Любопитно Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета Световният ден

Любопитно Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета Световният ден ...

Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета.

Любопитно Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета Световният ден на кенгуру-грижата за недоносените бебета се отбелязва за трети път в България по инициатива на фондация “Нашите недоносени деца” 15 май 2019, 15:18 Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета
а 15 май 2019 г. по инициатива на фондация „Нашите недоносени деца“ за трети път у нас се отбелязва Световния ден на кенгуру-грижата. До 19 май повече от 20 неонатологични отделения в цялата страна отварят вратите си за родители и техните недоносени деца. С цел насърчаване на кенгуру-грижата и по повод световния ден, Фондацията стартира изграждането на поредната семейна стая, благодарение на подкрепата на своите дарители - този път в отделението по неонатология в УМБАЛ "Канев", гр. Русе.

Световната здравна организация (СЗО) дефинира кенгуру-грижата като грижа за новороденото дете, осъществявана чрез допир кожа-до-кожа с родителя, още от най-ранен етап. Практиката има редица научно доказани терапевтични ползи както за бебето, особено когато то е преждевременно родено, така и за родителите и влияе положително върху живота на семействата в дългосрочен аспект. Това е най-ефективният начин за включване на майките и бащите на недоносените деца в грижите за техните бебета.

Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя подобрява температурната регулация, сукателните умения и развиване на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от условията, в които се отглеждат. Кенгуру-грижата има благоприятно влияние върху дихателната и сърдечната честота, благодарение на нея се намалява възможността от заразяване с вътреболнична инфекция и се повишава възможността бебетата да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения.

Практикуването на кенгуру-грижата има дългосрочни ползи за цялостното развитието на детето, като развитие на мозъка и когнитивните функции, подобряване на двигателните умения и невромоториката.

У нас всяка година преждевременно се раждат над 6 000 бебета. За много от тях последствията са здравословни проблеми от различно естество. В България кенгуру-грижа все още не е масово наложена практика и фондация „Нашите недоносени деца“ полага усилия да промени това и да приближи грижите за недоносените бебета и болните новородени до европейските стандарти и препоръки за добра и качествена грижа. Фондацията информира и обучава участниците в осигуряването на грижа за преждевременно родените бебета в прилагането на метода у нас. Част от тези усилия е отбелязването на Световния ден на кенгуру-грижата. В рамките на кампанията организацията работи за повишаване на разбирането на значението на неонатологичната грижа в съответствие със световните стандарти и мястото на родителите по време на престоя и лечението на бебетата в интензивните отделения за недоносени бебета.

В Световния ден на кенгуру-грижата болниците-партньори на кампанията отварят своите врати за всички родители, които искат да практикуват метода кожа-до-кожа. Целта е майките и бащите да имат възможността да бъдат колкото се може повече със своите недоносени бебета, а кенгуру-грижата да е част от рутинните и ежедневни практики - не само в един ден от годината. През 2019 г., в периода 13-19 май повече от 20 неонатологични отделения в страната отварят вратите си за родители и техните недоносени деца.

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими. Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

Ключови факти за недоносените бебета:

- Всяка година в целия свят се раждат над 15 млн. недоносени бебета
- Над 1 млн. бебета годишно умират вследствие на преждевременно раждане
- 1 на всеки 10 бебета се ражда недоносено - в световен мащаб и в България
- Над 6000 е броят на недоносените бебета в България всяка година
- Най-малкото оцеляло бебе-българче е родено само 250 грама. Малката Мади е била спасена в Германия.
- 30% от недоносените бебета получават тежки увреждания като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми и др.
- Над 50% от децата, родени преждевременно получават различни по-леки дългосрочни проблеми като обучителни затруднения, проблеми с моториката, социалната адаптация, поведенчески особености и др.
- Голяма част от тези проблеми са преодолими с адекватна ранна интервенция
- Не съществува национална програма за проследяване и превенция на усложнения при недоносените деца
- 93% от недоносените деца в България не получават кенгуру-грижа или т.нар. метод кожа до кожа
- Научни изследвания доказват, че развитието на мозъка на децата, получили кенгуру-грижа е по-пълноценно в сравнение с тези, които не са имали достъп до такава грижа
- Над 50% от родителите на недоносени деца страдат от посттравматичен стрес
- Над 75% НЕ са получили никаква психологическа подкрепа
- 60% са получили съвсем оскъдна информация за проблема недоносеност
- Близо 40% са виждали детето си само веднъж седмично докато е в болница

За фондация „Нашите недоносени деца“ (ФННД)

Има преживявания, които превръщат личната болка в мисия, мъката и изплаканите сълзи - в двигател на значими каузи. Нашата лична болка ни обедини в общата цел да помагаме на други други семейства, сблъскали се с предизвикателството да отглеждат недоносено бебе в България. Фондация „Нашите недоносени деца” е създадена през 2012 г. от три майки на недоносени деца. От създаването си работим за реализирането на цялостен подход в подкрепата на недоносените деца и техните семейства.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ СЕ .comments-item{clear:left;} .article-comment-types div{z-index:100;} .answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!
0 коментара   Не пропускай <br>„Блумбърг”:Георгиева може да наследи Юнкер начело на ЕК<br>
„Блумбърг”:Георгиева може да наследи Юнкер начело на ЕК
<br>Журито на „Евровизия“ ощетявало Източна Европа<br>
Журито на „Евровизия“ ощетявало Източна Европа
<br>Първият робот-компаньонка пристигна в София (ВИДЕО) <br>
Първият робот-компаньонка пристигна в София (ВИДЕО) 
<br>Кинофестивалът в Кан започна със <strong>скандал с Ален Делон</strong><br>
Кинофестивалът в Кан започна със скандал с Ален Делон
За дома CashCredit Свежи идеи за свеж дом Свежи идеи за свеж дом <p>Как да почистим качествено кухнята - <strong>съвети от специалист</strong></p> Как да почистим качествено кухнята - съвети от специалист .box-CashCredit { margin: 50px 0; } .box-CashCredit img { width: 100%; height: auto; } .box-CashCredit .list-item:nth-child(1) { border-top: 0 none; } .box-CashCredit .box-content { border: 9px solid #316fa0; } 1 Блясък озари червения килим на фестивала в Кан (СНИМКИ) 1 Зара Тиндъл – внучката на Елизабет II, за която никой не говори (СНИМКИ) 1 Най-добрите плажове в Европа за 2019 (СНИМКИ) 1 Ето каква е житейската ви мисия спрямо месеца на раждане (ВИДЕО) --> АКЦЕНТИ Блясък озари червения килим на фестивала в Кан (СНИМКИ) Блясък озари червения килим на фестивала в Кан (СНИМКИ) Зара Тиндъл – внучката на Елизабет II, за която никой не говори (СНИМКИ) Зара Тиндъл – внучката на Елизабет II, за която никой не говори (СНИМКИ) Най-добрите плажове в Европа за 2019 (СНИМКИ) Най-добрите плажове в Европа за 2019 (СНИМКИ) Ето каква е житейската ви мисия спрямо месеца на раждане (ВИДЕО) Ето каква е житейската ви мисия спрямо месеца на раждане (ВИДЕО) Последни <p>Застрелян мъж на метри от къщата на издирван</p> Застрелян мъж на метри от къщата на издирван Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за недоносените бебета Кенгуру-грижата - спасителната прегръдка за... Доктор Стилянова и Доцент Захариев се изправят пред олтара в „Откраднат живот“ Доктор Стилянова и Доцент Захариев се изправят пред... Как лавандулата може да ни помогне, ако изпитваме тревожност Как лавандулата може да ни помогне, ако изпитваме... Мъж отвлече бившата си жена Мъж отвлече бившата си жена <p>До 20 години конвенционалният Mercedes ще изчезне</p> До 20 години конвенционалният Mercedes ще изчезне <p>Борисов пред &bdquo;Гардиън&rdquo;: Това е труден живот</p> Борисов пред „Гардиън”: Това е труден живот Политик се появи в порносайт Политик се появи в порносайт <p><span style="color:#ffbc00;">Италианска звезда</span> облече <span style="color:#ffbc00;">рокля</span> на <span style="color:#ffbc00;">българска </span>дизайнерка</p> Италианска звезда облече рокля на българска дизайнерка <p>6 красавици с кауза се впускат в новия сезон на InstaQueen</p> 6 красавици с кауза се впускат в новия сезон на... Кападокия, Турция Най-огромният подземен град в света отваря за туристи <p>САЩ евакуират държавните си служители от Ирак</p> САЩ евакуират държавните си служители от Ирак <p>3 неща, които <strong>не бихте посмели</strong> да ядете на обяд</p> 3 неща, които не бихте посмели да ядете на обяд Шеф Ангелов ще предизвика готвачите с игра на покер Шеф Ангелов ще предизвика готвачите с игра на покер <p>Феминистите и демократите в шок, Алабама забранява абортите</p> Феминистите и демократите в шок, Алабама забранява... <p>NOVA предизвиква участници&nbsp;в екстремния световен формат &bdquo;Игри на волята: България&ldquo;</p> NOVA предизвиква участници в екстремния световен... Рускинята, която плаши мъжете и обича нашето море Рускинята, която плаши мъжете и обича нашето море мустанг Легендата - Ford Mustang GT 500 (ВИДЕО) <p>Цацаров изиска от ДАНС данните за скритите доходи</p> Цацаров изиска от ДАНС данните за скритите доходи Airbus A220-300 Airbus гледа към бъдеще с електрически самолети Всичко от днес Виц на деня Попитали Радио Ереван: - Кои неща са най-правилно разпределени между хората? - Парите и умът. Парите на никого не стигат, а умът на всички е… Прочети целия Обратно в сайта
За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена парола Потребителско име* Полето Потребителско име не трябва да е празно. E-mail* Полето E-mail не трябва да е празно. Парола* Полето Парола не трябва да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не трябва да е празно. Име Полето Име не трябва да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не трябва да е празно. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте Хосе Карерас събра хиляди българи на последния си концерт на Балканите (ВИДЕО) Десислава Радева гневна на германски превозвач, ГЕРБ реагираха Тази билка няма равна: вижте свойствата ѝ Млади българи решават проблема с паркирането в София Къде в София всяка събота се случва чудо Къде в София всяка събота се случва чудо Победа за България - ЕП забрани двойния стандарт при храните Победа за България - ЕП забрани двойния стандарт при храните Водещи новини Десислава Танева Приеха оставката на Порожанов, избраха Танева за министър <p>Борисов пред &bdquo;Гардиън&rdquo;: Това е труден живот</p> Борисов пред „Гардиън”: Това е труден живот Джени Суши: Да си понесе отговорността, Кубрат: Ръце не целувам Джени Суши: Да си понесе отговорността, Кубрат: Ръце не целувам <p>САЩ евакуират държавните си служители от Ирак</p> САЩ евакуират държавните си служители от Ирак <p>Днес, опасно време в половин България</p> Днес, опасно време в половин България <p>Феминистите и демократите в шок, Алабама забранява абортите</p> Феминистите и демократите в шок, Алабама забранява абортите Кападокия, Турция Най-огромният подземен град в света отваря за туристи Технология, която може да предизвика революция. Нидерландски учени произвеждат ток от растения Рускинята, която плаши мъжете и обича нашето море Рускинята, която плаши мъжете и обича нашето море <p>Защо <strong>Меган Маркъл не бива да носи токчета </strong>веднага след раждането</p> Защо Меган Маркъл не бива да носи токчета веднага след раждането <p>3 неща, които <strong>не бихте посмели</strong> да ядете на обяд</p> 3 неща, които не бихте посмели да ядете на обяд