Любопитно Пластмасата може да се окаже по-малкото зло за природата

...
Любопитно Пластмасата може да се окаже по-малкото зло за природата
Коментари Харесай

Пластмасата може да се окаже по-малкото зло за природата

Любопитно Пластмасата може да се окаже по-малкото зло за природата Алтернативните разновидности не са добре проучени и е допустимо да генерират повече нездравословни излъчвания  Василена Василева 10 януари 2020, 15:31  Пластмасата може да се окаже по-малкото зло за природата
Премахването на пластмасовите опаковки от магазините в действителност може да навреди на околната среда , сочи проучване, представено от BBC.

Фирмите на процедура ги заменят с разнообразни други възможности, чийто екологичен отпечатък не е добре изследван, а някои от тях може би вредят повече на околната среда, в сравнение с оказват помощ.

Коя е страната забранила изцяло пластмасата

Simple message of "plastic = bad " that can lead to complete plastic bans has potential to backfire & create larger env impacts.

Because:
– food packaging is important in preventing food waste
– plastic alternatives can have larger environmental impacts.https://t.co/qr9gyVyGP8
— Hannah Ritchie (@_HannahRitchie) January 9, 2020
Авторите на отчета, наименуван Plastic Promises и направен в границите на многопартийна работна група в английския парламент, настояват, че следствията от подмяната на пластмасата с други материали, не са изследвани задоволително и крият редица опасности.
 Снимка: iStock
Някои от супермаркетите във Англия да вземем за пример оферират от ден на ден питиета в гланцирани картонени опаковки, предполагайки, че по-късно те могат да бъдат рециклирани. Статистиката сочи обаче, че страната разполага със уреди за преработване единствено на една трета от наличните картонени опаковки.

Над 80% от потребителите считат, че биоразградимата пластмаса е екологично чиста. На процедура обаче малко хора са наясно с процеса на преработването и потреблението на този вид материали ", счита Либи Пийк, създател на проучването.

Да, преработването се случва: Изхвърляйте разделно

През декември 2018 година английското държавно управление разгласява своята дълготрайна тактика за ръководство на ресурсите и отпадъците. В нея се планува ориентиране на напъните в три съществени посоки – усилване на отговорността на производителите във връзка с опаковките, поощряване на потребителите да връщат употребяваните бутилки и други съдове посредством въвеждане на депозит за амбалаж и увеличение на индустриалния потенциал за преработване и сметосъбиране.

Read this headline with care. ‘Environment’ here applies ONLY to carbon footprint. Even if plastic is lower carbon than glass & some other materials, plastic still kills millions of seabirds, turtles & marine mammals. Glass, paper & aluminium mostly don’t. https://t.co/ul7CeMDK4t
— Tony Juniper (@TonyJuniper) January 9, 2020
Според Ендрю Опи от Британската асоциация на комерсиалните вериги, всички представители на бранша са единомислещи, че битката с климатичните промени би трябвало да бъде сложена в центъра на тяхното бизнес обмисляне. Но в това време той е безапелационен, че пластмасата си остава един от най-ефективните материали, когато става въпрос за опаковки.

"Една краставица да вземем за пример, опакована в найлон, устоя с 14 дни повече. Това значи фрапантно понижаване на питателните боклуци. Устойчивата тактика за ръководство на ресурсите би трябвало да е ориентирана към понижаване на общия отрицателен екологичен отпечатък, а не просто върху ограничение на пластмасовите произведения ", разяснява той пред BBC.

Според ръководещите бизнесът би трябвало да поеме 100% от разноските за преработване на отпадъчните материали, а освен 10%, както е сега.

Очаква се тази година да стартират консултациите и публичните разисквания по всички тези тематики, само че крайният период за въвеждането им остава неразбираем, написа още BBC. През 2020 година обаче се възнамерява да влезе в действие възбраната за продажба на пластмасови сламки, бъркалки и клечки за уши.

Освен това английското държавно управление разгласи, че обмисля въвеждане на спомагателен налог върху опаковките, които съдържат под 30% материали, подлежащи на преработване.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР