Любопитно Как се появяват психопатите убийци Решаващият фактор е психична

...
Любопитно Как се появяват психопатите убийци Решаващият фактор е психична
Коментари Харесай

Как се появяват психопатите убийци

Любопитно Как се появяват психопатите убийци Решаващият фактор е психологична контузия или принуждение, изключително в случай че е претърпяно в детството  Николай Киров 20 септември 2019, 13:21 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Как се появяват психопатите убийци
Как се появяват психопатите убийци
 Бурната обич на Джони Деп и Кейт Мос
Бурната обич на Джони Деп и Кейт Мос
 25 години по-късно: актьорите от
25 години по-късно: актьорите от " Приятели " и неща, които не знаете за тях
 Момиче, умряло преди 70 000 години, ни демонстрира кои са денисовците
Момиче, умряло преди 70 000 години, ни демонстрира кои са денисовците
 Брад Пит: Бягам от тежки и мъчителни усеща
Брад Пит: Бягам от тежки и мъчителни усеща
 Какво прави Новак Джокович на равнищата
Какво прави Новак Джокович на равнищата
 Слава и пари, зад които се крият доста сълзи и жертви
Слава и пари, зад които се крият доста сълзи и жертви
 Странни поверия, свързани със солта
Странни поверия, свързани със солта

ред пандизчиите към 20% са психопати. До 40 години те правят приблизително четири закононарушения с принуждение. 80% в околните три години след освобождението им стават повторни нарушители. Учените се пробват да схванат по какъв начин техният мозък се разграничава от естествения и какво трансформира човек в сериен палач.

Американският невролог Джеймс Фелън от десетилетия изследва мозъците на най-жестоките психопати и убийци благодарение на ядреномагнитен резонанс. Той разкрил, че за разлика от здравите хора, у психопатите е по-малко дейна орбитофронталната кора – региона със сиво вещество директно над очните дъна. Тя дава отговор за навиците в живота, етиката, морала, вземането на решения, контрола над импулсивността и експанзията.
Обявени за психопати, упрекнати за убийства в България  ф  Росен Ангелов  ф  Мартин Трифонов
Но това към момента не прави от индивида сериен палач. Решаващият фактор е психологична контузия или принуждение, изключително в случай че е претърпяно в детството, счита ученият.

Пример за това Фелън дава със себе си. В фамилията му има убийци. Затова той е изследвал себе си и роднините си. Оказало се, че мозъкът му е сходен на тези на серийните убийци - има генетична предразположеност към експанзия. Детството на учения обаче е било щастливо, той не е бил подложен на принуждение или психически напън.

По-ранни проучвания демонстрират, че психопатите реагират едва на фотографии, които нормално провокират мощни усеща. Има догадка, че при тях са недоразвити дребните сектори в бялото вещество на мозъка, където се обработва информацията за страстите. През 2001 година това съмнение е доказано от Кент Кил, професор в университета в Ню Мексико (САЩ).

Кил и неговите сътрудници са изследвали сканиране с ЯМР на 903 затворници-психопати. В публикация, оповестена през март тази година, учените означават освен понижена интензивност на частите на мозъка, виновни за страстите, само че и слаби невронни връзки сред сектори, контролиращи усеща като съпричастност, виновност, боязън, безпокойствие. Характерни черти на психопатите са нарцисизъм, наглост, липса на емпатия.

В цялата човешка популация психопатите са не повече от 1%, само че делът на насилниците-убийци измежду тях е доста висок. Освен това те са склонни да правят закононарушения неведнъж.

Сред половите серийни убийци множеството са психопати. Те добре знаят какво вършат, ясно възприемат действителността. Някои работят импулсивно, когато им се даде опция, други възнамеряват закононарушения, наблюдават жертвите си, крият следи. Обикновено те се показват за естествен член на обществото като от време на време имат семейство, деца. Такъв образец е Андрей Чикатило, един от най-бруталните серийни убийци и най-изучаваният в света.

Серийните убийци постоянно имат положителни умствени качества, само че са изцяло лишени от прочувствена връзка с хората. Често страдат от нарцистично разстройство на личността, съвършено манипулират другите и се отличават със садистични пристрастености. Убиват, тъй като им харесва, не изпитват виновност и скрупули.

Смята се, че мозъкът на серийните убийци е подложен на органични промени. Например, откриватели от Калифорнийския университет съпоставят фанатиците с епилептиците: при вторите увеличението на невронната интензивност на мозъка води до пристъп, а при психопатите - до ликвидиране.

Създавайки математически невронен модел на мозъка на Чикатило, учените се пробвали да обяснят „ дяволската стълба “ - график на зависимостта на броя на убийствата от времето, от което излиза наяве, че интензивността на фанатика се усилва, а интервалът сред закононарушенията понижава.

Филип Часи от университета в Ливърпул Хоуп (Великобритания) допуска, че в мозъка на серийните убийци е закодирана избрана скица от дейности в отговор на полови мечти, предизвикваща мощен прочувствен изблик.

Известно е, че нарушителите знаят по какъв начин да заблудят полиграф, потискайки външните признаци на възбуденост - учестяване на пулса, изпотяване. Но те надали могат да управляват мозъчната интензивност, отбелязва Часи. Затова сканирането може да разкрие „ невронен автограф “ на сериен палач - по едно и също време възбудени мозъчни сектори с автобиографична памет, регулиращи половото наслаждение, хищната експанзия и прочувствения надзор.

Не всички психопати или жертви на принуждение в детството си, стават серийни убийци. Така че има редица условия, които водят до трагични последствия за индивида и обществото. Учени от Англия и Швеция считат, че това могат да бъдат контузии на главата, разнообразни неврологични и психологични разстройства - да вземем за пример, разстройства близки до аутизъм.

Специалистите анализирали историите на 239 брутални убийци след 1985 година. Само 10% са имали разстройство от аутистичния набор, също толкоз са били с контузии на главата. Вероятно тези фактори играят роля във образуването на нарушителя, само че единствено в композиция със обществени и биологични аргументи.

Ясно е, че появяването на серийните убийци не може да бъде обяснена единствено с една причина: душевен разстройства, мозъчни контузии, детско принуждение или генетика - като да вземем за пример съществуването на неактивна версия на гена на MAOA (гена на воина), което внезапно покачва равнището на експанзия при мъжете. Все още не е изцяло ясно кое е причина и кое разследване - нарушаванията в развиването на мозъка водят до асоциално държание или, назад, обществените, фамилни фактори, въздействат отрицателно на мозъка.

Продължаващите проучвания ще оказват помощ да се разпознават човеци, предразположени да се трансфорат в серийни убийци и това да се предотврати в точния момент.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР