Любопитно Проф. Бенчев за допирните точки между младите, изкуството и

...
Любопитно Проф. Бенчев за допирните точки между младите, изкуството и
Коментари Харесай

Проф. Бенчев за допирните точки между младите, изкуството и технологиите

Любопитно Проф. Бенчев за допирните точки сред младите, изкуството и технологиите Дни преди оповестяване на спечелилите в състезанието „ Хармония на цветовете “ и след откриването на негова независима галерия, беседваме с проф. Бенчев 6 декември 2019, 19:35  Проф. Бенчев за допирните точки сред младите, изкуството и технологиите
аскоро завърши срокът за присъединяване в състезанието за Wallpaper дизайни за смарт телефони с тематика „ Хармония на цветовете “, проведен от Националната художествена академия, в партньорство с Huawei. Негов ръководител е Деканът на Факултета за Изящни изкуства на Националната художествена академия проф. Светозар Бенчев. Той е професор в катедра „ Рисуване “ и негови произведения са владеене на Софийска градска художествена изложба, Художествената изложба в Бургас и доста частни сбирки в Германия, Франция и Япония.

Дни преди оповестяване на спечелилите в състезанието, беседваме с проф. Бенчев за допирните точки сред младите, изкуството и технологиите.

- Проф. Бенчев, тази седмица ще бъдат оповестени най-хубавите 6 тематики и огромните спечелили в състезанието за Wallpaper дизайни за смарт телефони с тематика „ Хармония на цветовете “. Припомнете за нашите читатели кои бяха главните критерии при избора на спечелилите, и кои от тях тежат най-вече персонално за вас, надлежно при фотоси и дизайни?

- Критериите, на които би трябвало да дават отговор отличените изображения са следните: Да имат художествена стойност и креативен метод, да имат уникалност и да бъдат най-много подобаващи за мобилен тапет и за по-нататъшно създаване в Huawei тематика. При Wallpaper дизайн се търси по-ясното и изчистено, знаково изображение, което непосредствено да влиза в контакт със фена (ползвателя). Фотографията обаче предлага необятен набор от съставни елементи, които дават по-голяма независимост при асортимент за подобен вид конкурс. В случая камерите на Huawei разрешават на една концепция да се реализира стремително бързо, а фотографията да бъде на едно положително равнище.

- Имаше ли нещо, което ви изненада в този конкурс? Как бихте описали интереса към начинания, които съчетават в себе си изкуство и технологии?

- Приятно съм сюрпризиран, че при заложената тематика има доста претенденти и измежду тях бъдещи създатели. Смятам, че всяка една софтуерна иновация би следвало да върви ръка за ръка с съвременен дизайн, който да бъде осъществен от художници. Така всеки би имал повече от устройство, което да извършва функционалности, а точно едно дизайнерско украшение.

- Темите и тапетите за мобилните устройства са метод да ги персонализираме, да ги създадем по-лични, изразяващи нашия жанр или даже моментно въодушевление. Изкуството също е метод на себеизразяване. Как младежите показват себе си в днешно време? По-лесно ли е или по-трудно за тях от, да кажем, преди 100 години?

- В днешно време с помощта на новаторските технологии, които всеки ден се развиват, съумяваме да осъществяваме плановете и концепциите си по-бързо и елементарно. Например фотосите, които някои телефони вършат улесняват с високото си качество и експедитивност. Използването на компютър при рисуването и основаването на художествено произведение в точната доза и с мярка, съумяват да разрешат проблемите, които доста създатели са имали преди 100 години. И въпреки всичко решаващата роля е характерността на създателя, неговият гений, възгледи и въображение. Останалото е просто е по-качествен инструмент.

- Как изкуството се трансформира в света на новите технологии? Променя ли се и неговата роля и мястото му в живота на хората?

- Изкуството се развива, както и технологиите - това е нещото, което ги сплотява. Бих споделил, че ролята на изкуството и технологиите е еднообразно значима за всеки един от нас. Ако създателите употребяват модерни похвати и технологията импонира на някое от търсенията им, то тогава се получава естетика и допълнение.

- Къде в България можем да се докоснем до модерни форми на изкуство и креативно себеизразяване?

- В България има доста галерии и пространства за модерно изкуство. Голяма част от тях работят с разнообразни художници като възраст, потомство и националности, които употребяват всевъзможни способи, даже по-алтернативни, с цел да предадат концепцията си. Може да се видят форми на коцептаулно изкуство, абстракция и естетсвено, както в този момент в Националната изложба - картини с класическа графика или живопис. Съвременното изкуство е огледало на днешния ден и всичко, което ни заобикаля. Художниците се вълнуват и виждат света по този начин както биха могли да го предадат в творчеството си. Работата на един създател - без значение дали е дизайнер, художник или графити актьор е да отговори на въпросите, които си задава, както и които обществото и средата, в която е задава. Съвременните средства разрешават основаването на нови форми на творби на изкуството, които да не са лимитирани или подвластни единствено и напълно от дадена техника.

- С какво свързвате думата „ естетика “?

- Хармонията е едно доста необятно разбиране, според от подтекста и задачите, които създателя си е сложил, тя би могла да бъде и какофония. Важно е въздействието на творбата върху фена. Но по принцип естетика значи избрани съчетания, които погледа възприема като съчетания на цветове и пропорции, типове комбинация които фенът възприема без да изпитва дискомфорт. Разбира се, това е най-общо пояснение, има хиляди критерии, които дефинират дали една форма, комбинация или комбиниране е хармонично.

- Съществува ли идеална „ Хармония на цветовете “? Коя е обичаната ви гама или комбиниране от цветове? Мени ли се съгласно сезона?

- Има доктрина за цветовете, наречена цветознание и доста художници и философи даже са се опитвали да основат идеалната скица на хармонични съчетания. Достигнати са избрани заключения, които дефинират известни съчетания като дразнещи, повишаващи вниманието, предупреждаващи и други, които са успокояващи и провокират в фена възприятие на мира и баланс. Отново напълно от създателя зависи кои съчетания той би употребявал, с цел да внуши на фена избрани положения. Тук доста значим критерии е умелото потребление на съответните цветни съчетания, комбинация и възприятието за мярка.

- Наскоро открихте галерия в Бургас – разкажете ни малко повече за нея?

- На 03.12.2019 година открих галерия в Бургас в изложба „ Неси “ под мотото: „ Като фрагменти остаряла лента “. Основния проблем, който сервирам на фена е взаимоотношението сред човек и екран (телефонен, ефирен, кино). Съвременникът възприема света, посредством екрана, който се явява един медиатор сред него и живия живот. Задавам си въпроса дали тази успоредна действителност е по-достоверна, по-вълнуваща, по-желана. Използвам специфични формати с пропорции 16X9, огънати и създаващи илюзията за актуален ефирен екран, на който „ прожектирам “ подиуми, както документални, по този начин и мислени, разчитайки на разговора с публиката.

- Как си представяте изкуството след 100 години? Имат ли новите технологии роля за това?

- Това, което следва сигурно не знаем, само че любознанието ще ни води и ще подскаже каква интервенция ще имат новите технологии в изкуството. Още преди 100 години философи и изкуствоведи са оповестили гибелта на живописта, само че тя към момента е жива, тъй че този филм има отворен край.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  Новата версия на Новата версия на " Под игото " подвигна Сопот на митинг  <br> 5 от най- <strong> тъжните песни по същински </strong> истории <br>
5 от най- тъжните песни по същински истории
 <br> <strong> Наум Шопов </strong> и Теа Минкова станаха родители <br>
Наум Шопов и Теа Минкова станаха родители
 <br> <strong> </strong> се срещна с Лени Кравиц на блестящо събитие в Маями <br>
се срещна с Лени Кравиц на блестящо събитие в Маями
Последни  Проф. Бенчев за допирните точки сред младите, изкуството и технологиите Проф. Бенчев за допирните точки сред младите...  Трима ранени при детонация в завод в Ямболско Трима ранени при детонация в завод в Ямболско  Зимните завършения стартират Зимните завършения стартират  Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения  Отказаха регистрация на партията на Слави, той: Ако би трябвало, ще сменим Отказаха регистрация на партията на Слави, той: Ако...  Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне  Тази идея би трябвало да послужи като основа за основаването на първия електрически автомобил на Cadillac. Възможно е да носи името XT6. Повече детайлности за момента липсват. Задава се нов мегазавод за акумулатори с потенциал 30GWh  <p><strong>Силви Амика</strong> за новата си книга, самотата, любовта, писането</p> Силви Амика за новата си книга, самотата, любовта...  Нека ти опиша... Нека ти опиша...  " Юбер " към този момент не мълчи - 6000 похищения и изнасилвания  Кристиан Кръстев Бивш министър пое превоза в София  <p><strong>Мохамед и Оливия:&nbsp;</strong>най-популярните имена за бебета за 2019 г.</p> Мохамед и Оливия: най-популярните имена за бебета...  Откриха тяло на амазонка-воин в Армения Откриха тяло на амазонка-воин в Армения  <p>Кой е изгоненият от Москва български дипломат&nbsp;</p> Кой е изгоненият от Москва български посланик  Възможно ли е да има черна дупка в Слънчевата система Възможно ли е да има черна дупка в Слънчевата система  Протест в Индия, откакто жена беше изнасилена и изгорена Индия в потрес, служители на реда гръмнаха задържани за групово...  Когато гайдата засвири в парижкото метро… Когато гайдата засвири в парижкото метро…  <p>Земетресение разклати остров Крит</p> Земетресение разклати остров Крит  Какво направи Джей Зи за 50-тия си рожден ден Какво направи Джей Зи за 50-тия си рожден ден  Пламен приключи на пето място в „ Игри на волята “ Пламен приключи на пето място в „ Игри на волята “ Всичко от през днешния ден Виц на деня +20°C - Гърците си обличат пуловерите (ако ги намерят). +15°C - В Хавай си включват отоплението (ако го имат). +10°C - Американците стартират да треперят,… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Къде в София всяка събота се случва знамение  Българското разпятие, което изумява света (СНИМКИ)  Култовите реплики на Ламбо – от екрана и отвън него  Българката, която очарова света с гения си (ВИДЕО)  Крадец избра неверната къща, попадна на 82-годишна културистка  Как наподобява Кейт, когато пазари в супермаркет (СНИМКИ) Водещи вести  <p>Прощаваме се със Стоянка Мутафова на 9 декември</p> Почина Стоянка Мутафова  Отказаха регистрация на партията на Слави, той: Ако би трябвало, ще сменим Отказаха регистрация на партията на Слави, той: Ако би трябвало, ще сменим  Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне Експлозия на газ в блок в Словакия, може да рухне  <p>Стоянка Мутафова: Кралицата на българската комедия</p> Стоянка Мутафова: Кралицата на българската комедия  Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения Възстановиха на работа шефовете на трите лечебни заведения  Протест в Индия, откакто жена беше изнасилена и изгорена Индия в потрес, служители на реда гръмнаха задържани за групово обезчестяване  " Юбер " към този момент не мълчи - 6000 похищения и изнасилвания  <p>Лили Иванова със фотография със&nbsp;Стоянка Мутафова, патриархът: Оставя голямо наследство</p> България скърби за неповторимата Стоянка Мутафова  Трима ранени при детонация в завод в Ямболско Трима ранени при детонация в завод в Ямболско  <p><strong>Мохамед и Оливия:&nbsp;</strong>най-популярните имена за бебета за 2019 г.</p> Ето кои са най-популярните имена за бебета за 2019 година  Тази идея би трябвало да послужи като основа за основаването на първия електрически автомобил на Cadillac. Възможно е да носи името XT6. Повече детайлности за момента липсват. GM и LG Chem вършат мегазавод за акумулатори с потенциал 30GWh
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР