанието за здравна нравственос във Англия, твърди, че това на процедура може да бъде "морално позволен " метод за увеличение на наличните ресурси.

През 2017 година в Обединеното кралство, след даряване на сперма, са се родили 2345 бебета, написа BBC. Поради строги наредби в страната обаче дефицитът на дарения нараства.

Sperm donations from dead men should be allowed, study says https://t.co/SNahUcmDYA
— BBC News (UK) (@BBCNews) January 21, 2020
След гибелта спермата може да бъде дарена посредством електрическа стимулация на простатната жлеза или чрез хирургическа интервенция. След това бива замразявана.

Проучванията сочат, че спермата, взета от умряли мъже, води до естествена бременност и здрави деца.

В собствен разбор доктор Нейтън Ходсън от Университета в Лестър и доктор Джошуа Паркър от болничното заведение в Манчестър настояват, че този способ е подобен с донорството на органи.

Да имаш втори живот след трансплантации: Георги Пеев

"Ако е морално задоволително, че хората могат да дарят органите си за трансплантация, с цел да облекчат нечии премеждия, то не виждаме причина това да не може да бъде прилагано за различен тип заболяване, а точно безплодието ", споделят те.

Проблем обаче се оказва фактът, че донорството на сперма може да повдигне някои въпроси във връзка със фамилните полезности. А множеството хора се притесняват и от това до какъв брой донорът ще остане неизвестен.

Борисов поддържа акцията за донорство

През 2014 година в Бирмингам с държавна помощ от 77 хиляди паунда бе открита Национална банка за сперма, обслужваща Обединеното кралство.

По-малко от две години по-късно тя затвори порти и спря да набира донори.

Бъбреци за обмен – безвредна ли е трансплантацията в Турция

От 2005 година насам законът гласи, че донорите на сперма във Англия би трябвало да се съгласят, че всички деца, родени от техните дарения, могат да се свържат с тях, след навършване на 18-годишна възраст.

"Оспорване на стигмата "

Лондончанинът Джефри Ингълд, който е бил донор, счита, че даренията на сперма след гибелта може да помогне на повече мъже да премислят концепцията да станат донори, написа още BBC.

"Система, която уеднаквява до някаква степен донорството на органи и донорството на сперма, може да докара само до по-добро. За мен това е метод да окажеш помощ на другари или хора в потребност ", отбелязва Джефри.

Според него, в случай че хората са по-информирани за самия развой, ще съумеят да вземат по-адекватни решения.

Проф. Алън Паси, професор по андрология в Университета в Шефилд, твърди обаче, че това би било "крачка обратно " в процеса на донорството.

"По-скоро бих вложил силата си в опити за набиране по-млади и здрави мъже, за които се допуска, че ще бъдат живи, когато роденото дете навърши избрана възраст и реши да се запознае с донора ", разяснява той.

Правен казус

През 1997 година жена печели правото да употребява спермата на мъртвия си брачен партньор.

Стивън Блъд се разболява от менингит през февруари 1995 година, единствено два месеца откакто се опитал да сътвори семейство със брачната половинка си Даян. Той изпада в кома и умира преди да се съгласи документално спермата му да бъде употребена.

А законът от 1990 година не разрешава на госпожа Блъд да употребява спермата на брачна половинка си без писменото му единодушие.

По-късно апелативният съд постановява решение дамата да търси решение на казуса си в границите на Европейската общественост, само че не и във Англия.

През 2002 година тя ражда своя наследник Джоел, употребявайки замразената сперма на брачна половинка си. На идната година пък печели правна борба законният й сътрудник да бъде приет за татко на детето.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР