Любопитно Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса

...
Любопитно Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса
Коментари Харесай

Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса

Любопитно Любовта на един сръбски цар и неговата българска принцеса На 19 април 1332г. сестрата на цар Иван Александър – Елена става брачна половинка на сръбския държател Стефан Душан  Ванеса Николова 19 април 2019, 11:17
юбовта е неописуемо чувство, което ни връхлита тогава, когато минимум го чакаме.

Подобно на тези летни стихии, когато слънчевото и огряно небе бива помрачено от тъмни облаци, за които изобщо не сме подозирали.

Приказката на един от най-великите царе на сръбската средновековна страна Стефан Душан и една красива българска принцеса – Елена Срацимир е образец за безконечната обич от митовете и легендите, оживяла в действителността.

Колкото и красива да е била тяхната история обаче, взаимният им живот не е бил подминат от ударите на ориста.

Стефан Душан от дете се сблъсква със суровата страна на живота. Когато бива изгонен и заточен в Константинопол дружно с татко си Стефан Дечански и майка си – българската принцеса Теодора, той е заставен да порасне прибързано.

View this post on Instagram
A post shared by Finally I Know On This Day (@finallyiknow_onthisday) on Sep 8, 2018 at 3:47am PDT

Както във всяка една средновековна страна, по този начин и в Сърбия битките за престола са повече от яростни, а дядото на Стефан Душан е най-големият провинен за прогонването на сина си и внука си от родната земя.

Престоят в Константинопол демонстрира на дребния Стефан същинската страна на неистовата битка за власт и какъв брой подмолни могат да бъдат хората, даже и по отношение на най-близките си.

Когато обаче през 1321г. умира дядо му крал Милутин, сръбското общество подхваща неочакван ход и поддържа бащата на Душан – Стефан Дечански да се възкачи на трона.

Тогава Душан трансформира изцяло визията си по отношение на бъдещето и стартира да мечтае за деня, в който той ще ръководи Сърбия.

Това въпреки всичко се случва след гибелта на неговия татко Стефан Дечански, към която дълго се спекулира и някои съперници на Стефан Душан считат, че той е провел отравянето на личния си татко.

Млад, хубав, упорит и интелигентен. Стефан Душан наподобява като съвършеният държател за сръбския народ.

Убеден в изказванието, че любовта и възприятията носят единствено неприятности, той не желае да мисли за брак и е сигурен, че в никакъв случай няма да си разреши да се влюби.

Това обаче се трансформира незабавно щом среща българската принцеса Елена, която го пленява незабавно с хубостта, сдържаността, умерената горделивост и интелигентността си.

Двамата влюбени се женят на Великден – 19 април 1332г. в Скопие. Церемонията е проведена прекомерно бързо, без ненужно закъснение. Стефан Душан е желал да има Елена като своя брачна половинка колкото се може по-скоро.

Царица Елена по нищо не прилича дамите в средновековните дворци. Тя, с изключение на обичаната жена до Стефан Душан, е и неговата дясна ръка, а учудващо за всички в кралския двор, той ѝ разрешава да взима решения в ръководството и армията, нещо неприемливо за дамите по време на Средновековието.

View this post on Instagram
A post shared by
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР