Любопитно Миди на прах и други практики за миене на

...
Любопитно Миди на прах и други практики за миене на
Коментари Харесай

Миди на прах и други практики за миене на зъбите от миналото

Любопитно Миди на прахуляк и други практики за " миене " на зъбите от предишното Европейцте да вземем за пример дъвчели парцали, оваляни в сол или сажди  Деница Георгиева 9 септември 2019, 11:53 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Миди на прахуляк и други практики за
Миди на прахуляк и други практики за " миене " на зъбите от предишното
 Джей Ло може да си го разреши: неповторима чанта и екстравагантна рокля
Джей Ло може да си го разреши: неповторима чанта и екстравагантна рокля
 „ Война и мир ” – за какво едното не може без другото?
„ Война и мир ” – за какво едното не може без другото?
 Деми Ловато: Познайте какво, това е целулит (СНИМКА)
Деми Ловато: Познайте какво, това е целулит (СНИМКА)
 Меган се появи на US Open с дънкова рокля
Меган се появи на US Open с дънкова рокля
 Геолози разкриват тайните на континент, загубен под Европа
Геолози разкриват тайните на континент, загубен под Европа
 Кои са звездите, другари с английското кралско семейство
Кои са звездите, другари с английското кралско семейство
 Най-добрите филми, основани на същински истории
Най-добрите филми, основани на същински истории

енталната хигиена изминава дълъг път, до момента в който доближи до актуалните паста и четка за зъби, както и конците за зъби с ментов усет.

В предишното хората са почиствали зъбите си с накиснати в алкохол клечки или стрити на прахуляк миди.

Едни от най-древните артефакти, свързани с денталната хигиена

откривани в миналото, са антични клечки за зъби, медицински принадлежности и писани указания за грижа за зъбите от преди 2500 година

Най-великият доктор на Античността – Хипократ, неслучайно е именуван бащата на медицината. Той е един от първите хора, които осъзнават потребността от почистването на зъбите, и предлага те да се поддържат със специфична пудра.

Древните китайски и египетски текстове също поучават за почистването на зъбите и отстраняването на разлагаща се храна за поддържане на здравето на устната празнина.

Някои от старите практики за „ миене “ на зъбите

включват сдъвкване на дървесна кора, клончета, пера, рибни кости и бодли от таралеж.

За запълването на счупени зъби или просто за украса в предишното са употребявани части злато и сребро.

На Арабския полуостров, в Северна Африка и на Индийския субконтинент хората дъвчели клонките на специфичен тип дърво, наречено Salvadora persica.

Европейцте пък употребявали за дъвчене парцали, оваляни в сол или сажди.

В началото на XVIII в. френски доктор

на име Пиер Фаухард поучава хората да спрат да си мият зъбите, а вместо това да ги почистват деликатно с съчка или гъбичка, накиснати във вода или бренди.

В края на XVIII в. англичанинът Уилям Аддис пръв стартира да продава четки за зъби в огромни количества. Идеята се ражда в гавата му, откакто в пандиза си прави четка за зъби от животинска кост и четина.

Преди основаването на актуалната паста за зъби,

фармацефтите продавали крем или пудра за зъби, комбинация от разнообразни състваки.

Ранната пудра за зъби най-често се правела от стрити на прахуляк миди и талк, смесени с етерични масла, чиято роля била да убиват микробите.

За усет се добавяла канела или мента. Някои от пудрите съдържали и амоняк или пеницилин, с цел да се борят с бактериите, виновни за появяването на кариеси и неприятен мирис.

До началото на ХХ в. децата на имигрантите в Съединени американски щати

стартират да се учат целеустремено на дентална хигиена като метод да се „ американизират “ и впишат по-лесно в обществото.

Във фабриките в Съединени американски щати постоянно са провеждани зъболекарски прегледи и е полагана грижа за зъбите на служащите, с цел да не им се постанова да отсъстват от работа поради зъбобол.

Ежедневното миене на зъбите обаче е напълно ново

Налага се след Втората международна война.

Част от ежедневната рутина на военните във войната била да мият зъбите си.

Първата модерна четка за зъби е основана през 1938 година, а през 60-те се появява и електрическият ѝ вид.

Днес съществуват редица уреди и способи за разчистване на зъбите и поддържане на добра хигиена.

Това, какъв способ ще изберем, не играе водеща роля – значимо е обаче да не пропущаме да се грижим за хигиената на зъбите си всеки ден и да бъдем признателни, че не ни се постанова да дъвчим дървесна кора или да търкаме зъбите си със стрити миди.
Медицинските практики на отминалите епохи  медицина  медицина  медицина  медицина

По тематиката  Защо зъбите на пещерния човек са по-здрави от нашите Защо зъбите на пещерния човек са по-здрави от нашите  Неподозирани приложения на четката за зъби (СНИМКИ) Неподозирани приложения на четката за зъби (СНИМКИ)  Здравословните храни, които вредят на зъбите Здравословните храни, които вредят на зъбите  5 нездравословни навика, от които зъбите пожълтяват 5 нездравословни навика, от които зъбите пожълтяват
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Деница Георгиева Източник: зъби хигиена дентална хигиена .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Не пропускай  След Брекзит: Какво следва за работещите там българи След Брекзит: Какво следва за работещите там българи  Мистериозна болест лиши живота на голям брой кучета в Норвегия Мистериозна болест лиши живота на голям брой кучета в Норвегия  <br> Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век <br>
Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век
 Коя е билката, лек за всички заболявания Коя е билката, лек за всички заболявания Последни  Убийство на малолетна трансформира наредбите за тел. 112 Убийство на малолетна трансформира наредбите за тел. 112  <p>&quot;Паметникът на народа&quot; - ще се възроди ли от разрухата</p> "Паметникът на народа " - ще се възроди ли от...  <p><strong>Миди на прахуляк </strong>и други практики за <strong>&quot;миене&quot; на зъбите</strong> от миналото</p> Миди на прахуляк и други практики за "миене " на...  Джей Ло Джей Ло може да си го разреши: неповторима чанта и...  Касиер откраднал 1300 кредитни карти с паметта си Касиер откраднал 1300 кредитни карти с паметта си  <p>Момченце умря от отит, лекували го единствено с хомеопатия</p> Момченце умря от отит, лекували го единствено с хомеопатия  <p><strong>&bdquo;Война и мир&rdquo;</strong> &ndash; за какво едното не може без другото?</p> „ Война и мир” – за какво едното не може...  <p>Патриархът на <strong>българските учители</strong> и книжовници</p> Патриархът на българските учители и книжовници  <p><span style= Провали ли се Индия с задачата си до Луната?  <p>Партията на Путин губи гласове в Москва</p> Партията на Путин губи гласове в Москва  Деми Ловато Деми Ловато: Познайте какво, това е...  <p>Тръгва ли нова бежанска вълна към България</p> Тръгва ли нова бежанска вълна към България  <p><strong>Меган</strong> се появи на US Open с дънкова рокля</p> Меган се появи на US Open с дънкова рокля  <p>Сем. Мазови още веднъж дружно преди началото на &bdquo;Откраднат живот&ldquo;</p> Сем. Мазови още веднъж дружно преди началото на...  Рачков и Зуека с ново професионално предизвикателство Рачков и Зуека с ново професионално предизвикателство  Парашутист се бори за живота си след рухване Парашутист се бори за живота си след рухване  <p>Опасна тераса дебне пешеходци в Пловдив</p> Опасна тераса дебне пешеходци в Пловдив  <p>&quot;Кървав&quot; шадраван за най-противоречивата дата в новата история на България</p> "Кървав " шадраван за най-противоречивата дата в...  <p><strong>Това ли е спасението</strong>: бактерия,която яде пластмаса</p> Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса  Apple Apple упрекна Гугъл в подвеждаща информация Всичко от през днешния ден Виц на деня Всяка заран вуйна Недка, чистачката в Музея за модерно изкуство, питаше шефа: - Шефе, това изкуство ли е или да го мятам? Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Да съблечеш българите: актови фотоси от предишния век  Къде не пишат домашни, учат върху лодки и вървят на учебно заведение със аероплан  Българи сътвориха човешка тъкан с 3D-биопринтер Българи сътвориха човешка тъкан с 3D-биопринтер  DW: Гладът се завръща в една от най-богатите страни на света DW: Гладът се завръща в една от най-богатите страни на света  5 години без писателя на вярата 5 години без писателя на вярата  Даяна и нейната bool(false) Водещи вести  <p>&quot;Паметникът на народа&quot; - ще се възроди ли от разрухата</p> " Паметникът на народа " на Бузлуджа - ще се възроди ли от разрухата  <p>Партията на Путин губи гласове в Москва</p> Единна Русия губи една трета от местата в Московската Дума  Парашутист се бори за живота си след рухване Парашутист се бори за живота си след рухване  Убийство на малолетна трансформира наредбите за тел. 112 Убийство на малолетна трансформира наредбите за тел. 112  Касиер откраднал 1300 кредитни карти с паметта си Касиер откраднал 1300 кредитни карти с паметта си  <p>&quot;Кървав&quot; шадраван за най-противоречивата дата в новата история на България</p> Най-противоречивата дата в новата история на България  <p><strong>Това ли е спасението</strong>: бактерия,която яде пластмаса</p> Това ли е спасението: бактерия,която яде пластмаса
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР