Любопитно Пътуване по света“ - картини от следвоенна Германия Пловдив

...
Любопитно Пътуване по света“ - картини от следвоенна Германия Пловдив
Коментари Харесай

„Пътуване по света“ - картини от следвоенна Германия

Любопитно „ Пътуване по света “ - картини от следвоенна Германия Пловдив e дом на емблематична галерия  Ива Ваташка 14 октомври 2019, 08:12  „ Пътуване по света “ - картини от следвоенна Германия
„ Пътуване по света “ - картини от следвоенна Германия
 Голям национален празник е - кой би трябвало да почерпи
Голям национален празник е - кой би трябвало да почерпи
 Филип Аврамов - „ Бикът “, слезе от сцената на „ Маскирания артист “
Филип Аврамов - „ Бикът “, слезе от сцената на „ Маскирания артист “
 Експерт: Насекомите са храната на бъдещето
Експерт: Насекомите са храната на бъдещето
 Петимата млади принцове, фантазия на всяко момиче
Петимата млади принцове, фантазия на всяко момиче
 3 предписания, богати на протеин
3 предписания, богати на протеин
 Зеленчукът - витаминозна бомба за мъжете
Зеленчукът - витаминозна бомба за мъжете
 Понеделник в
Понеделник в " Игри на волята ": Едно от племената изчезва

навечерието на 30-годишнината от рухването на Берлинската стена в България дойде пътуващото изкуство на Германия. Дом за два месеца му предлага Европейската столица на културата за 2019 година - Пловдив.



По този мотив беседваме с артистичния шеф на "Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева. Тя ни описа повече за изложбата „ Пътуване по света. Изкуство от Германия “ (от 1949 година до днес), която може да бъде прегледана в Галерия „ Капана “ и зала „ 2019 “. Творбите идват за първи път в града под тепетата, а огромна част от създателите гостуват за първи път в България.

„ Това е неповторим късмет човек да си подреди картината на актуалната просвета и на актуалната артистична сцена в Европа. Нещо, което е налично в много далечни от нас галерии и реномирани музеи “.

В творбите на създателите намират отражение Студената война, разделянето и политическата атмосфера след 1949-та година Кураторите на изложбата не желаят да демонстрират разликите сред Източна и Западна Германия, а сходствата сред артистите. Въпреки че са били разграничени от стена, безусловно и преносно от Студената война, въпреки всичко е имало някакви сходни процеси, протичали измежду aртистичните среди. Някои създатели са много аналогични и по тази причина са показани паралелно едни до други.

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА ПЪТУВАЩАТА ИЗЛОЖБА НА ГЕРМАНСКОТО ИЗКУСТВО

Големи сходства има и във връзка с митингите на артистите против статуквото и политическия режим. Има актьори, чиито биографии са свързани с опълчване против националсоциализма, както и други, които са свързани с митинг против социализма и комунистическия режим. Изложбата показва изкуството и актьора като доста по-силна и властова фигура, която е над тези режими.

Повечето от артистите са интердисциплинарни, занимават се с разнообразни типове творчество, някои от тях идват от напълно други области и в някакъв миг се концентрират върху изкуството и стигат до стадий, в който стават преподаватели в най-реномираните висши учебни заведения в Германия, споделя Куюмджиева.

Едно от най-емблематичните имена е Герхард Рихтер , който е основател на така наречен „ буржоазен натурализъм “. През 1961 година той бяга от Германска демократична република и се реалокира в Дюселдорф. Рихтер рисува реалистична живопис с облици, които са повлияни от всеобщата просвета и я назовава иронично „ буржоазен натурализъм “, което е директна имитация към социалистическия натурализъм – известен от другата страна на Берлинската стена.

В изложбата са подбрани произведения на още близо 90 създатели. Те са хората, които дефинират изкуството в Европа през втората половина на 20 в. Съвременните създатели постоянно вършат референции към тяхното творчество. Ярък образец в това отношение е Йозеф Бойс , който е цяла галактика в актуалното изкуство по думите на Светла Куюмджиева.
Пътуващото изкуство на Германия  немско изкуство  немско изкуство  немско изкуство  немско изкуство
През пролетта на 1941 година той постъпва непринудено във военновъздушните сили, само че през 1944 година самолетът му се разрушава по време на задача над Крим. Падането му служи като основа за легенда: Бойс изяснява, че за него са се грижели кримски татари, които са го намазвали с животинска лой и са го увивали във филц, с цел да го затоплят. Затова се счита, че по-късно той има желание за работа с материали като филц и животинска лой.

Той, както и доста от другите създатели, са включени в „ Документа “ (documenta). Днес това е най-престижният конгрес на модерно изкуство. Представлява 100-дневна галерия, която се организира на всеки 5 години в град Касел, Германия като първото издание е през 1955 година Тя е част от помиряването на Германия с останалия свят след Втората международна война.

Арно Фишер и Барбара Клем пък са част от фотографите, които също оставят значим отпечатък в историята на актуалното изкуство. Арно показва своя първи план за книга през есента на 1961 година Берлинската стена таман е построена, по тази причина публикуването на фотоалбума „ Ситуацията в Берлин “ е неразрешено за 40 години. Забраната донася на творбата съвсем именит статут.

Барбара Клем увековечава основни подиуми от най-новата немска история. Тя снима братската целувка на Леонид Брежнев и Ерих Хонекер, а също и един всеобщ протест в Източен Берлин на 4 ноември 1989 година, 5 дни преди рухването на Стената.

