Любопитно Робърт Франк - той улови душата на Америка в

...
Любопитно Робърт Франк - той улови душата на Америка в
Коментари Харесай

Робърт Франк - той улови душата на Америка в 83 фотографии

Любопитно Робърт Франк - той улови душата на Америка в 83 фотографии Един от най-авторитетните фотографи на 20 в. си отиде на 94-годишна възраст  Ива Ваташка 11 септември 2019, 10:41 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Робърт Франк - той улови душата на Америка в 83 фотографии
Робърт Франк - той улови душата на Америка в 83 фотографии
 Кайли Дженър театралничи за
Кайли Дженър театралничи за " Плейбой " (СНИМКА)
 Обичаме ли да си приказваме с непознати?
Обичаме ли да си приказваме с непознати?
 Спомняте ли си за тези сериали? Те са едни от най-култовите
Спомняте ли си за тези сериали? Те са едни от най-култовите
 Окървавени обувки, бижута - какво ще открием в Музея на офанзивите от 11 септември?
Окървавени обувки, бижута - какво ще открием в Музея на офанзивите от 11 септември?
 Дъщерята на Наталия Гуркова - нейната огромна горделивост
Дъщерята на Наталия Гуркова - нейната огромна горделивост
 Какво са си предизвикали тези хора? Вежди, които смайват (СНИМКИ)
Какво са си предизвикали тези хора? Вежди, които смайват (СНИМКИ)
 Какво споделя цветът на храната за потребните ѝ свойства?
Какво споделя цветът на храната за потребните ѝ свойства?

ой поглежда през обектива и вижда самотата и душевната болежка на живота. Прави своите черно-бели фотоси и ни ги оставя в албума си „ Американците “. През 1958 година Робърт Франк отхвърля преобладаващите тематики на деня и през очите на чужденец (роден е в Швейцария) разкрива бедността, расизма и отчуждението, подценявани по-рано в портретите на американската фантазия.

View this post on Instagram
A post shared by Everybodyfilm / Paul Bicker (@everybodyfilm) on Sep 10, 2019 at 10:09am PDT

От пасажери в тролейбус в Ню Орлиънс, през служащи във фабриката на Ford в Мичиган, до уединен каубой на родео в Ню Йорк, непокорните фотоси на Франк предефинират културната еднаквост на американската нация.

View this post on Instagram
A post shared by Lucie Diondet (@_bebopalulu_) on Sep 11, 2019 at 12:18am PDT

Уводът към албума, изработен след пътувания из Съединени американски щати, принадлежи на Джак Керуак. Авторът на „ По пътя “ приравнява Франк към трагичните поети на света, поради „ тъжната поема на Америка, претворена върху лентата на фотоапарата “.

View this post on Instagram
A post shared by Antoinette Boulat (@antboulat) on Sep 10, 2019 at 11:16pm PDT

Първоначално албумът, който съдържа 83 фотографии, е остро подложен на критика, само че през днешния ден е най-значителната фотографска книга след Втората международна война , съгласно Националната художествена изложба във Вашингтон.

Пътуването

В продължение на една година Франк пътува из Съединени американски щати с помощта на безвъзмездната помощ от фондация Гугенхайм, с цел да снима към 27 000 изображения на локалния живот. Фотографът изминава 10 000 благи, с цел да направи фотоси в другите американски щати. Той е хвърлен в затвор в Арканзас, където полицията подозира акцента му и го счита за болшевик.

View this post on Instagram
A post shared by MARIO GIACOMELLI Archivio (@mariogiacomelli_) on Sep 10, 2019 at 7:40am PDT

Началото

Франк е роден на 9 ноември 1924 година в Цюрих. Майка му е швейцарка, а татко му - немец. Като швейцарски евреин Франк е предпазен от неутралитета на родната му страна по време на Втората международна война. Той стартира да прави фотоси в средата на 40-те години.

През 1947 година Робърт се качва на транспортен съд за Ню Йорк, където му е препоръчана работа като фешън фотограф за „ Харпърс базар “. Той обаче се насочва към Европа, където прави фотоси на Париж, както и на Англия и Уелс. Този план му оказва помощ да завоюва финансиране от фондация Гугенхайм през 1955 година След това се впуска в одисеята, в която се трансформира албумът „ Американците “.

View this post on Instagram
A post shared by TheWProject (@thewprojectofficial) on Sep 11, 2019 at 12:08am PDT

„ Спя в евтини хотели. Около 7 сутринта отивам в един непосредствен бар. Работя непрестанно. Не приказвам доста. Опитвам се да остана неусетен ".

Робърт Франк става американски жител през 1963 година Освен с снимка, той се занимава с авангардно кино и основава 20 кино лентата. Работи за списанията "Хърпърс базар ", „ Лайф " и "Вог “. Най-известната му творба си остава албумът „ Американците “, който въодушевява идващите генерации фотографи да се сблъскат с несъгласията на американското общество.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ива Ваташка Източник: фотограф Робърт Франк Америка 20 в. .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Синдикат желае <strong> 1000 лева минимална заплата </strong> от 2020 година <br>
Синдикат желае 1000 лева минимална заплата от 2020 година
 <br> Излаз на море за <strong> Сърбия, </strong> в подмяна за част от <strong> Косово </strong> <br>
Излаз на море за Сърбия, в подмяна за част от Косово
 <br> Дъщерята на - нейната огромна горделивост <br>
Дъщерята на - нейната огромна горделивост
 <br> Септември ще донесе промени за тези <strong> зодии </strong> <br>
Септември ще донесе промени за тези зодии
Последни  Домоуправител измамил чужденци с над 100 хиляди лв. Домоуправител измамил чужденци с над 100 хиляди лв.  <p>Александър от &bdquo;Траките&ldquo; с първата капитанска победа в &bdquo;Игри на волята&ldquo;</p> Александър от „ Траките “ с първата...  <p style= Той улови душата на Америка в 83 фотографии  <p><strong>Когато родителите</strong> си мислят, че ти към момента си малко дете</p> Когато родителите си мислят, че ти към момента си малко дете  Николай Малинов ГЕРБ желае чуване на ДАНС, a Българска социалистическа партия и на Борисов за...  Бисер Петков Бисер Петков: Подклажда се боязън против нещо, което го...  <p>Кайли Дженър театралничи <span style= Кайли Дженър театралничи гола за "Плейбой "  Кадри от изложбата Снимки на софийските скейтъри по време на соца...  <p>Обичаме ли да си <strong>говорим с непознати</strong>?</p> Обичаме ли да си приказваме с непознати?  <p><strong>&bdquo;Живей, обичай</strong> и се пробвай да направиш света по-добро място&rdquo;</p> „ Живей, бит и се пробвай да направиш света...  Министерство на вътрешните работи за родителите на падналото дете: Бяха пияни Министерство на вътрешните работи за родителите на падналото дете: Бяха пияни  <p>Спомняте ли си за тези сериали? Те са едни от най-култовите&nbsp;</p> Спомняте ли си за тези сериали? Те са едни от...  Кола на Кола на " Гранична полиция " " хвърча " с 200 км/ч по " Тракия "  Боровец - хазаин на огромно интернационално съревнование Боровец - хазаин на огромно интернационално съревнование  <p>Осъдиха англичанин за нахлуване над българин</p> Осъдиха англичанин за нахлуване над българин  Apple iPhone 11 Pro Apple ще промени бизнеса на цифровите услуги като...  <p><strong>Окървавени обувки</strong>, бижута - какво ще открием в Музея на офанзивите от 11 септември?</p> Окървавени обувки, бижута - какво ще открием в Музея на...  Премиерът на Италия Джузепе Конте (в средата) Новото италианско държавно управление завоюва избор на доверие  <p>Това е електрическата бъдеща опция на S-Class</p> Това е електрическата бъдеща опция на S-Class  <p>Екокатастрофа в язовир &bdquo;Пчелина&rdquo;</p> Екокатастрофа в язовир „ Пчелина” Всичко от през днешния ден Виц на деня - Докторе, мъжът ми глътна аспирин простъпка. Какво да вършим? - Създай му някакво главоболие, с цел да не отиде хапчето напразно! Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век  Денят, в който Русия изостави България Денят, в който Русия изостави България  Министър за госпожа Макрон: Тази жена в действителност е грозна  Човекът, който сплоти Княжество България и Източна Румелия в картина  Вечният, недостижимият, кралят - Фреди!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР