Любопитно Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет Само преди

Любопитно Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет Само преди ...

Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет.

Любопитно Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет Само преди дни принц Филип навърши 98 години Христо Боснев 12 юни 2019, 06:34 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}

5-те полезни свойства на прасковите
5-те полезни свойства на прасковите
Няколко впечатляващи микронации по света
Няколко впечатляващи микронации по света
Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет
Непокорният принц Филип - скалата на Елизабет
Азорските острови – перла в сърцето на океана
Азорските острови – перла в сърцето на океана
Назад във времето: Научете любопитни факти за Саграда Фамилия
Назад във времето: Научете любопитни факти за Саграда Фамилия
Слух: ето къде се намира най-скъпата картина в света
Слух: ето къде се намира най-скъпата картина в света
Да не живееш постоянно със съпруга си - това ли е тайната на щастливия брак
Да не живееш постоянно със съпруга си - това ли е тайната на щастливия брак
Хю Лори или Д-р Хаус, както ще бъде запомнен
Хю Лори или Д-р Хаус, както ще бъде запомнен

есетилетия наред той е неизменното присъствие до британската кралица Елизабет Втора. Само преди дни принц Филип навърши 98 години!

Празникът си принц Филип отбеляза в тесен семеен кръг без излишен шум, пишат от Edna.bg.

Принц Филип Гръцки и Датски е роден на остров Корфу на 10 юни 1921 г. Филип е бил малко момче, когато е евакуиран на борда на британски кораб заедно с родителите си и четирите му по-големи сестри, докато чичо му, кралят на Гърция абдикира.

Син е на принц Андрей Гръцки и Датски (четвърти син на гръцкия крал Георгиос I и кралица Олга) и на принцеса Алис Батенберг. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун (където по-късно принц Чарлз учи) близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж в Дартмът, Девън. Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

За Филип е известно, че не е мъж, който обича да бездейства.

През февруари 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън (известни и като Батенберг).

През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КАК СЕ ПРОМЕНИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ ПРИНЦ ФИЛИП
Машина на времето: как се промени през годините принц Филип Принц Филип навърши 98 г. преди дни. Той е скалата в живота на кралица Елизабет Втора.
Макар и предан на короната,  в някои английски кръгове са го гледали с недоверие. Негови роднини са били тясно свързани с нацисткия режим, а сестрите му са женени за бивши нацистки офицери.

Изпълнен с енергия и ентусиазъм, принц Филип се надява да поеме част от обществената дейност на кралицата – но според неофициална информация, той бива дълбоко унизен, когато висши държавни служители му отреждат титла и пост с предимно церемониален характер. След сватбата си с Елизабет нещата изглеждат добре. Ранната смърт на крал Джордж VI (бащата на Елизабет) променя всичко.

Една от първите кризи в брака настъпва.

След като Елизабет става кралица се повдига друг важен въпрос - какво ще е името на семейството. Чичото на Филип, херцог Маунтбатън, настоява кралското семейство да носи фамилията на Филип, а не Уиндзор.

Това обаче няма как да се случи.

Бабата на Елизабет, кралица Мери, съобщава за желанието на Филип на Уинстън Чърчил, министър-председател за втори път по това време. Ловък в разговорите, Чърчил съветва младата Елизабет да не предприема тази стъпка, а кралското семейство да запази името Уиндзор като фамилия.

Макар да подкрепя съпруга си, Елизабет не приема да се промени името. Филип реагира остро на решението.

Чувства се унизен, защото той е "единственият мъж в страната, който не може да даде името си на съпругата и децата си".

Няколко години по-късно, когато кралица Мери вече не е жива, а Чърчил не е на власт, кралицата приема да се създаде фамилното име Маунбатън-Уинидзор. Името ще се използва за наследници, които нямат титла принц/принцеса и не се обръщат към тях с Ваше височество. 

За първи път презимето е използвано след раждането на лейди Луиз през 2003 г., тъй като кралица Елизабет Втора решава, че децата на най-малкия ѝ син принц Едуард и съпругата му Софи Рис-Джоунс няма да носят титлата Негово или Нейно кралско височество. Вместо това лейди Луиз получава презимето Маунтбатън-Уиндзор.

Решавайки да нарекат бебето Арчи Харисън Маунтбатън-Уиндзор, принц Хари и херцогинята на Съсекс Меган избраха също да не използват титла за първородния си син. Като първороден син на херцог, Арчи можеше да стане граф на Дъмбартън - една от допълнителните титли на баща му принц Хари, или лорд Арчи Маунтбатън-Уиндзор.

Въпреки дълголетието си, бракът им не винаги е бил безпроблемен. 

Особено в ранните години, когато Елизабет вече е кралица, принцът се бори с това постоянно да е в сянката й и да стои на няколко крачки за нея. 

През десетилетията на активна дейност принц Филип е произнесъл близо 5500 речи, написал е 14 книги и е бил на 637 самостоятелни посещения в чужбина. Херцогът на Единбург е поддръжник на каузи за защита и опазване на околната среда и е проявявал интереси към науката, инженерството и индустрията. Като добре подготвен спортист той редовно играе поло до 1971 г.

Благодарение на активната си дейност принц Филип се радва на относително добро здраве за възрастта си. Той все още може да облече униформата, която е носил на сватбата си, а за първи път е забелязан със слухов апарат на дворцов прием през 2014 г., когато е на 93 години.

През последните няколко години принц Филип нееднократно беше приеман в болница. Част от здравословните му проблеми се приписват на активните му занимания със спорт, пишат от Edna.bg.

От Бъкингамския дворец отрекоха, че решението да преустанови самостоятелните си ангажименти е свързано със здравето му. В началото на април миналата година херцогът на Единбург претърпя успешна операция за подмяна на тазобедрената става.

През годините на активна обществена дейност принц Филип се прочу като автор на безчет лафове и гафове. Част от наблюдателите изглежда ценяха често спорните му забележки, внасящи елемент на безгрижие в сериозни прояви.

Други се изненадваха от директните му коментари за външността или културата на хората, с които е разговарял, питайки се дали те свидетелстват за старомоден хумор и незнание в най-добрия случай или за тесногръдие и грубост в най-лошия.

Каквито и да са били мотивите на принц Филип, неговите лафове и гафове, неведнъж превръщали се във водещи заглавия и налагали публични извинения от Бъкингамския дворец, ще останат в историята.

 Instagram.
Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ Редактор: Христо Боснев кралско семейство принц Филип кралица Елизабет

Източник: vesti.bg