New photo exhibit opening at @GoetheDC. Barbara Klemm captured pivotal moments in GER history. http://t.co/OvlkcSGFxA pic.twitter.com/FsQB5y6Hiy
— German Embassy (@GermanyinUSA) January 13, 2015
Друго нейно основно произведение е една снимка от срещата на Леонид Брежнев и Вили Бранд в Бон през 1973 година, първото държавно посещаване на руски партиен водач във Федерална Република Германия.

Barbara Klemm captured pivotal moments in GER history.Her photos are on display at @GoetheDC. http://t.co/OvlkcSGFxA pic.twitter.com/NTMGs6L47p
— German Embassy (@GermanyinUSA) January 15, 2015
Сред част от останалите емблематични имена са тези на Нам Джун Пайк – който се води бащата на видеоарта, Зигмар Полке, Волфганг Тилманс, Андреас Гурски и още доста други. Много добре е показано и придвижването Флуксус. Всички те застъпват целия набор на актуалното изкуство: има обекти, съоръжения, статуя, живопис, рисунки, графика и снимка.

Всеки, който желае да види по какъв начин наподобява актуалната културна и артистична сцена в Европа, може да го направи, като посети изложбата. Тя е със свободен вход и ще гостува в Пловдив до 8 декември.

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Ива Ваташка Пътуваща галерия картини следвоенна Германия .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> Борисов: Европейски Съюз да спре да атакува Турция. Вижте за какво <br>
Борисов: Европейски Съюз да спре да атакува Турция. Вижте за какво
 <br> Секс-афера и корупционен скандал преди изборите в Унгария <br>
Секс-афера и корупционен скандал преди изборите в Унгария
 <br> <strong> Гърленски храм-кладенец </strong> - едно изумително място <strong> до София </strong> <br>
Гърленски храм-кладенец - едно изумително място до София
 <br> Арестуваха <strong> Джейн Фонда </strong> в Съединени американски щати <br>
Арестуваха Джейн Фонда в Съединени американски щати
Последни  <p>&bdquo;Пътуване по света&ldquo; - картини от <strong>следвоенна Германия</strong></p> „ Пътуване по света “ - картини от следвоенна...  Kinetik 07 Този електрически автомобил е български  Тежък удар за Орбан - загуби Будапеща на локалните избори в Унгария Тежък удар за Орбан - загуби Будапеща на локалните...  Смазваща победа на ръководещите на изборите в Полша Смазваща победа на ръководещите на изборите в Полша  Боинг 737 MAX Нови проблеми забавят връщането на Boeing 737 MAX  Димитър Стоянов Без родители и дом, само че с фантазия: Митко и вярата в себе си  Жестока злополука лиши живота на шестима души Жестока злополука лиши живота на шестима души  <p><strong>Голям национален празник е</strong> - кой би трябвало да почерпи</p> Голям национален празник е - кой би трябвало да почерпи  Обрат в Сирия, армията на Асад потегли против Турция Обрат в Сирия, армията на Асад потегли против Турция  Филип Аврамов Филип Аврамов - „ Бикът “, слезе от сцената на...  Sony PlayStation 4 Pro Какво би трябвало да знаем за новия PlayStation 5  Експерт: Насекомите са храната на бъдещето Експерт: Насекомите са храната на бъдещето  Жена в „ Младост ” убита с 3 патрона и бяла роза Жена в „ Младост ” убита с 3 патрона и бяла роза  Трима българи убити при пукотевица в Чикаго Трима българи убити при пукотевица в Чикаго  Петимата млади принцове, фантазия на всяко момиче Петимата млади принцове, фантазия на всяко момиче  Кениец завоюва Софийския маратон тази година Кениец завоюва Софийския маратон тази година  Арменците в България се подвигнаха на митинг Арменците в България се подвигнаха на митинг  Борисов: Трябва да помогнем на Йордания за имигрантите Борисов: Трябва да помогнем на Йордания за имигрантите  3 предписания, богати на протеин 3 предписания, богати на протеин  Бабата съобщила за малко момиче насилено от мъже на 77 година и 62 година Бабата съобщила за малко момиче насилено от мъже на 77... Всичко от през днешния ден Виц на деня Полицай стопира водач за инспекция: – Употребили сте алкохол! – Не съм! – Очите Ви са зачервени! – Ако ще се наскърбяваме, на Вас пък… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  В гонене напразно - Ели Димитрова  Мафалда - внучката на Симеон Сакскобургготски, за която не знаете доста  Българска художничка рисува смешната страна на майчинството  Ричард Гиър и Силвестър Сталоун стигнали до пердах за принцеса Даяна  Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ  Путин за Грета Тунберг: Може да ви отчайвам, само че … Водещи вести  Жестока злополука лиши живота на шестима души Жестока злополука лиши живота на шестима души  Обрат в Сирия, армията на Асад потегли против Турция Обрат в Сирия, армията на Асад потегли против Турция  Kinetik 07 Това е български електрически автомобил. Параметрите му са впечатляващи  Трима българи убити при пукотевица в Чикаго Трима българи убити при пукотевица в Чикаго  Тежък удар за Орбан - загуби Будапеща на локалните избори в Унгария Тежък удар за Орбан - загуби Будапеща на локалните избори в Унгария  Арменците в България се подвигнаха на митинг Арменците в България се подвигнаха на митинг  Боинг 737 MAX Нови проблеми забавят връщането на Boeing 737 MAX  Sony PlayStation 4 Pro Какво тряб

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР