Любопитно Лице на надеждата или черно пиле: Поля, която прави

...
Любопитно Лице на надеждата или черно пиле: Поля, която прави
Коментари Харесай

Лице на надеждата или черно пиле: Поля, която прави детство

Любопитно Лице на вярата или черно пиле: Поля, която прави детство За приемната грижа като метод за избавление  Сабина Иванова 12 август 2019, 06:39 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Лице на вярата или черно пиле: Поля, която прави детство
Лице на вярата или черно пиле: Поля, която прави детство
 Легендарният Ал Пачино и 10 негови функции, които в никакъв случай няма да забравим
Легендарният Ал Пачино и 10 негови функции, които в никакъв случай няма да забравим
 Фотограф добави
Фотограф добави " специфична усмивка " на бебета и ето резултата
 Любимата диета на звездите може да се окаже рискова за здравето
Любимата диета на звездите може да се окаже рискова за здравето
 7 доходоносни специалности подобаващи за срамежливи хора
7 доходоносни специалности подобаващи за срамежливи хора
 Днес чества царят на животните
Днес чества царят на животните
 Днес Уитни Хюстън щеше да навърши 56 година
Днес Уитни Хюстън щеше да навърши 56 година
 За първи път: Рики Мартин сподели щерка си (СНИМКА)
За първи път: Рики Мартин сподели щерка си (СНИМКА)

“Човек би трябвало да има избор с цел да постъпи вярно. Да има и да дава вяра. А моята вяра е, че децата които отглеждам, биха могли да създадат този свят по-добър.”

Да изоставиш детето си евентуално е едно от най-тежките решения, които човек може да вземе в живота си. По данни на Агенцията за обществено подкрепяне до ноември 2018 година в България са изоставени 453 деца. За тях обаче не всичко е изгубено.

Днес Vesti.bg и Вдъхновените ви срещат с едно от лицата на вярата – Поля Иванова, която е избрала приемното родителство като своя задача. Защото за нея да дадеш втори късмет значи да направиш света едно по-добро място.

„ Работя като асистент на общопрактикуващ доктор “, стартира описа си Поля и добавя, че се усеща огромна късметлийка. Заедно с лекар Григорова, която е педиатър, при всяка детска консултация се срещат с най-малко 10 бебета и хора, които идват освен за обзор, само че из а да споделят грижите и насладите си.
 Синът на Поля - Веско.
„ Понякога се случва пред кабинета да се сътвори опашка и тогава влизам в ролята на аниматор на хлапетата – имам си и балони, рисуваме си ръкавици “, споделя още Поля и споделя, че това е единствено част от това, с което се занимава. Следващата година й следва да стане квалифициран обществен служащ.

Поля избира да няма специалност, а предопределение. За хората като нея има една промяна – денонощна, няма отмора, а удовлетворението идва с повече работа и провокации.

Поля изоставя сигурната си работа и става приемен родител. Тя демонстрира, че никой не избира къде и при кого да се роди, само че има правото да избере какъв човек да бъде.

„ Всеки приемен родител има свои подбуди и претекстове да стане подобен. Аз взех своето решение с помощта на моя наследник Веселин. Когато станахме семейство с него той беше почти на 4 години Две години по-късно в някой от нашите диалози стана въпрос за детския дом в който е живял и по какъв начин се е чувствал там и за децата с които е бил.
 Синът на Поля - Веско.
Мамо, а тях дали са ги намерили техните майки и дали има кой да ги гушка до момента в който заспят? Да ги вземем при нас, тук е по-хубаво !”

Един почтен въпрос води Поля към призванието й.

„ Работех като действен счетоводител във огромна компания за произвеждане на пожароизвестителна техника, с добра за града ни заплата, нормиран работен ден, с отпуски и когато се случи да се разболееш, се лекуваш умерено без боязън за следващо уволняване. Напуснах работа и станах приемен родител. Не мога да осиновя всички деца, само че мога да оказа помощ на някои. Човек би трябвало да има избор с цел да постъпи вярно. Да има и да дава вяра. А моята вяра е, че децата които отглеждам, биха могли да създадат този свят по добър.
 Синът на Поля - Веско.
В Поля в никакъв случай не е имало боязън или подозрение, че ще се оправи като родител и житейската й философия е, че в случай че не можеш да се оправиш с нещо – значи би трябвало да се захванеш с него. „ Притесненията се преодоляват с работа и с учене. Като инженер знам, че в случай че нещо не работи, или е развалено, или има неточност в софтуера. И почва да се търси грешката, с цел да се оправи. В приемната грижа няма неверно или развалено. Тук има подобаващ или несъответствуващ метод “, споделя Поля. Тя предизвиква хората да не се опасяват да желаят помощ. „ Опитваш по този начин, опитваш другояче, до момента в който намериш работещия метод. Всяко дете е друга характерност. Не бива да спираш, не трябва да се отказваш. Но и н е бива да се страхуваш или да си високомерен, с цел да поискаш помощ и поддръжка. В някои случаи първата стъпка към триумфа е да си признаеш, че не може да се оправиш самичък. Има кой да те поддържа – обществени служащи, други приемни родители, Неправителствени организации, учители, лекари и доста други хора. Но и самият ти не трябва да спираш да се самообразоваш.

Радостите в дома на Поля са част от всекидневието. „ В едно семейство с деца и куче, постоянно се случват най-различни неща. Я кюфте е откраднато, „ Ама ние в никакъв случай не сме пипали сладкото от малини”, настояват две омазани с него лица от чаршафите си.

Поля не крие, че е срещала и недоумение във връзка с избора, който е направила. „ Повечето мои съседи ме укоряват, че не си виждам спокойствието, а нарушавам и тяхното с тези деца “, споделя тя, само че отстоява позицията си: „ Това е моят избор, и той е верният за мен и за детето ми. Опитвам се да поправя нечие детство. Да извадя някой от Синдрома на заучената беззащитност – когато всички ти споделят, че не ставаш за нищо, в последна сметка и ти започваш да вярваш в това. “

На въпроса какво би споделила на други, хора, които се двоумят дали да станат приемни родители, Поля е безапелационна: „ Помислете добре, за какво желаете да го извършите! “

Според Поля неналичието на осведоменост и предпочитание на обществото да се заеме с приемна грижа ражда неразбирането и неправилните показа за нея. „ Всички приказват единствено за пари. Всеки непряк наблюдаващ пита какъв брой ти заплащат. Никой не пита какво тъкмо работим като приемни родители, по какъв начин го вършим и какво коства това на нас самите и на фамилиите ни , в частност на децата ни! И че това, което получаваме, като го разделим на часовете труд е смешна цифра, че не сме предпазени при здравословен проблем или пък нямаме опцията отпуск. Липсата на осведоменост, злобата, завистта, егоизма е всеобщ проблем срещащ се измежду обществото . “ Поля добавя, че хората постоянно питат какво вършат приемните родители, само че за нея това е двупосочна улица и в случай че желаеме смяна в фамилната политика – всички ние като гражданско общество би трябвало да я пожелаваме.

За нея приемната грижа е и тип предварителна защита, която може да помогне за по-доброто бъдеще на средата, в която живеем.

„ Ние сме хората, които действително поемат грижите и отговорността за децата, с която тях ги е боязън да се нагърбят и одобряват като действителност. И никой не се замисля, какво би станало в случай че тези деца не порастват и не се възпитават в фамилна среда. Какво би се случило с тях като пораснат, къде ще отидат, какво ще вършат – на автомагистралата, в уличните банди и така нататък И какъв доста по-голям запас ще отделя тогава страната за тях: опазване на здравето – не, че те ще се лекуват – други ще се лекуват от тях, а това води до стопански загуби; правоохранителни и правораздавателни органи, стратегии за превъзпитание и „ но по какъв начин стигнахме до тук и по какъв начин да се оправим с този проблем?”

Поля споделя, че приемната грижа учи на доста за самия себе си. „ Ще преразказвам от Дончо Цончев. Научих че съм като „ черното пиле”, едно пиле като всички останали други пилета за света, само че някой като го види ще познае, че това тъкмо е неговото пиле. “
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР