Любопитно Само за европейци: расизмът на отминалите десетилетия След 1953

...
Любопитно Само за европейци: расизмът на отминалите десетилетия След 1953
Коментари Харесай

Само за европейци: расизмът на отминалите десетилетия

Любопитно " Само за европейци ": расизмът на отминалите десетилетия След 1953 година в Южна Африка се появяват табели, обособяващи публични места единствено за " бели " или " европейци "  Деница Георгиева 16 юли 2019, 11:19 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}
" Само за европейци ": расизмът на отминалите десетилетия
 Миналото и бъдещето на най-великия кино разузнавач
Миналото и бъдещето на най-великия кино разузнавач
 Американски командоси взеха на абордаж подводница с кокаин
Американски командоси взеха на абордаж подводница с кокаин
 Лятната отмора на най-младата милиардерка в света
Лятната отмора на най-младата милиардерка в света
 Секссимволът на 80-те - Дебра Уингър през годините
Секссимволът на 80-те - Дебра Уингър през годините
 Днес да честитим празника на всички, които носят имената...
Днес да честитим празника на всички, които носят имената...
 Историята на жилището, който се вижда в
Историята на жилището, който се вижда в " Чернобил "
 БГ звезди се включиха в акция за „ избавяне “ на летния сезон на Черноморието
БГ звезди се включиха в акция за „ избавяне “ на летния сезон на Черноморието

асизмът и сегрегацията оставят бездънен белег в националната памет на Съединени американски щати. Толкова бездънен, че следите от него и до през днешния ден личат.

По малкия екран, във филми, книги и списания постоянно се приказва за расизма на отминалите десетилетия в Съединени американски щати. По-рядко, за расизма на Европа.

Южноафриканската република е учредена през 1852 година Тя е самостоятелна за няколко години (1856-1877) и по-късно още веднъж от края на Първата англо-бурска война през 1881 година, в която бурите възстановяват независимостта си от Британската империя.

През 1900 година Южноафриканската република е анексирана дружно с Оранжевата свободна страна от Британската империя по време на Втората англо-бурска война. През 1910 година тя става провинция Трансваал на Южноафриканския съюз.

Първите следи на южноафрикански расизъм

се виждат след покоряването на Капската колония от членове на Холандската източноиндийска компания през втората половина на XVII в. Търговската общественост стартира да наема единствено бели чиновници, разделяйки хората в обществото на свободни жители, плебеи и чужденци („ бушмени и хотентоти “).

Това укрепва груповото схващане на белите и сгъстява редиците на чиновниците в компанията и свободните жители.

С течение на времето се утвърждава обществена подчиненост, на чиито връх са чиновниците на компанията и свободните жители, а тъмнокожите и робите са под тях. Тази обществена подчиненост довежда до конституционни промени, които през 1953 година със Закона за разделните публични места трансформират апартейда от политика на разделяне в правната система.

Така след средата на ХХ в. в ЮАР обществените места като паркове, кафенета, театри, заведения за хранене, кино салони, хотели, учебни заведения, университети и другите типове превоз публично са разграничени за прилагане от „ бели “ и „ черни “, "европейци " и "други ". Малко по-късно сегрегацията доближава и до плажовете.

В галерията вижте фотоси от интервала:
Расизмът на отминалите десетилетия  <br> 1952, Жена се качва във вагон " title= "
1952, Жена се качва във вагон "само за бели " в символ на митинг.
" />  <br> Често срещан знак в Йоханесбург, 1956 година <br>  <br> 1956, " title= "
1956, "Само за европейски деца ".
" />  <br> 1955, Уелингтън, ЮАР: Телеграфен офис единствено за европейци. <br>
Паспортният режим става още по-строг -

тъмнокожите африканци би трябвало да носят със себе си персонално уверение, което доста попречва придвижването им към регионите на белите.

С въвеждането на този закон на чернокожите африканци е неразрешено освен да живеят, само че и да посещават градовете на белите без особено позволение. Установяването в огромните градове е позволено единствено за работещите в тях, само че не и на техните фамилии.

Появяват се редица табели, на които ясно е обозначено, че зоната е единствено за „ европейци “ или „ бели “.
 Плаж единствено за бели.
Сегрегацията не доближава някои публични места – нощни клубове, в които се търгува с опиати, и църквите. Въпреки че за църквите също се появява закон от 1957 година, съгласно който тъмнокожи не могат да посещават „ бели “ църкви, той не се ползва.

През 70-те години президентът Питър Бота,

последовател на Националната партия и следваната от нея политика на расово разделяне, вкарва някои промени в политиката на апартейда в ЮАР.

Макар и постоянно определяна като расистка, политиката на Бота се отличава с прочут демократизъм спрямо управлявалите преди него. Той легализира браковете сред цветнокожи и бели в страната и усъвършенства и ситуацията на индийското малцинство. Апартейдът обаче не е анулиран, а единствено частично облекчен.

След като Бота получава сърдечен удар,

водач на Националната партия става Фредерик де Клерк, който реализира съществени промени.

Той установи неуспеха на политиката на апартейд и започва развой на възобновяване на всички неразрешени политически придвижвания и започване на договаряния за въвеждане на общо изборно право в Южна Африка. Погрижва се и за това Нелсън Мандела, който е 27 години в пандиза, да бъде освободен.

С това и проектирането на нова конституция за единна демократична Южна Африка настава края на политиката на апартейд. През април 1994 година при първите общи избори в Южна Африка Нелсън Мандела е определен за президент.

През 1994 година Бота е упрекнат в всеобщо нарушение на човешките права от Комисията за истина, правдивост и помиряване. На обвиняването той дава отговор, че не съжалява за нищо.

По тематиката  „ Нешънъл джиографик “: Бяхме расисти „ Нешънъл джиографик “: Бяхме расисти  Редактират Редактират " Пипи Дългото чорапче " поради расизъм  1964: Хотелиер изсипва киселина в басейн с плуващи тъмнокожи 1964: Хотелиер изсипва киселина в басейн с плуващи тъмнокожи  Когато хора в клетка служеха за забавление на Когато хора в клетка служеха за забавление на " белите "  Кои са Кои са " Ку-клукс-клан " и за какво се возят на виенско колело  Историята на Историята на " Двуглавото момиче ", родено в иго  Франсоа Лувертюр - робът, който се изправи против Наполеон Франсоа Лувертюр - робът, който се изправи против Наполеон  Нзинга - една изключителна африканска владетелка, сломила португалците през XVII в. Нзинга - една изключителна африканска владетелка, сломила португалците през XVII в.

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Деница Георгиева Източник: расизъм апартейд тъмнокожи Африка ЮАР Англия Холандия Мандела .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара За дома  DSK  Историята на жилището, който се вижда в Историята на жилището, който се вижда в " Чернобил "  <p>Какъв <strong>декор е подобаващ </strong>за всяка стая в дома ви</p> Какъв фон е подобаващ за всяка стая в дома ви.box-DSK { margin: 50px 0; }.box-DSK img { width: 100%; height: auto; }.box-DSK.list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; }.box-DSK.list-item { background: #fff; padding: 15px 0; border-left: 15px solid #fff; border-right: 15px solid #fff; }.box-DSK.box-content { padding: 0; padding-top: 15px; border-left: 15px solid transparent; border-right: 15px solid transparent; border-bottom: 15px solid transparent; background: #136f52 url(`https://www.vesti.bg/resources/assets/dsk/dsk-wallpaper.jpg`) top center; } Не пропускай  <br> Арестуваха швед, похити такси в Несебър <br>
Арестуваха швед, похити такси в Несебър
 <br> Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Англия <br>
Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Англия
 <br> Токсичното езеро, в което рускините са голи (СНИМКИ) <br>
Токсичното езеро, в което рускините са голи (СНИМКИ)
 <br> Александра Сърчаджиева с напълно изменена визия <br>
Александра Сърчаджиева с напълно изменена визия
 1 100-те най-високоплатени звезди в света за 2019 година (СНИМКИ)  1 От Беър Грилс до Чарлийз Терон: На трибуните на Уимбълдън беше горещо (СНИМКИ)  1 Изчислиха какъв брой продължава идеалната отпуска  1 Шест неточности, които убиват любовта и брака (ВИДЕО) --> АКЦЕНТИ  100-те най-високоплатени звезди в света за 2019 година (СНИМКИ) 100-те най-високоплатени звезди в света за 2019 година (СНИМКИ)  От Беър Грилс до Чарлийз Терон: На трибуните на Уимбълдън беше горещо (СНИМКИ) От Беър Грилс до Чарлийз Терон: На трибуните на Уимбълдън беше горещо (СНИМКИ)  Изчислиха какъв брой продължава идеалната отпуска Изчислиха какъв брой продължава идеалната отпуска  Шест неточности, които убиват любовта и брака (ВИДЕО) Шест неточности, които убиват любовта и брака (ВИДЕО) Последни  <p>&quot;Спасителят в ръжта&quot; чества рождения си ден</p> "Спасителят в ръжта " чества рождения си ден  Фон дер Лайен желае ратификация на Истанбулската спогодба - какво даде обещание Фон дер Лайен желае ратификация на Истанбулската...  <p><strong>&quot;Само за европейци&quot;:</strong> расизмът на отминалите десетилетия</p> "Само за европейци ": расизмът на отминалите...  Три дни до крайния период за кандидатстване в ПРОМЯНАТА 2019 Три дни до крайния период за кандидатстване в ПРОМЯНАТА...  Бойко Пенков Какво ни предлага новият модел на опазване на здравето  <p>Миналото и бъдещето на <span style= Миналото и бъдещето на най-великия кино разузнавач  <p>Американски командоси взеха на абордаж подводница с кокаин</p> Американски командоси взеха на абордаж подводница с...  <p>Борисов събра изключително Съвета по сигурността към МС</p> Борисов събра изключително Съвета по сигурността към Министерски съвет  <p>Лятната отмора на <strong>най-младата милиардерка</strong>&nbsp;в света</p> Лятната отмора на най-младата милиардерка в света  Спецпрокуратурата претърсва Държавен фонд Спецпрокуратурата претърсва Държавен фонд " Земеделие "  <p>Готови ли сте за <strong>риск,</strong> който ще&nbsp;<strong>промени живота ви?</strong></p> Готови ли сте за риск, който ще промени живота ви?  <p>Протест против проститутки в Русе</p> Протест против проститутки в Русе  Tesla Model S 2013 900 000 км пробег с Tesla Model S  <p>Какво ще се случи с <strong>пияния швед, вилнял на Черноморието</strong></p> Какво ще се случи с пияния швед, вилнял на Черноморието  Хладно време, по кое време се затопля Хладно време, по кое време се затопля  <p>Коя е дамата с късмет за първи път да оглави Европейската комисия</p> Коя е дамата с късмет за първи път да оглави Европейската...  Англия няма да съобщи Асандж, в случай че го заплашва смъртно наказване Англия няма да съобщи Асандж, в случай че го заплашва...  Дупка в WhatsApp дава достъп на хакери до персоналните данни Дупка в WhatsApp дава достъп на хакери до персоналните данни  Дебра Уингър Секссимволът на 80-те - Дебра Уингър през годините  <p>Днес <strong>да честитим празника</strong> на всички, които носят имената...</p> Днес да честитим празника на всички, които носят... Всичко от през днешния ден Виц на деня - Ти в Гърция ходил ли си? - Ходих. - А в Турция върви ли? - Ходих. - И по какъв начин мислиш, къде е по-добре да… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Откриха черна дупка, която не би трябвало да съществува Откриха черна дупка, която не би трябвало да съществува  Захвърлен, подминаван и оживял: Сами  Учени: Ядрото на Земята изтича към мантията  Най-голямата пустиня на Земята е в Тихия океан Източник:
vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР