Любопитно Осми март е! Честит празник, скъпи дами На тази

...
Любопитно Осми март е! Честит празник, скъпи дами На тази
Коментари Харесай

Осми март е! Честит празник, скъпи дами

Любопитно Осми март е! Честит празник, скъпи дами На тази дата честваме достиженията на представителките на нежния пол и поздравяваме значимите дами в живота ни  Христо Боснев 8 март 2020, 08:00  11 аргументи за какво британците не желаят Чарлз да стане крал
11 аргументи за какво британците не желаят Чарлз да стане крал
 Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме
Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме
 Путин получи предложение за брак
Путин получи предложение за брак
 Безценното африканско житно растение
Безценното африканско житно растение
 3 предписания за закуска в леглото
3 предписания за закуска в леглото
 Тодоровден е! Честито на всички празнуващи
Тодоровден е! Честито на всички празнуващи
 Ето я билката, която се грижи за хубостта ви
Ето я билката, която се грижи за хубостта ви
 Утре е Тодоровден! Какво би трябвало да знаем авансово
Утре е Тодоровден! Какво би трябвало да знаем авансово

нес е 8 март - ден на дамата, ден на мама.

На тази дата честваме достиженията на представителките на нежния пол и поздравяваме значимите дами в живота ни. Това е ден за интернационално самопризнание на икономическите, политическите и публичните достижения на дамите.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ ЕДНИ ОТ НАЙ-ВДЪХНОВЯВАЩИТЕ ЖЕНИ В СВЕТА

Ето няколко обстоятелства, които може би не знаете за този значим ден.

1. Празникът е почнал единствено като политическо събитие на социалистите, само че последователно става част от културата на доста страни. В някои от тях денят губи политическата си багра и става просто мотив за мъжете да изразят своята благосклонност и внимание към дамите към тях. В други страни тематиката за политическите и човешките права на дамите, отстоявани от Организация на обединените нации, е мощно застъпена, а на битката за признание на тези права на дамите по света се гледа отговорно и с вяра.

2. Първият Ден на дамата е маркиран на 23 февруари 1909 година в Съединени американски щати по самодейност на Американската социалистическа партия. Празникът е почнал като политическо събитие на социалистите, само че последователно става част от културата на доста страни.

3. Идеята за основаване на интернационален ден на дамата се появява след бурната индустриализация и икономическа агресия при започване на 20 век, която поражда митинги за възстановяване изискванията на труд.

4. Календарната дата се свързва с първата всеобща демонстрация на дами работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк. Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на митинг срещу неприятните условия на труд и ниските заплати. Работничките са атакувани и разпръснати от полицията.

 Протест на дами през 70-те години в Лондон
В идващите години следват други митинги, най-известният от които е през 1908 година, когато дамите провеждат шествие през Ню Йорк с претенции за по-кратък работен ден, по-добро възнаграждение и право на гласоподаване. На 27 август 1910 година в Копенхаген се организира първата интернационална конференция на дамите, проведена от социалистическия интернационал.

Германската социалистка Клара Цеткин предлага:

Всяка година в една от първите недели на пролетта да се чества деня на работничките и на интернационалната им взаимност, за да се активизират необятните женски трудови маси за битка за пълноправие с мъжете във всички публични сфери на живота.

През 1977 година Общото заседание на Организация на обединените нации приема 8 март да бъде приет за Международен ден за правата на дамите и за мир.

В България



Осми март в началото се отбелязва в родината ни с беседи в стеснен кръг на социалисти през 1911 година, а през 1915 година е първото обществено честване.

Като годишен празник Осми март стартира да се чества след 9 септември 1944 година

Отначало по предприятия, фабрики, институции се вършат събрания, на които се регистрира приносът на дамите в производството, културата, науката и публичния живот. След 1960 година честването взема изключително необятни размери и става обичан празник на дамите от всички възрасти.
Те са едни от най-вдъхновяващите дами в света  дами  дами  дами  дами

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Редактор: Христо Боснев 8 март ден на жената
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР