Любопитно Орторексията - когато здравословното хранене се превърне в мания

...
Любопитно Орторексията - когато здравословното хранене се превърне в мания
Коментари Харесай

Орторексията - когато здравословното хранене се превърне в мания

Любопитно Орторексията - когато здравословното хранене се трансформира в фикс идея Болест ли е това и по какъв начин да не прекрачваме границата  Василена Василева 2 май 2020, 12:10  7 храни, които не трябва да топлим в микровълновата
7 храни, които не трябва да топлим в микровълновата
 Днес имен ден имат всички с хубавите имена...
Днес имен ден имат всички с хубавите имена...
 „ Вечният ерген ” Киану Рийвс ще се дами
„ Вечният ерген ” Киану Рийвс ще се дами
 Всяка връзка има зодия – ето какво споделя вашата
Всяка връзка има зодия – ето какво споделя вашата
 DW: Как от българското кисело мляко не стана антибиотик
DW: Как от българското кисело мляко не стана антибиотик
 Пещера на 5 млн. години е населявана от невиждани същества
Пещера на 5 млн. години е населявана от невиждани същества
 Отбелязваме Международния ден на труда
Отбелязваме Международния ден на труда
 Праисторическият
Праисторическият " вманиачен звяр " на Мадагаскар хвърля светлина върху еволюцията на бозайниците

а всички е ясно, че добре уравновесената и здравословна диета може да докара до огромни усъвършенствания в здравословното положение на човек. Много хора се ориентират към нея и в устрема си да се отърват от непотребните килограми.

Яденето на месо е потребно за психологичното здраве

Прекаленото вманиачаване обаче може да стане в един миг натрапчиво и човек да развие хранително разстройство, по известно като орторексия , предизвестяват специалистите.

Болест ли е това и по какъв начин да не прекрачваме границата

Подобно на доста други хранителни разстройства, орторексията може да докара до тежки последствия.

Как да се храним, с цел да се предпазим от деменция

Тя се развива последователно. Представлява нездравословна фикс идея за здравословно хранене. За разлика от други хранителни разстройства, хората с орторексия се концентрират върху качеството на храната, а не върху количеството ѝ.

И за разлика от анорексията или булимията, хората с орторексия рядко са фокусирани върху отслабването. Вместо това те са извънредно вманиачени по "чистотата " на храната и изгодите от здравословното хранене.

Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме

Медицинската общественост стартира да разпознава орторексията, макар че нито Американската психиатрична асоциация, нито DSM-5 (The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders) публично дефинират положението като хранително разстройство.

Американският доктор Стив Братман за първи път употребява термина "орторексия " през 1997 година Той произлиза от "ортос ", което на гръцки значи "правилно ".

Какво отключва орторексията?

Въпреки че може да започнете диета, просто с цел да подобрите здравословното си положение, фокусирайки се прекалено много върху нея, това може да прерасне в нещо "екстремно ", написа Health Line.

Преродена. Ванеса, която се изправи против анорексията

Изследванията за точните аргументи за възникването на орторексия са нищожни, само че обсесивно-компулсивните трендове и някогашните или актуалните хранителни разстройства са известни рискови фактори.

Други такива са трендовете към перфекционизъм, високата тревога или потребността от надзор.

Няколко изследвания сочат също, че кариеристите са по застрашени от развиване на орторексия. Сред най-честите образци за това са здравните служащи, балерините, музикантите и спортистите.

Рискът може също да зависи и от възрастта, пола, просветителното равнище и социално-икономическия статус на човек, само че са нужни повече проучвания, преди да могат да се създадат изводи по тематиката.

Много ли са диагностицираните с орторексия хора

В някои случаи може да бъде даже невероятно да се разграничи орторексията от естествената грижа за здравето. Поради тази причина е мъчно да се дефинира какъв брой постоянно се среща болестта.

Ентусиазмът към здравословното хранене се трансформира в орторексия единствено когато се трансформира в фикс идея, отразяваща се отрицателно на всекидневието - като рискова загуба на тегло или отвод да се храним на открито с другари.

Здравословното не постоянно е здравословно

Фокусирането върху това, което считаме за здравословно, може да премине в цялостната диаметралност - да докара до нездравословно хранене, защото е прекомерно едностранчиво, а следствията могат да бъдат авитаминоза, дефицит на микроелементи или на други нужни за организма субстанции.

"Може да се стигне до прекомерно намаляване ", изясняват експертите.

"Тогава следствията могат да бъдат разграждане на мастната тъкан, и даже на мускулната маса. Непълноценното хранене може да докара и до косопад. Ако тежестта на човек е надалеч под нормата, може да се стигне и до увреждането на органи ", показват още те.

Как да преодолеем орторексията

Първата стъпка към превъзмогването на орторексията е да идентифицираме нейното наличие. Това може да се окаже голямо предизвикателство, защото хората, които имат сходно хранително разстройство, са по-малко склонни да разпознаят негативните резултати върху здравето и благосъстоянието си.

След като човек обаче успее да разпознае тези симтоми у себе си, се предлага да потърси помощ от мултидисциплинарен екип, включващ доктор, психолог и диетолог.

За да предотвратим развиването на хранителни разстройства, специалистите поучават да подобрим културата си на хранане и да бъдем осведомени отностно питателните стойности на другите типове артикули.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР