Любопитно Мустафа Кемал - бащата на турската република Днес Турция

...
Любопитно Мустафа Кемал - бащата на турската република Днес Турция
Коментари Харесай

Мустафа Кемал - бащата на турската република

Любопитно Мустафа Кемал - бащата на турската република Днес Турция чества Деня на Републиката  Ива Ваташка 29 октомври 2019, 07:35  Мустафа Кемал - бащата на турската република
Мустафа Кемал - бащата на турската република
 За (бивши) пушачи: 10 храни, които изхвърлят никотина от тялото
За (бивши) пушачи: 10 храни, които изхвърлят никотина от тялото
 Скандалните връзки на Мадона! Тупак Шакур
Скандалните връзки на Мадона! Тупак Шакур
 Какво да сготвим с пиле - без ориз и картофи
Какво да сготвим с пиле - без ориз и картофи
 Прея: Танцувах и пях, както бих го правила сама вкъщи
Прея: Танцувах и пях, както бих го правила сама вкъщи
 Златни правила за хранене от жена, доживяла до 103 година
Златни правила за хранене от жена, доживяла до 103 година
 Ноември - месец на българските филми
Ноември - месец на българските филми
 Ето каква шапка ни отива съгласно формата на лицето
Ето каква шапка ни отива съгласно формата на лицето

а турците той е освен президент, само че и татко. За него не може да чуете неприятна дума. Защото Мустафа Кемал съумява да сплоти турците, да сътвори република Турция и да направи от останките на една сгромолясана империя – световна страна. 

Днес Турция чества Деня на Републиката. За турския народ този ден е един от най-важните в годината и те постоянно го назовават „ байрям на републиката “. 

„ Суверенитетът абсолютно принадлежи на народа “

Турция е оповестена за република на 29 октомври 1923 година Неин първи президент е Мустафа Кемал. Той работи с твърда ръка и на 3 март 1924 година отстранява халифата. След това прогонва всички членове на османската династия отвън страната. Месец по-късно Турция се снабдява с цялостна републиканска конституция. Тогава е нея е записано, че ислямът остава държавна вяра. През април 1928 година тази уговорка е отстранена и Турция се трансформира в напълно световна република. 

В началото към момента има фракции, които са враждебни към неговата политика, в това число религиозни консерватори, търговци. Въпреки това партията на Мустафа Кемал, която става Републиканска национална партия, господства над всички събрания до 1950 година В този интервал събранията включват експерти от градовете и чиновници с висше обучение. Те се разграничават от необразованите турски селяни и правят гражданска война от върха.

Опозицията

Президентът ръководи много автократично. Един скрит план за убийството му през 1926 година му дава късмет да се оправи със своите противници, които са съдени от специфичен съд. Много от тях са наказани на гибел, отнемане от независимост или изгнание. Опозицията отвън Народното събрание, в това число кюрдските протести от 1925 година, 1930 година и 1937 година, е мощно потисната.

Политиките на огромния модернизатор

Мустафа Кемал поддържа шест съществени правилото: 
републиканство шовинизъм популизъм държавно обмисляне и надзор секуларизъм гражданска война
Под гражданска война се схваща радикалната метаморфоза на политическата, обществената и икономическата система. 

Популизмът се показва в усилието да се активизира поддръжка от върха посредством присъщи устройства като Народните къщи, които популяризират новата идея за национална просвета в провинциалните градове и селските институти, които изиграват същата просветителна роля в провинцията. Създаването на възприятие за шовинизъм е насърчавано от промени в учебните образователни стратегии, пренаписването на историята, с цел да се популяризира турското минало, „ пречистването “ на езика посредством понижаване на броя на думите с непознат произход  и отвод от пан-ислямски, пан-турски и пан-османски цели във външната политика.

Държавното обмисляне и надзор съставлява придвижването към икономическо развиване, следено от страната. Недостигът на квалифицирана работна ръка и бизнесмени и неналичието на капитал подтиква тази политика през 30-те години. Въпреки че непосредствените резултати са разочароващи, политиката на въодушевен от страната стопански напредък е значима за бъдещия стопански прогрес. 

Секуларизмът включва промяната на законите.

Премахнати са религиозните съдилища и учебни заведения (1924 г.). Също по този начин е призната световна система на фамилното право. Арабската писменост е сменена с латинска. Това е значима стъпка към секуларизма и улеснява образованието.

Други ограничения включват приемането на Григорианския календар, който се употребява взаимно с мюсюлманския (хиджри) календар от 1917 година, замяната на петък с неделя като почивен ден, приемането на фамилни имена. 

Във връзка със Закона за семействата Мустафа Кемал приема от турския парламент семейството Ататюрк, което значи „ татко на турците “.

Най-поразителната промяна обаче е премахването на носенето на фес (1925 г.). Реформаторите считат феса за културна назадничавост. Също по този начин е неразрешено носенето на клерикални облекла отвън местата за поклонение. 
 Ататюрк танцува с осиновената си щерка на нейната женитба.
Тези промени, съчетани с премахването на халифата и премахването на дервишките закони след кюрдско въстание през 1925 година, нанасят голям удар върху позицията на исляма в обществения живот, завършвайки процеса, стартират в промените на Танзимат по време на османците. Със секуларизма се реализира устойчиво възстановяване на положението на дамите , които получават право да гласоподават и да заседават в Народното събрание.

Ататюрк е човек, който прави извънредно доста, с цел да оформи хода на историята.Най-голямото му завещание е мощната, витална, световна народна власт в Турция. 

 Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Ива Ваташка Източник: Мустафа Кемал Турция татко на турците основаване .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  <br> <strong> Президентът и министър председателят в изострен спор </strong> за избора на Гешев <br>
Президентът и министър председателят в изострен спор за избора на Гешев
 Откриха повода за краха на най-древната страна Откриха повода за краха на най-древната страна  <br> <strong> Фатална и тайнствена </strong>: такава е дамата Скорпион <br>
Фатална и тайнствена : такава е дамата Скорпион
 <br> <strong> Херцогиня Кейт, кралица Летисия </strong> и други дами, които залагат на диадемата <br>
Херцогиня Кейт, кралица Летисия и други дами, които залагат на диадемата
Последни  <p><b>Мустафа Кемал - </b>бащата на турската република</p> Мустафа Кемал - бащата на турската република  Студен фронт доближава България, ниски температури Студен фронт доближава България, ниски температури  <p><strong>За (бивши) пушачи: </strong>10 храни, които изхвърлят никотина от тялото&nbsp;</p> За (бивши) пушачи: 10 храни, които изхвърлят никотина...  <p>Гелзенкирхен: Живеем оскъдно поради <strong>българите&nbsp;&nbsp;</strong></p> Гелзенкирхен: Живеем оскъдно поради българите  Яворов и Лора Обречен, драматичен, белязан. Яворов, който не живее, а...  Фейсбук ще дава здравни препоръки на потребителите Фейсбук ще дава здравни препоръки на потребителите  Операцията против водача на ИД: по какъв начин и къде е осъществена, какво следва Операцията против водача на ИД: по какъв начин и къде е осъществена...  <p><strong>Скандалните връзки на Мадона!</strong> Тупак Шакур</p> Скандалните връзки на Мадона! Тупак Шакур  Русия: Съединени американски щати няма да дадат на никого сирийския нефт Русия: Съединени американски щати няма да дадат на никого сирийския нефт  Скандал, Тръмп назова Зеленски: „ новия президент на Русия “ Скандал, Тръмп назова Зеленски: „ новия президент на...  Натровени деца, едно умря, друго се бори за живота си Натровени деца, едно умря, друго се бори за живота си  Последните резултати от София, Пловдив и Варна Последните резултати от София, Пловдив и Варна  Борислав Цеков Румен Радев освободи Борислав Цеков  Откриха от кое място са пристигнали първите хора Откриха от кое място са пристигнали първите хора  <p>Какво да сготвим с пиле - <strong><span style= Какво да сготвим с пиле - без ориз и картофи  ЦИК: Първият тур на локалния избор без съществени нарушавания ЦИК: Първият тур на локалния избор без съществени нарушавания  Димо Алексиев за „ Откраднат живот ” и... Димо Алексиев за „ Откраднат живот ” и...  <p>Рила в пламъци, 180 души и хеликоптери против пожара</p> Рила в пламъци, 180 души и хеликоптери против пожара  <p>Пеперудата </div>

</article>
<style>
.youtube{
  width:100%;height:500px;
}
@media only screen and (max-width: 600px) {
.youtube {
    height:250px;
  }
}
</style>
<div style=Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР