Любопитно Музика, магия, Металика: Концертът S&M2; на кино Колосите на

...
Любопитно Музика, магия, Металика: Концертът S&M2; на кино Колосите на
Коментари Харесай

Музика, магия, Металика: Концертът S&M2; на кино

Любопитно Музика, магия, Металика: Концертът S&M2; на кино Колосите на траш метъла и симфоничния оркестър на Сан Франциско творят музикална история, написа редакторът ни за кино Георги Петров  Георги Петров 10 октомври 2019, 16:23  Музика, магия, Металика: Концертът S&M2; на кино
Музика, магия, Металика: Концертът S&M2; на кино
 Тази година без скандал: кои създатели завоюваха Нобела за литература
Тази година без скандал: кои създатели завоюваха Нобела за литература
 След 40 години: Иран позволи на дамите да посещават футболни мачове
След 40 години: Иран позволи на дамите да посещават футболни мачове
 Известна българска дизайнерка качи своя фотография без грим
Известна българска дизайнерка качи своя фотография без грим
 Селена Гомес в сълзи и без грим по време на сватбата на Джъстин Бийбър
Селена Гомес в сълзи и без грим по време на сватбата на Джъстин Бийбър
 Снимки на моменти, които могат да бъдат видени веднъж
Снимки на моменти, които могат да бъдат видени веднъж
 Флиртът - най-силно оръжие в тима на „ Прабългарите “
Флиртът - най-силно оръжие в тима на „ Прабългарите “
 10 вълшебни места, които да не пропускате в Рим
10 вълшебни места, които да не пропускате в Рим

ормата е краткотрайна, само че класата е безконечна, обичат да споделят хората по отношение на всевъзможен тип реализатори, от артисти до музиканти и до спортисти. Е, класата на Металика е оттатък всякакво подозрение, а формата на групата е била по-слаба от „ най-хубава “ в прекомерно лимитирани интервали от цялото ѝ битие. И въпреки всичко е смайващо по какъв начин през 2019 година легендите на траш метъла звучат по-добре отвсякога.

Бандата получи достойнството да открие новата зала Chase Center в Сан Франциско преди към месец с величествен концерт дружно с градския симфоничен оркестър, отзивите за който бяха възторжени. За благополучие на всички почитатели на Металика отвън Съединените щати, шоуто е било професионално записано и се прожектира по киносалоните в целия свят точно този месец. И, говорейки като почитател на групата, мога да кажа, че си коства всеки даден лев.



Името S&M2 значи Symphony & Metallica 2 и концертът съответствува, с изключение на с откриването на Chase Center, и с 20-тата годишнина от първия S&M. Шоуто съумява да сътвори същата епична атмосфера и да улови същия разнороден, мултикултурен дух като първия концерт – класическа музика, траш метъл, хора в публиката със смокинги и монокли и хора в публиката с тениски и кожени якета.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от David Iskra Photography (@iskradavid) на Сеп 8, 2019 в 2:17 PDT

Изпълненията стартират, както традицията на Металика повелява, с The Ecstasy of Gold на Енио Мориконе от кино лентата „ Добрият, неприятният и злият “. Не мога да си показва, че има случай, в който това парче да бъде изпълнено от симфоничен оркестър и да не провокира тръпки у всеки един слушател. Зрителят в киносалона безусловно би трябвало да се удържа да не запее дружно с публиката.

The Ecstasy of Gold е последвана от The Call of Ktulu, към 9-минутен инструментал на Металика от албума им Ride The Lightning, който има структурата на класическо музикално произведение и в оригинал, така че пасва идеално на креативния план на бандата и симфоничния оркестър. Соло китаристът Кърк Хамет демонстрира, че няма да позволява неточности довечера с безупречно осъществяване.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от David Iskra Photography (@iskradavid) на Сеп 8, 2019 в 12:17 PDT

Самите членове на Металика са илюстрация на пъстрия културен пейзаж, който концертът основава. Хамет е облечен с кожени облекла, фронтменът Джеймс Хетфийлд носи риза с навити ръкави, басистът Робърт Трухийо е безупречен в обикновен черен костюм, а барабанистът Ларс Улрих е правилен на себе си в тениска и обърната бейзболна шапка.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от David Iskra Photography (@iskradavid) на Сеп 10, 2019 в 10:03 PDT

Краят на The Call of Ktulu съвсем прелива при започване на паметния шлагер For Whom The Bell Tolls, кръстен от Металика на едноименния разказ на Ърнест Хемингуей. Енергията на публиката е заразителна и остава на високо равнище при осъществяването на The Day That Never Comes от албума от 2007 година Death Magnetic. Тази е и първата ария от концерта, написана от Металика след първото S&М шоу от 1999 година, и затова неизпълнявана в подобен аранжимент преди.

Изборът е подобаващ поради продължителността на песента и систематичната, постепенна ескалация на темпото, подчертана в допълнение от симфоничния оркестър. Сходен коментар може да се направи и за Halo on Fire и Confusion, шлагери от последния албум на Металика, Hardwired... To Self-Destruct от 2016-та. Но състезание откъм звучене и осъществяване всред новите песни взима Moth Into Flame, евентуално най-силното парче от Hardwired... To Self-Destruct.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от David Iskra Photography (@iskradavid) на Сеп 7, 2019 в 1:46 PDT

Концертът има антракт, който, несъмнено, е прескочен във филмовата версия. Ларс Улрих започва втората половина от шоуто, като показва диригента Майкъл Тилсън Томас, който повежда симфоничния оркестър в класическо осъществяване без Металика – „ Скитската сюита “ на Сергей Прокофиев. Металика се присъединявят към тях за подобаваща смесена интерпретация на „ Завод “ на Александър Мосолов.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от David Iskra Photography (@iskradavid) на Сеп 7, 2019 в 1:00 PDT

Именно този миг – частта, в която закоравели хеви метъл почитатели слушат с подготвеност и интерес музика на съветски класици – капсулира тъкмо изключителната културна мощ и въздействие на Металика и на това съответно събитие. А след него настава и часа на огромния Джеймс Хетфийлд, който оставя китарата си настрани и изпява The Unforgiven III само с съпровод от симфоничния оркестър.

Изпълнението му е смазващо, изключително в подтекста на скорошната вест, че фронтменът е постъпил в рехабилитационна клиника за първи път от доста време, с цел да се бори с пристрастеността си към алкохола за следващ път. На S&M2 Хетфийлд несъмнено е по-добър отвсякога, със напълно модулиран глас, на светлинни години пред общоприетите си хеви метъл викове от 80-те или поотслабения си тембър от първото десетилетие на 21 век.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от David Iskra Photography (@iskradavid) на Сеп 7, 2019 в 1:47 PDT

Преди бандата да приключи шоуто с пет от най-големите си шлагери, Хетфийлд приветства на сцената Скот Пингъл и декларира, че той ще изсвири нещо на електрическия си контрабас в памет на починалия басист на групата, Клиф Бъртън. Членовете на Металика неколкократно са потвърждавали, че концепцията за колаборация сред групата и симфоничен оркестър изначално е пристигнала точно от Бъртън.

Пингъл изсвирва инструментала Anesthesia (Pulling Teeth) от първия албум на Металика, Kill ‘Em All, изумявайки всички присъстващи с невероятните звуци, които сътворява с инструмента си, в отговарящ акт на поклонение към Бъртън. След неговото осъществяване идва време и за грандиозния край.

Вижте тази обява в Instagram.
Публикация, споделена от David Iskra Photography (@iskradavid) на Сеп 10, 2019 в 1:33 PDT

Wherever I May Roam, One, Master of Puppets, Nothing Else Matters, Enter Sandman –

Металика приключва епичното събитие с сбирка от пет от определящите хитови части за цялата история на траш метъла. Те резонно изправят публиката на крайници – и ще разтуптят сърцето ви хубавичко, в случай че отидете да гледате шоуто на кино.

S&M2 ще се прожектира по кината в България в петък, на 11 октомври, откакто билетите за прожекциите в сряда, 9-ти, се разпродадоха прекомерно бързо. Концертът е същинско културно събитие, комбинация от въздействия, стилове и опити, изпълнен до съвършенство от най-хубавите в музикалното изкуство. Дори да не сте почитатели на Металика, бих ви предложил да опитате да си намерите билети за оставащите прожекции по-горещо, в сравнение с за който и да е филм по кината сега.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР